Párkrát nám zatrnulo, přiznává Jandač. Chce odstranit díry a přidat v soubojích

Foto: Pavel Lebeda, Český olympijský tým

15. února 2018, 16:29

Jan Šimek

(KANGNUNG, od našeho zpravodaje) Před zápasem s Jižní Koreou si čeští hokejisté přáli zejména zachytit začátek utkání, a pokud možno dát rychle gól. V duelu s domácím výběrem ovšem nastal pravý opak. Národní tým s outsiderem z Asie prohrával a musel dotahovat. Manko ale rychle smazal dvěma góly a navzdory dramatickému závěru, kdy Čechům několikrát pořádně zatrnulo, bere Jandačův tým tři body za výhru.

„Bylo to těžké utkání, ale máme důležité vítězství. Z naší strany to bylo trochu nervózní, hlavně v první třetině. Když jsme šli do vedení, doufali jsme, že přidáme další gól, abychom se zklidnili. Ten ale nepřišel, s přibývajícím časem přišla i oslabení. Bylo důležité, že jsme je ubránili. Když se pak zápas chýlil ke konci, pro kluky to bylo těžké a směřovalo to k dramatu. Nečekali jsme nic jednoduchého. Výhra je důležitá,“ říká český trenér Josef Jandač.

Jihokorejské mužstvo ukázalo své přednosti. S českými hokejisty vydrželo bruslit celý zápas. „Korejci mě nepřekvapili. Hráli tak, jak jsme je měli načtené. Bruslit umí všichni, ale oni bojují a hrají na hranici sebeobětování. V okamžiku, kde se výsledek pořád tahá, jsou stále ve hře a o to víc bojují. Kdyby se odskočilo na víc gólů, už by to nebylo takové a nám by se hrálo lépe. Podobně trápili Kanadu na Channel One Cupu. Něco jiného je pak zápas na olympiádě, kdy je důležitost utkání ještě větší,“ přemýšlí. „Když zlepší dovednosti, které jim nyní chybí, budou pro ostatní hodně nepříjemným soupeřem,“ je si jistý Jandač.

Doufali jsme, že dáme víc gólů, říká hrdina Řepík. Ocenil Daltona »

Čeští hokejisté po obratu zasypali Daltona mnoha střelami. Vytvořili si spoustu šancí a trefili i horní tyčku. Další trefu ale nepřidali. „Byly situace, kdy jsme do brány šli, ale Dalton prostě všechno pochytal. Máme tady hráče, kteří dali v soutěžích hodně gólů. V každé lajně jsou kluci, kteří je produkují. Doufám, že to přenesou i na mezinárodní scénu,“ věří zkušený kouč. „Kdyby propadly dvě, tři situace, ráz utkání se změní. Musíte proměnit šance, které vám soupeř nabídne. Když je neproměníte a přijdou oslabení, zápas se těžko rozhoduje ve více gólech,“ dodává.

Foto: Pavel Lebeda, Český olympijský tým

Ve středu Slováci překvapili ruský výběr, Slovinci pro změnu šokovali Američany. Češi překvapení nedopustili, byť v závěru jim bylo možná trochu ouzko. Puk několikrát poskakoval nebezpečně blízko Francouzovy klece. „Zatrnulo nám víckrát. Když se za stavu 2:1 objeví šance, je to nepříjemné. Musíme zlepšit hru v pěti a pospolu. Byli jsme zbytečně moc roztažení a musíme zlepšit i fyzickou hru. V osobních soubojích jsme nebyli dostatečně silní,“ tvrdí.

Francouz v obležení severokorejské armády. Super zážitek, hlásí »

Kde Jandač viděl další rezervy? „V první třetině nám útočníci chodili vestoje ve středním pásmu. Neměli dostatečnou rychlost. Ve druhé části, když už byli najetí a rychlost měli, dostávali přihrávky pozdě. Musíme hrát víc v pěti pohromadě. Měli jsme tam poměrně velké díry, byli jsme zbytečně roztažení na čtyřiceti metrech a od modré čáry musíme puky dostat na bránu. My trefíme každého hráče před sebou, to je špatně,“ konstatuje.

Foto: Jan Malý, Český olympijský tým

Vedle povinného vítězství a tří bodů do tabulky našel i další plusy. „Pozitivní je, že rozhodly speciální týmy. Dali jsme gól jak v přesilovce, tak v oslabení. Bylo dobré, že jsme rychle vyrovnali, a když jsme dali druhý gól, přál jsem si, abychom soupeři odskočili na dvě branky. Zápas by asi vypadal jinak,“ tuší Josef Jandač.

Nejdřív šok, pak řádil Řepík. Češi zlomili Korejce a vydřeli vítězství »

„Musíme odstranit chyby, které byly hlavně ve fyzické hře, abychom rychleji posouvali puky a směrem dozadu jsme hráli kompaktně u sebe. Podstatné je, že se změní i soupeř. Budeme hrát proti jednomu z favoritů turnaje, kdežto teď jsme hráli proti domácímu outsiderovi, který hraje v euforii a nemá co ztratit. Bylo to těžké vstupní utkání, ale máme povinné vítězství,“ dodává na závěr.

Foto: Jan Malý, Český olympijský tým

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz