Liberec prohání lídra! Přestřelka pro Kometu, Motor padl pošesté v řadě

Foto: Ivo Dostál, hc-kometa.cz

7. října 2022, 19:58

Adam Bagar

Tipsport extraliga v pátek pokračovala jen čtyřmi zápasy 8. kola. Formu potvrdil Liberec, jenž bodoval i podeváté v sezoně, Olomouc přehrál 6:2 a přiblížil se vedoucím Pardubicím znovu na bod. Zato České Budějovice prohrály pošesté v řadě, přes velkou střeleckou převahu podlehly Spartě 2:3 v prodloužení. V dalších zápasech Kometa přestřílela Litvínov 5:4 a Plzeň zvítězila na Kladně 4:0.

Spartě stačilo pouhých 14 střel

Motor po skvělém startu pětkrát v řadě dal jen gól. Proti Spartě se sice prosadil dvakrát, ale trápení nezlomil. Ani drtivá střelecká převaha 34:14 mu k triumfu nepomohla, drama na jihu Čech rozsekl v prodloužení Michal Řepík. České Budějovice padly pošesté v řadě, Sparta naopak natáhla bodovou šňůru na pět zápasů. I díky Jakubu Kovářovi.

Jaroslav Modrý (trenér Českých Budějovic): „Bylo to hezké utkání s pěknou kulisou. Kluci makali, vypracovali si příležitosti, hráli výborně, ale nebyli dostatečně odměnění za svoji práci. Hosté byli šťastnější v koncovce. Musíme dál pracovat a věřit si.“

Pavel Patera (trenér Sparty Praha): „Z našeho pohledu to nebyl vůbec lehký zápas, ale byli jsme šťastnějším týmem. Také jsme byli hodně nedisciplinovaní, což vyplývalo z toho, že České Budějovice měly lepší pohyb. Na druhou stranu jsme spokojení s tím, jak jsme zvládli hru v oslabení, a samozřejmě i se ziskem dvou bodů.“

HC MOTOR ČESKÉ BUDĚJOVICE – HC SPARTA PRAHA 2:3 v prodloužení (1:1, 1:1, 0:0 – 0:1)

Branky a nahrávky: 20. Valský (Dzierkals, Hanzl), 35. Vráblík (Dzierkals, Valský) – 5. Horák (Tomášek, Jandus), 21. Sobotka (Forman, Řepík), 62. Řepík (Němeček).
Rozhodčí: Jeřábek, Ondráček – Zíka, Rampír.
Vyloučení: 1:6.
Využití: 1:0.
Střely na branku: 34:14.
Diváci: 6 279.
Nejlepší hráči: Martin Dzierkals – Jakub Kovář.
HC Motor České Budějovice: Hrachovina – Štencel, Vráblík, Bindulis, Hovorka, Šenkeřík, L. Doudera – Dzierkals, Hanzl, Valský – Přikryl, Pech, Gulaš – Strnad, Vopelka, Tomeček – Chlubna, Toman, Karabáček. Trenéři: Modrý, Čermák a Fousek.
HC Sparta Praha: J. Kovář – Graňák, Krejčík, Polášek, Mikliš, Němeček, Jandus, Jurčina – Forman, Sobotka, Řepík – E. Thorell, Horák, Tomášek – Konečný, G. Thorell, D. Simon – Buchtele, Vitouch, Přibyl. Trenéři: Patera, P. Martinec a Hlinka.

Svoboda se blýskl nulou i asistencí

Plzeň po čtvrteční výhře Karlových Varů spadla na dno tabulky, ale rychle tam poslala zpět svého rivala. Už podesáté v řadě vyzrála na Rytíře, stačilo jí k tomu 17 střel. Skvěle si vedl Miroslav Svoboda, jenž chytil všech 27 pokusů soupeře a přidal asistenci. Indiáni poskočili na desáté místo, o bod právě za Kladno, které prohrálo potřetí za sebou.

Jiří Burger (trenér Kladna): „Chtěli jsme odčinit nepovedené utkání v Mladé Boleslavi, což se nám nepovedlo, utlumil nás gól hned ve třetí minutě. Chtěli jsme mít dobrý začátek, ovšem tím, jak jsme rychle inkasovali, jsme se do zápasu těžko dostávali. Ve druhé části jsme zlepšili pohyb, dostávali se do šancí, ale bohužel jsme je neproměnili. Navíc v končící přesilovce nám soupeř ujel a zvýšil vedení, to pro nás bylo hodně složité. V poslední části jsme se snažili s tím něco udělat, ale z naší strany to bylo málo, neproměnili jsme ani přesilovku pět na tři. I proto jsme bez bodu.“

Petr Kořínek (trenér Plzně): „Bylo to hodně bojovné utkání, všechny třetiny byly podobné. Nám se podařilo dostat do vedení a ubránit oslabení. Mužstvo bych pochválil za bojovnost a obětavost. Strašně si vítězství ceníme, protože potřebujeme každý bod.“

RYTÍŘI KLADNO – HC ŠKODA PLZEŇ 0:4 (0:1, 0:1, 0:2)

Branky a nahrávky: 3. Kodýtek (Budík), 36. Bitten (Houdek, Svoboda), 49. Blomstrand (Hrabík), 60. Adamec (Suchý, Mertl).
Rozhodčí: Hribik, Horák – Komárek, Ondráček.
Vyloučení: 2:3.
Bez využití.
Střely na branku: 27:17.
Diváci: 4 073.
Nejlepší hráči: Miroslav Indrák – Miroslav Svoboda.
Rytíři Kladno: Bow – Slováček, Dotchin, Ticháček, Sotnieks, Cibulskis, Babka – Procházka, Plekanec, Kubík – Melka, Klepiš, Brodecki – Beran, Zikmund, Filip – Bláha, Indrák, Machač. Trenéři: Burger, Vejvoda a Mach.
HC Škoda Plzeň: Svoboda – Budík, Zámorský, Kaňák, Houdek, Baránek, Kvasnička, Vitaloš – Schleiss, Kodýtek, Rekonen – Blomstrand, Suchý, Hrabík – Lang, Mertl, Adamec – A. Dvořák, Bitten, Malát. Trenéři: Kořínek a Bombic.

Přestřelku v Brně rozsekl Kollár

Po polovině utkání 1:0, ve 45. minutě rázem už 5:4! Bláznivá třináctiminutovka na přelomu druhé a třetí části nakonec vyzněla pro Brňany. Rozhodl Andrej Kollár, jenž vyhnal Šimona Zajíčka z klece. Kometa se radovala ze třetí výhry v řadě a posunu na šesté místo, Litvínov nenavázal na triumfy nad Mountfieldem a Energií od dna jej dělí jen skóre.

Martin Pešout (trenér Komety Brno): „Zažili jsme trochu infarktový zápas. Musím říct, že soupeř hrál velice dobře. Měl rychlý přechod do útoku a v naší obranné třetině nám dělal ze začátku nemalé problémy. Ale myslím si, že touha vyhrát a využitá přečíslení rozhodly o naší výhře. V posledních deseti minutách jsme ubránili dvě oslabení, kdy jsme navíc z jednoho rozhodli. Tam byla opravdu vidět neskutečná touha po vítězství. Akorát nás mrzí, že jsme znovu přišli o dalšího hráče.“

Karel Mlejnek (asistent trenéra Litvínova): „Troufám si říct, že snad kromě poloviny první třetiny jsme měli první dvě třetiny otěže utkání v našich rukou. Bohužel, to, co jsme předvedli ve třetí třetině, nás stálo zápas. Byly tam hlavně ztráty kotoučů v rizikových prostorech, z toho padla i branka v naší přesilovce. Domácí se svými přečísleními pak naložili vynikajícím způsobem.“

HC KOMETA BRNO – HC VERVA LITVÍNOV 5:4 (1:0, 1:3, 3:1)

Branky a nahrávky: 10. Horký (Holík, Kučeřík), 33. Vincour (Kratochvíl), 42. Šalé (Kollár, Zbořil), 43. Strömberg (Koblížek), 45. Kollár (Zbořil) – 32. Sukeľ (Š. Stránský, Demel), 38. Hlava (Berka), 39. Estephan (Zdráhal), 44. Gut (Hlava).
Rozhodčí: Hradil, Kika – Axman, Synek (Slovensko).
Vyloučení: 3:1.
Bez využití.
V oslabení: 1:0.
Střely na branku: 25:26.
Diváci: 5 546.
Nejlepší hráči: Adam Zbořil – Matúš Sukeľ.
HC Kometa Brno: Čiliak – Ščotka, Ďaloga, Kučeřík, Holland, Gulaši, Hrbas – Flek, Holík, Horký – Zaťovič, Strömberg, Koblížek – Kollár, Zbořil, Šalé – Dufek, Malý, Vincour – Kratochvíl. Trenéři: Pešout, Horáček a Otoupalík.
HC VERVA Litvínov: Zajíček (od 45. Godla) – Jaks, Zile, Šalda, Freibergs, Wesley, Demel, Zeman – Zdráhal, Estephan, Kudrna – Š. Stránský, Sukeľ, Abdul – Hlava, Gut, Berka – Havelka, Helt, Straka. Trenéři: Růžička, Mlejnek a Branda.

Liberec zlomil olomoucké prokletí

Bílí Tygři po sedmi remízách najeli pro změnu na tenisové výsledky – podruhé v řadě před svými fanoušky nastříleli šest branek. Tentokrát to odnesla Olomouc, kterou porazili po pěti zápasech, poprvé od 21. prosince 2020. Liberec stejně jako Pardubice pokaždé bodoval a na na lídra ztrácí jen bodík, Mora je aktuálně na sedmé příčce tabulky.

Jiří Kudrna (asistent trenéra Liberce): „Z naší strany musím zápas hodnotit velmi pozitivně. Navázali jsme na výkon z minulého utkání a jsme rádi, že jsme z domácích duelů vytěžili šest bodů. Jsme velice spokojeni s předvedenou hrou, těší nás i naše produktivita. Chtěl bych vyzdvihnout celý tým, dobře jsme ubránili oslabení, byli jsme silní na kotouči, z čehož pramenily naše šance. Ve druhé třetině jsme sice měli výpadek, do třetí části jsme ale opět vstoupili dobře. Řekl bych, že jsme předvedli takřka perfektní výkon.“

Boris Žabka (asistent trenéra Olomouce): „Nechytili jsme začátek, Liberec nás dostával pod tlak, byl silnější na kotouči a vypracoval si vedení. Poté jsme se chytili, dali jsme dva góly, což nás trochu nabudilo. Do třetí třetiny jsme vstoupili dobře, vytvořili jsme si šance, bohužel jsme je ale neproměnili. Za první polovinu zápasu jsme si ale vyhrát nezasloužili.“

BÍLÍ TYGŘI LIBEREC – HC OLOMOUC 6:2 (1:0, 3:2, 2:0)

Branky a nahrávky: 20. Frolík (Birner, Balinskis), 27. A. Najman (Melancon, Frolík), 30. Melancon (Jelínek), 32. Vlach (A. Najman, Rychlovský), 52. Flynn (Balinskis), 59. Rychlovský – 38. Kunc (Bambula, Rutar), 40. Bambula (Strapáč, Škůrek).
Rozhodčí: Pražák, Pilný – Lhotský, Svoboda.
Vyloučení: 9:6.
Využití: 1:0.
V oslabení: 1:1.
Střely na branku: 32:28.
Diváci: 4 366.
Nejlepší hráči: Adam Najman – Jan Bambula.
Bílí Tygři Liberec: Kváča – Balinskis, Melancon, Vitásek, Štibingr, Derner, J. Dvořák, Rosandić – Birner, Bulíř, Faško-Rudáš – Flynn, Filippi, Frolík – Vlach, A. Najman, Rychlovský – Čederle, Jelínek, Šír. Trenéři: P. Augusta a Mlejnek.
HC Olomouc: Konrád – Dujsík, Ondrušek, Škůrek, Rašner, Řezníček, Švrček, Rutar – Orsava, Anděl, J. Káňa – Navrátil, Nahodil, Klimek – Bambula, Menšík, Kunc – Kusko, Strapáč, Handl. Trenéři: Tomajko a Žabka.

Utkání BK Mladá Boleslav – HC Energie Karlovy Vary (0:1) se hrálo už ve čtvrtek.
Utkání HC Dynamo Pardubice – HC VÍTKOVICE RIDERA (2:1) se hrálo už ve čtvrtek.
Utkání Mountfield HK – HC Oceláři Třinec se odehraje v jiném termínu.

Tabulka Tipsport extraligy

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. HC Dynamo Pardubice 8 4 2 2 27:17 18
2. Bílí Tygři Liberec 9 2 4 3 0 30:20 17
3. HC VÍTKOVICE RIDERA 8 4 0 2 2 26:22 14
4. HC Sparta Praha 8 3 2 1 2 23:22 14
5. BK Mladá Boleslav 8 3 2 0 3 19:13 13
6. HC Kometa Brno 8 3 2 0 3 27:23 13
7. HC Olomouc 7 3 2 0 2 18:15 13
8. HC Motor České Budějovice 9 3 0 2 4 21:30 11
9. Rytíři Kladno 8 2 1 2 3 15:22 10
10. HC Škoda Plzeň 8 2 1 1 4 22:22 9
11. Mountfield HK 7 2 1 1 3 13:16 9
12. HC Oceláři Třinec 7 2 0 2 3 16:20 8
13. HC VERVA Litvínov 8 2 0 2 4 19:25 8
14. HC Energie Karlovy Vary 7 2 0 4 15:24 8

Další program Tipsport extraligy

Neděle 9. října – 9. kolo:
16:00 BK Mladá Boleslav – HC Kometa Brno
16:30 HC Škoda Plzeň – Mountfield HK
16:45 HC Olomouc – Rytíři Kladno (ČT sport)
17:00 HC Oceláři Třinec – HC VERVA Litvínov
17:00 HC Motor České Budějovice – HC VÍTKOVICE RIDERA
18:00 HC Dynamo Pardubice – HC Energie Karlovy Vary

Utkání Bílí Tygři Liberec – HC Sparta Praha se odehraje až 6. prosince.

Čtvrtek 13. října – předehrávka 10. kola:
18:00 HC Kometa Brno – HC Dynamo Pardubice (O2 TV Sport)

Pátek 14. října – 10. kolo:
17:00 HC Oceláři Třinec – HC Škoda Plzeň
17:30 HC VERVA Litvínov – BK Mladá Boleslav
17:30 HC Energie Karlovy Vary – HC VÍTKOVICE RIDERA
18:00 Mountfield HK – HC Olomouc
18:00 Rytíři Kladno – HC Sparta Praha (O2 TV Sport)

Utkání Bílí Tygři Liberec – HC Motor České Budějovice (6:1) se hrálo už 4. října.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz