Francouz v obležení severokorejské armády: Super zážitek, užili jsme si to

Foto: Pavel Lebeda, Český olympijský tým

15. února 2018, 16:45

Jakub Slunečko

(KANGNUNG, od našeho zpravodaje) Povinné tři body proti Koreji jsou doma. Brankář Pavel Francouz se ale až do konce pořádně strachoval, než jeho spoluhráči ubránili těsnou výhru 2:1. Češi bojovali s Korejci zarputilými stejně na ledě i na tribunách. „Je to zápas v Asii, zase něco jiného, užili jsme si to naštěstí s vítězným koncem,“ oddechl si Francouz.

Domácí Korejci složení z hráčů asijské ligy a několika zkušených Kanaďanů hráli už od začátku na hranici sebeobětování. Obrovský hukot asijských fanoušků pak propukl v 8. minutě, kdy se outsider dostal do vedení.

„Puk se schoval, ale já jsem tam od toho, abych to chytil. Nebudu se vymlouvat – měl jsem to mít,“ říkal po zápase gólman Francouz. Čtyřicet minut měl za zády lehce bizarní kotel robotických severokorejských roztleskávaček.

Prostě zápas, na který česká jednička asi jen tak nezapomene.

Čekal jste od Korejců tak skvělý výkon?
Čekal. Hrají výborně v obraně, těží z brejků. Když už nám sebrali puk, tak do toho pořádně kopli. V bruslení jsou výborní. Snažili jsme se to hlídat a do brutálních šancí jsme je nepustili, což bylo super. Kluci to vzadu zvládli. Jsme rádi za výhru.

Zaskočilo vás, že jste museli dotahovat?
Puk se schoval, ale já jsem tam od toho, abych to chytil. Nebudu se vymlouvat – měl jsem to mít. Nebyli jsme ale zaskočení, je to začátek olympiády proti domácímu týmu. Atmosféra byla opravdu dobrá a na jejich straně, takže to na nás možná mělo nějaký vliv.

Korejci křičeli takřka při jakékoliv střele, nebylo to až rušivé?
Je to zápas v Asii, něco jiného. Zase nová zkušenost. Všichni jsme si to naštěstí užili s vítězným koncem. Mně se líbilo, jak se korejští hráči na konci klaněli fanouškům, to jsem taky ještě nikdy neviděl.

Foto: Pavel Lebeda, Český olympijský tým

Co jste říkal na kotel severokorejských roztleskávaček, který jste měl dvě třetiny za zády?
Bylo to zase něco jiného, super zážitek. Během zápasu jsem to tolik nevnímal. Když jsem se šel napít, tak jsem to samozřejmě viděl. Ale jinak se snažím do hlediště nedívat.

Strachoval jste se pak na konci o výsledek?
Vedli jsme 2:1, což není tolik. Může se nešťastně odrazit nějaký puk do branky a to by pro ně bylo jako vítězství. Jsem rád, že jsme to zvládli ubojovat. Cílem bylo dát víc gólů než soupeř a to stačilo.

Je úleva o to větší, že ve středu někteří favoriti jako Rusko a USA zaváhali?
Určitě. Ty jsme viděli a byl to pro nás velký šok. I Koreu to mohlo povzbudit, protože viděli, že se překvapení dějí. Šli do toho na plné pecky, byli nepříjemný soupeř a chtěl bych je pochválit za předvedenou hru. Byli nám vyrovnaným soupeřem a nemají se za co stydět.

Foto: Jan Malý, Český olympijský tým

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz