Nejdřív šok, pak řádil Řepík. Češi zlomili Korejce a vydřeli vítězství

Foto: Pavel Lebeda, Český olympijský tým

15. února 2018, 15:28

Jan Šimek

(KANGNUNG, od našeho zpravodaje) Čeští hokejisté start na olympijském turnaji zvládli, domácí jihokorejský výběr přetlačili v poměru 2:1. Úvod byl sice ze strany národního týmu rozpačitý, asijský outsider šel dokonce do vedení. Pak ale zaúřadoval útočník Michal Řepík. V přesilovce nejprve vymyslel gól pro Jana Kováře, a když Češi hráli oslabení, přidal druhý zásah sám. Češi těsný náskok uhájili a slaví povinné vítězství.

Češi šli do zápasu bez Dominika Kubalíka s Tomášem Kundrátkem, kteří zůstali na tribuně. Pozici třináctého útočníka zaujal Martin Růžička, sedmým obráncem byl Michal Jordán.

V úvodu jihokorejský celek kousal. Do první slibné příležitosti se probil Sang-uk Kim, který ale pálil jen do připraveného Francouze. Pak zaplněná hala, ve které své perfektně secvičené choreografie předváděla výprava ze Severní Koreje, explodovala radostí.

V čase 7:34 si totiž Swift a Radunske vyměnili puk, druhý jmenovaný vysunul Min-ho Čoa a ten prostřelil Francouze. Národní tým se rozjížděl pomaleji, ale pak se přece jen projevil kvalitativní rozdíl mezi oběma mužstvy. Když čeští hokejisté zrychlili hru, asijský soupeř měl velké potíže. Zároveň se ale mohl spolehnout na jistého Daltona v brance.

Srovnat mohl Červenka, ke kterému Dalton vyrazil puk po ráně Poláška. Červenka už cpal kotouč do odkryté klece, ale jihokorejský gólman mu senzačním zákrokem vyrážečkou sebral jistý gól! Český tým se dočkal o chvíli později. Řepík v přesilovce vyčkával na správný okamžik, pak načasoval skvělou střílenou přihrávku na Kováře, který zasunul puk za záda Daltona – 1:1.

Neuběhlo ani pět minut a Češi otočili skóre. Na trestné lavici pykal Radil, když Birner v oslabení poslal do úniku Řepíka. Po jeho svižné střele jindy jistý Dalton neudržel puk a útočník Sparty jej zblízka v pohodě doklepl do prázdné branky. Hned na startu druhé části mohl zvýšit český náskok Nakládal, jenže zblízka neprocpal puk přes Daltona.

Češi kontrolovali hru a tlačili se do útoku. Kovář krásnou nahrávkou vyslal dopředu Erata, kapitán české reprezentace se rychle prosmýkl mezi dvěma Korejci do zakončení, ovšem trefil jen Daltona. V úvodu třetí části pak Francouz odolal velkému závaru po akci, kterou vedl Radunske.

Na opačné straně krátce nato pálil při hře čtyři na čtyři Řepík, jeho pokusu scházely centimetry. Stejně jako Červenkovi, který střelou z ostrého úhlu cinknul na horní tyčku jihokorejské klece. Pak si na Daltonovi vylámal zuby i Mertl, který to zkoušel pohotově z mezikruží. Nakonec znovu neuspěl ani aktivní Červenka.

Jižní Korea to zkusila v šesti, Češi si ovšem vedení pohlídali a berou sice povinnou, ale důležitou výhru. V pátek má národní tým zápasovou pauzu a hned v sobotu ho čeká velká bitva s Kanadou.

ČESKO – JIŽNÍ KOREA 2:1 (2:1, 0:0, 0:0)

Branky a nahrávky: 12. Jan Kovář (Řepík, Sekáč), 17. Řepík (Birner, Francouz) – 8. Min-ho Čo (Radunske, Swift).
Rozhodčí: Lemelin (USA), Öhlund – Pihlblad (oba Švédsko), Suominen (Finsko).
Vyloučení: 4:3.
Využití: 1:0.
V oslabení: 1:0.
Střely na branku: 40:18 (15:6, 10:4, 15:8).
Diváci: 6 025.
Česko: Francouz – Polášek, Nakládal, J. Kolář, Mozík, O. Němec, Vitásek, Jordán – Jan Kovář, Sekáč, M. Erat – Červenka, Vondrka, Mertl – Radil, Koukal, T. Zohorna – Birner, Horák, Řepík. Trenéři: Jandač, Kalous, Prospal a Špaček.
Jižní Korea: Dalton – Young, Won-čon Kim, Regan, Ton-ko I, Jong-čon So, Plante, Hjon-ho O – Ki-song Kim, Sang-uk Kim, Testwuide – Swift, Radunske, Min-ho Čo – Won-čong Kim, U-sang Pak, Sang-u Šin – Čong-u Čon, Jong-čon I, Sang-hun Šin – Čin-kjo Pak. Trenéři: Paek, Kim, Pak a Son.

Výsledek dalšího čtvrtečního utkání skupiny A:

Kanada si zastřílela, Bourque a Wolski se trefili dvakrát

Kanaďané v generálce přehráli Švédy a pohodu potvrdili i v úvodní partii turnaje. Pomohl jim raketový nástup, už v osmé minutě šli do dvoubrankového trháku. Nejdřív se René Bourque blýskl před brankou šikovnou tečí a následně Maxim Noreau v přesilové hře propálil od modré všechno, co mu stálo v cestě.

Početní výhody vycházely zámořskému týmu znamenitě. Obrana červených úplně zapomněla na Reného Bourquea, který poslal puk mezi betony Genoniho. Ten už za dalších 52 sekund pelášil z brány poté, co ho ranou pod břevno počtvrté překonal Wojtek Wolski. Do švýcarské klece se postavil Jonas Hiller.

Účastník třetího turnaje pod pěti kruhy už favoritovi další gól nedovolil. Jeho spoluhráči smazali nelichotivou nulu, když v přesilovce doklepl kotouč do odkryté branky Simon Moser, ale pět minut před koncem nezvládli risk bez gólmana a lehkou úlohu měl Wojtek Wolski. Sobotní soupeř Čechů začal výhrou 5:1.

ŠVÝCARSKO – KANADA 1:5 (0:2, 0:2, 1:1)

Branky a nahrávky: 48. S. Moser (Rüfenacht, Ambühl) – 3. R. Bourque (Lee, Roy), 8. Noreau (Lee, Roy), 25. R. Bourque (Roy), 26. Wolski (Noreau), 55. Wolski (Kelly, Ebbett).
Rozhodčí: Jeřábek (Česko), Olenin – Otmachov (oba Rusko), Dahmen (Švédsko).
Vyloučení: 3:3.
Využití: 1:2.
Střely na branku: 29:28 (8:7, 9:14, 12:7).
Diváci: 2 802.
Švýcarsko: Genoni (26. Hiller) – Diaz, Furrer, E. Blum, Untersander, Geering, Du Bois, Schlumpf, Rüfenacht – Ambühl, Suter, S. Moser – Praplan, Hollenstein, Haas – Bodenmann, Scherwey, Corvi – Schäppi, Herzog, Almond. Trenér: Fischer.
Kanada: Scrivens – Lee, M. Robinson, Ch. Genoway, Noreau, Gragnani, Goloubef, Stollery – Brulé, Roy, R. Bourque – Kelly, Raymond, Thomas – Wolski, Ebbett, Vey – Q. Howden, O'Dell, Lapierre – Klinkhammer. Trenér: Desjardins.

Tabulka skupiny A po prvních zápasech

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. Kanada 1 1 0 0 0 5:1 3
2. Česko 1 1 0 0 0 2:1 3
3. Jižní Korea 1 0 0 0 1 1:2 0
5. Švýcarsko 1 0 0 0 1 1:5 0

Další program ZOH 2018 v Jižní Koreji

Pátek 16. února:
04:10 USA – Slovensko (skupina B, Kangnung)
08:40 Olympijští sportovci z Ruska – Slovinsko (skupina B, Kangnung)
13:10 Finsko – Norsko (skupina C, Kangnung)
13:10 Švédsko – Německo (skupina C, Kwantong)

Sobota 17. února:
04:10 Kanada – Česko (skupina A, Kangnung)
08:40 Jižní Korea – Švýcarsko (skupina A, Kangnung)
13:10 Rusko – USA (skupina B, Kangnung)
13:10 Slovinsko – Slovensko (skupina B, Kwantong)

Neděle 18. února:
04:10 Německo – Norsko (skupina C, Kangnung)
08:40 Česko – Švýcarsko (skupina A, Kangnung)
13:10 Kanada – Jižní Korea (skupina A, Kangnung)
13:10 Švédsko – Finsko (skupina C, Kwantong)

Úterý 20. února:
04:10 Kvalifikace o play off (Kangnung)
08:40 Kvalifikace o play off (Kangnung)
13:10 Kvalifikace o play off (Kangnung)
13:10 Kvalifikace o play off (Kwantong)

Středa 21. února:
04:10 Čtvrtfinále (Kangnung)
08:40 Čtvrtfinále (Kangnung)
13:10 Čtvrtfinále (Kangnung)
13:10 Čtvrtfinále (Kwantong)

Pátek 23. února:
08:40 Semifinále (Kangnung)
13:10 Semifinále (Kangnung)

Sobota 24. února:
13:10 Utkání o bronz (Kangnung)

Neděle 25. února:
05:10 Finále (Kangnung)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz