Zemřel Ladislav Lubina (†54), získal tituly s Pardubicemi i medaile z MS

Foto: Lubomír Tesař, lhkjestrabi.cz

14. září 2021, 9:13

Adam Bagar

Do hokejového nebe v noci odešel bývalý vynikající útočník, reprezentant a trenér Ladislav Lubina, jenž po ročním boji podlehl rakovině mozku. Bylo mu 54 let. O jeho úmrtí informoval Krkonošský deník.

Ladislav Lubina byl během bohaté hráčské kariéry nejvíc spjatý s Pardubicemi, se kterými v roce 1989 slavil československý titul, v samostatné české soutěži pak přispěl k dalšímu v sezoně 2004/05 a v letech 1994 a 2003 bral v Dynamu ještě stříbra.

Salfický: Svůj hokejový život spojil s Pardubicemi, všechny nás to zasáhlo

Druhé a třetí místo vybojoval také během dvouleté štace v Třinci. Celkem mezi tuzemskou elitou odehrál 910 zápasů, zapsal v nich přes šest stovek bodů. A úspěšný byl v extralize i v trenérské roli, jako asistent v roce 2012 dovedl Pardubice k titulu.

„Byl to člověk, který svůj hokejový život spojil s Pardubicemi. Všechny nás tato zpráva zasáhla. Za celý klub chci vyjádřit upřímnou soustrast rodině a přátelům," uvedl na webu hcdynamo.cz člen představenstva pardubického klubu Dušan Salfický.

Medaile Lubina vozil i z akcí s národním týmem. Bronz pomohl vybojovat na olympijských hrách v Albertville v roce 1992, stejný kov slavil rovněž na třech světových šampionátech – v letech 1990 ve Švýcarsku, 1992 doma a 1998 opět ve Švýcarsku.

Na sportovní úspěchy vrhla v červenci 2008 stín jím zaviněná dopravní nehoda, kdy vjel do protisměru a narazil do dodávky. Tu řídil otec fotbalisty Vratislava Lokvence, který zemřel. Lubina z místa střetu utekl a byl odsouzen podmíněně na dva roky.

Jako trenér působil i v Kometě, na Slavii, v kazašském Pavlodaru nebo slovenských Nových Zámcích. Naposledy stál na střídačce prvoligového Prostějova, ale právě ze zdravotních důvodů se před startem minulé sezony rozhodl u Jestřábů skončit.

Další trenérské angažmá už ale rodák ze Dvora Králové nad Labem, který si v letech 1991 až 1995 zahrál ve Finsku, v Německu či ve Švýcarsku, nepřidá. Ladislav Lubina po ročním boji podlehl rakovině mozku – v pouhých čtyřiapadesáti letech.

Čest jeho památce.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz