Loni to šlapalo. Přerov tak jde do druhé sezony bez zásadních změn

Martin Novotný. | Foto: Jan Gebauer, fotogebauer.cz

Byla to parádní sezona. Přerov se jako nováček bez problémů zachránil a dokonce si vybojoval přímý postup do čtvrtfinále.

Tak proč něco zásadního měnit, řekli si v Přerově?

A drželi se toho.

Kádr prošel jen drobnou úpravou. Přišly dvě výrazné posily – Luboš Horčička a Karel Plášek.

Také kolonka odchodů je stručná. Do Karlových Varů se vydal Tomáš Dujsík a Petr Mrázek bude hostovat v Třebíči. Zůstávají naopak jejich brněnští spoluhráči Lukáš Klimeš, Rostislav Šnajnar, Tadeáš Král a Lukáš Vágner.

„Naším cílem bylo udržet kádr z loňska, protože šesté místo bylo úspěchem i díky kabině, která táhla za jeden provaz," řekl v rozhovoru pro Deník Tomáš Pluháček, jednatel klubu. 

Klíčové je setrvání Romana Pšurného. Střídavé starty pak mají do Přerova vyřízené odchovanci David Šťastný a Vlastimil Dostálek. Jejich přítomnost bude v každém prvoligovém utkání znát.

„Naším cílem bylo udržet kádr z loňska, protože šesté místo bylo úspěchem i díky kabině, která táhla za jeden provaz."

Nejzásadnější změnou je tak ukončení spolupráce s dlouholetým generálním manažerem Lubomírem Svobodou.

Ten krok nezaujatou hokejovou veřejnost překvapil. Vždyť Přerov zažíval nejpovedenější období za posledních dvacet let.

Co je ale důležité – po jeho odchodu nepřišla revoluce.

Naopak.

Přerov je s Motorem jediným klubem, který přes léto udělal jen drobné změny.

Loni to fungovalo, bude tomu i teď?

„Říká se, že druhá sezona je pro nováčka nejtěžší. Dá se s tím souhlasit," řekl Pluháček pro prerovsky.denik.cz. „Naším cílem je desáté místo – nehrát play out. Uvidíme, kam až se dostaneme." 

Osobnost týmu – Roman Pšurný

Třicetiletý útočník patří k nejlepším centrům soutěže. Ostatně loni skončil mezi deseti nejproduktivnějšími hráči WSM Ligy. V závěru sezony vypomáhal Litvínovu v baráži a v jedenácti zápasech dal čtyři branky. Dál však pokračuje na Hané. „Nebudu lhát – tajně jsem doufal, že když se záchrana povedla, tak bych v Litvínově mohl pokračovat, ale nakonec nebyl od klubu zájem,“ řekl Pšurný pro hokejprerov.cz. „Jednání o mém působení v Přerově byla hodně dlouhá, takže jsem rád, že už je to teď všechno za námi. Měl jsem ještě nabídku z Prostějova, ale tu jsem s díky hned odmítl. Když to nevyšlo v extralize, tak byl pro mě Přerov jasnou volbou.“ 

Roman Pšurný.

Roman Pšurný. | Foto: Jan Gebauer, flashfoto.cz

Analýza

Brankáři: Pro Přerov bylo klíčové, aby zůstal Lukáš Klimeš, který loni zažil průlomovou sezonu. Povedlo se. Mladý brankář bude na Hané opět hostovat z Komety Brno. Brankářskou dvojici s Klimešem vytvoří Luboš Horčička. Po konci v Prostějově byl dlouho bez angažmá, nakonec se domluvil s nedalekým Přerovem. Zubři tak mají možná nejvyrovnanější brankářskou dvojici soutěže. 

Obránci: Jakub Grof s Lukášem Chmelířem loni splnili to, co se od nich čekalo – zkušení obránci dohromady nasbírali 57 kanadských bodů. Vyplatil se i příchod Martina Novotného, který byl přitom v předchozím angažmá v Šumperku terčem kritiky některých fanoušků. Herní pokrok by měl nastat u dvojice brněnských obránců, Lukáše Vágnera a Rostislava Šnajnara. Loni získali potřebné zkušenosti, které mohou v nadcházející sezoně přetavit v ještě vylepšené výkony. A pak jsou tu dva odchovanci – Radomír Pala a Jakub Ferenc. Druhý jmenovaný patří k nejvyšším hráčům WSM Ligy. Měří dva metry a váží 102 kilogramů. Asi netřeba dodávat, že o zadákovi s takovými proporcemi sní každý fanoušek, ba i trenér. O smlouvu se uchází Lubomír Malina, který odehrál přes dvě stě utkání ve slovenské nejvyšší soutěži.  

Útočníci: Pokud by v Přerově působili Vlastimil Dostálek i David Šťastný, útok Zubrů by byl velmi silný. Oba se ale snaží usadit v kádru Komety, respektive Zlína. Na Hanou mají nicméně vyřízené střídavé starty. I bez nich je ofenziva Přerova slušná. Klíčovým hráčem je Roman Pšurný, autor 49 kanadských bodů z loňské základní části. O třináct méně jich zapsali veterán Milan Procházka a urostlý centr Marek Sikora. Tomu loni vydrželo zdraví, i proto zažil Přerov výbornou nováčkovskou sezonu. Dalším elitním prvoligovým hokejistou je Tomáš Sýkora. Jemu se sice zranění nevyhnulo, přesto pokořil hranici třiceti bodů. V play off vyvolal rozruch Jiří Goiš – důraznou a provokativní hrou. Pokračují také Michal Popelka a Lubomír Kovařík. Návrat domů ohlásil Karel Plášek, i ve 42 letech výborný bruslař.

Klub: Hokej v Přerově táhne. Zubři byli druhým nejnavštěvovanějším celkem soutěže, fanoušci navíc zaujali chorey. Už teď je prodáno přes 700 permanentek. Víc by měly mít jen České Budějovice, které jsou v tomto ohledu nedostižné. Jen je škoda, že kapacita MEO Arény dovoluje maximálně třítisícové návštěvy. Na některé zápasy by přitom přišlo ještě více diváků.

Soupiska

Brankáři: Lukáš Klimeš, Luboš Horčička, Jiří Slovák

Obránci: Jakub Grof, Lukáš Chmelíř, Jakub Ferenc, Radomír Pala, Martin Novotný, Rostislav Šnajnar, Lukáš Vágner, Jiří Běhal, Mikuláš Zbořil, Lubomír Malina

Útočníci: Milan Procházka, Roman Pšurný, Marek Sikora, Jiří Goiš, Vlastimil Dostálek, David Šťastný, Karel Plášek, Tomáš Sýkora, Michal Popelka, Lubomír Kovařík, Matěj Blinka, Petr Školoud, Filip Dvořák, Tadeáš Král, Šimon Kratochvíl, Matouš Kratochvíl

Přestupy

příchody: Karel Plášek (Šumperk), Luboš Horčička (Prostějov), Lubomír Malina (Poprad, zkouška), Jakub Ižacký (Nový Jičín, zkouška)

odchody: Tomáš Dujsík (K. Vary), Petr Hořava (Kladno), Jan Sedlák, Pavel Jekel (Třebíč), Petr Mrázek (Kometa), Filip Stoklasa (Jihlava)

Nejlepší přestup podle hokej.cz: Karel Plášek
Po sestupu Šumperka se to nabízelo – vrátí se Karel Plášek po dvaceti letech do mateřského Přerova? Ano, vrátil se. I ve 42 letech může být Zubrům hodně užitečný. Mohlo by se mu také splnit velké přání – zahrát si se synem.

Karel Plášek.

Karel Plášek. | Foto: Jiří Miklas, hokejprerov.cz

Koho sledovat? Luboš Horčička
Dres Prostějova mění za trikot největšího rivala. Loni byl nejvytěžovanějším gólmanem WSM Ligy, teď by se měl pravidelně dělit o zápasovou porci s Lukášem Klimešem. Jak si povede? Bude jedničkou v případném play off? A jak ho přivítají na prostějovském ledě fanoušci Jestřábů?

Citelný odchod – Vlastimil Dostálek
Není to odchod v pravém slova smyslu. Dostálek, s 24 brankami nejlepší střelec týmu v loňské sezoně, bude v Přerově působit i příští sezonu. A to formou střídavých startů. Jedno je však pravděpodobné – odehraje méně zápasů než loni. Touží se totiž prosadit do sestavy brněnské Komety. 

Trenéři – Petr Dočkal, Vladimír Kočara a David Kudělka
Když Přerov postoupil do WSM Ligy, poohlížel se po zkušeném jméně do realizačního týmu. Nakonec však stejně jako ve druhé lize vložil důvěru do Petra Dočkala. Ukázalo se, že šlo o rozumný krok. Zubři, ač nováčci, skončili sedmí.

Petr Dočkal.

Petr Dočkal. | Foto: Jan Gebauer, flashfoto.cz

Přípravné zápasy
Přerov 1:5 Kometa Brno
Přerov 6:2 Krakov
Přerov 5:2 Prostějov
Frýdek-Místek 4:2 Přerov
Prostějov 4:6 Přerov
Třebíč 2:1 Přerov
Přerov 2:6 Frýdek-Místek
Vsetín – Přerov (30. srpen)

Chronologická umístění
2009/2010 – 2. liga (semifinále)
2010/2011 – 2. liga (semifinále)
2011/2012 – 2. liga (semifinále)
2012/2013 – 2. liga (semifinále)
2013/2014 – 2. liga (finále)
2014/2015 – 2. liga (postup)
2015/2016 – 7. místo

Předcházející prvoligová preview:

» HC Frýdek-Místek
» HC Most
» HC Benátky nad Jizerou
» SK Horácká Slavia Třebíč
» HC Stadion Litoměřice
» SK Kadaň
» AZ Havířov

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz