Premiéra šestnáctiletého Buchtely? Strach z Hollwega a Hujerovi v aréně

Foto: Jan Pidrman, piratichomutov.cz

Po třech týdnech tréninku si Ondřej Buchtela jako šestnáctiletý bek vyzkoušel, jaké to je nastoupit v seniorském hokeji po boku zkušených chomutovských hokejistů. Mladý obránce se během odvety s plzeňskou Škodovkou rozhodně neztratil. Připsal si hned několik pokusů vyslaných na extraligového gólmana, přičemž nejlepší příležitost měl ve 26. minutě, kdy zblízka prověřil tvrdost Polívkovy masky.

Poprvé v seniorském hokeji se ukázal Ondřej Buchtela, který na podzim oslaví teprve sedmnácté narozeniny. „Bylo to úplně něco jiného než za dorost. Hráči jsou mnohem chytřejší, nehrálo se vůbec zbrkle, ale jednoduše, jak se má,“ uvědomuje si mladý bek. „Na ledě jsem se cítil parádně, ale určitě mám ještě na čem pracovat. Chybí mi rychlost, chytrost a určitě i síla, protože dospělí chlapi jsou silově úplně někde jinde. Trochu jsem se bál, aby nepřijel Ryan Hollweg,“ usmívá se Buchtela.

"Dospělí chlapi jsou silově úplně někde jinde. Trochu jsem se bál, aby nepřijel Ryan Hollweg."

Odchovanec Ústí nad Labem nemá ve své kariéře ještě žádné mistrovské utkání za juniory, ale už nastoupil s českými seniorskými reprezentanty. „Je to pro mě velká zkušenost. Doufám, že mi to pomůže, abych se dostal na MS. Strašně rád bych si tam zahrál, takže se o to budu rvát,“ slibuje. Ondřej Buchtela v loňské sezoně odehrál čtyři zápasy za českou reprezentaci do sedmnácti let, tudíž bude bojovat o místo v osmnáctce, aby si příští rok na jaře zahrál mistrovství světa na Slovensku.

„Nervozita přišla na obědě. Vůbec se mi nechtělo jíst, ale během rozbruslení a prvního střídání to ze mě spadlo a potom už to šlo,“ přiznává. Ve druhé třetině za stavu 3:0 se dostal do pěkné šance, když po zadovce od Davida Kašeho prověřil Patrika Polívku v plzeňské brance. „David Kaše mi parádně přihrál do tandemu, já jsem jel potom sám na bránu. Viděl jsem volné místo v růžku nad ramenem, ale bohužel jsem plzeňskému brankáři trefil masku,“ popisuje autor dvou jubilejních střel na klec stráženou extraligovým gólmanem.

Byla se na mě podívat skoro celá rodina, byli jsme na zimáku jako Hujerovi

V loňském ročníku Extraligy staršího dorostu se spolu pravidelně potkávali Petr Kodýtek v dresu Škodovky a Ondřej Buchtela za Piráty. Plzeňský odchovanec nastřílel v základní části do chomutovské branky čtyři góly, přičemž na další čtyři přihrál. Ani Ondřej Buchtela se nenechal zahanbit, zapsal dvě přesné trefy a čtyři asistence ve vzájemných zápasech se Západočechy. „Všiml jsem si Petra Kodýtka na rozbruslení, ale nijak víc už jsme se nebavili,“ uvádí chomutovský bek, jenž pomohl staršímu dorostu Pirátů jedním gólem a třemi přihrávkami přejít v rámci čtvrtfinále právě přes Plzeň.

Pravidelný účastník mládežnických reprezentačních střetnutí trénuje se seniorským týmem Pirátů už několik týdnů. „S chlapy chodím už třetí týden. Tréninky jsou kratší, ale mnohem intenzivnější. Byl jsem na nich trochu nervózní, ale zároveň i velmi potěšený,“ říká směrem ke zkušenosti s Vladimírem Růžičkou a jeho asistenty. „Že nastoupím, jsem se dozvěděl den před zápasem po suchém tréninku na atleťáku. Budu se snažit na sto procent, abych si zahrál znova. Hrát za Piráty jako senior byl trochu i můj sen,“ prozrazuje Ondřej Buchtela.

Na premiéru měl defenzivní hráč značnou rodinnou podporu. „Byla se na mě podívat skoro celá rodina. Dělal jsem si legraci, že jsme na zimáku jako Hujerovi,“ zakončuje s úsměvem ve tváři.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz