<

Slováci si počkají. Olympijskou kvalifikaci jim odložili o rok

Foto: iihf.com

6. května 2020, 18:52

Martin Voltr

Koronavirus zkomplikoval boj o olympijské hry v Pekingu třeba českým hokejistkám, ale vliv má i na muže. Rada Mezinárodní hokejové federace odložila program olympijských kvalifikací.

Z kvalifikačního síta mužských týmů zbývá odehrát závěrečné kolo, to mělo proběhnout na Slovensku, v Lotyšsku a v Norsku na konci letošních prázdnin. Vlivem nejisté zdravotní situace i omezení cestování však IIHF odložila konání všech tří skupin o rok – na 26. až 29. srpna 2021.

Tak dlouho si tedy budou muset počkat i čeští hokejisté na jméno čtvrtého účastníka jejich základní skupiny na olympijském turnaji 2022 v Pekingu. Prozatím mají jisté souboje s Ruskem a Švýcarskem.

„Naštěstí nám stále zbývá čas na odehrání těchto turnajů, navíc i v srpnu 2021 budou týmy schopné přivézt své nejlepší hráče,“ řekl pro web Mezinárodní hokejové federace její dosluhující prezident René Fasel.

Turnaj na Slovensku bude už s jistotou hostit Bratislava, kam dorazí Bělorusové, Rakušané a Poláci. Stejně jako pro ostatní skupiny platí, že na olympiádu postoupí pouze vítěz.

„Zatím jsme nebyli v žádné fázi přípravy, protože jsme čekali na rozhodnutí IIHF. Pro nás je toto lepší možnost, protože hrozilo, že se bude hrát bez diváků. Tím, že se kvalifikace odloží, budeme mít víc času na přípravu a je větší šance, že tam budou i diváci,“ reagoval prezident slovenského svazu Miroslav Šatan na hockeyslovakia.sk.

Otázkou pro naše východní sousedy zůstává, kdo jejich tým do kvalifikace povede. Dosavadní trenér Craig Ramsay měl u kormidla zůstat (nejméně) právě do letošního srpna.

„S Craigem jsme zatím dohodnutí tak, že jeho kontrakt je zmražený. Jakmile budeme znát další program národního týmu, budeme řešit, jak ho znovu aktivovat. Zatím je to nová informace a neměli jsme čas to řešit,“ uvedl Šatan bez dalších podrobností.

IIHF současně schválila datum odloženého kongresu, který měl tradičně proběhnout během vyvrcholení mistrovství světa. Náhradním termínem je 10. červen, kdy se delegáti všech 81 členských národních asociací spojí virtuálně.

Závěrečné kolo olympijské kvalifikace

Termín: 26.–29. srpna 2021

Skupina D na Slovensku (Bratislava)
Účastníci: Slovensko, Bělorusko, Rakousko, Polsko

Skupina E v Lotyšsku (Riga)
Účastníci: Lotyšsko, Francie, Itálie, Maďarsko

Skupina F v Norsku (místo bude určeno)
Účastníci: Norsko, Dánsko, Jižní Korea, Slovinsko

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz