Hokej v číslech: Sparta má nejlepší speciální formace

Foto: Jan Beneš, hcsparta.cz

Sparta je momentálně na čele extraligové tabulky, a to nejen díky hře v rovnovážném počtu hráčů, ale také díky skvělým speciálním týmům. Sparta se může pyšnit nejlepší přesilovou hrou a jedním z nejlepších oslabení.

Můžeme s poměrně solidním přesvědčením tvrdit, že Spartě by neměl uniknout postup do play off z pozice v nejlepší čtveřici, která zaručuje účast ve čtvrtfinále. Právě ve vyřazovacích bojích, kde rozhoduje každá branka, se výborné speciální formace velice hodí.

A Sparta je v tomto ohledu ve skvělé pozici, když se může pyšnit nejlepší početní výhodou a třetím nejlepším oslabením – co do vstřelených, respektive inkasovaných branek.

Přesilové hry

Každá dobrá přesilovka by měla začínat u střelecké kvantity. To je paradoxně slabina Sparty, když vyprodukuje sedmý nejvyšší počet střeleckých pokusů za 60 minut, během nichž vystřelí Pražané 94,5 střel. Lépe si už však vedou v počtu nezblokovaných pokusů, kterých mají 73,7, což je čtvrté nejlepší číslo.

Co Sparta ztrácí ve střelecké kvantitě, ale dohání kvalitou střel. Z prostoru slotu Sparta vyprodukuje za 60 minut hry v početní převaze 50,5 pokusů a je v tomto ohledu nejlepším celkem. Suverénně nejlepší je i v počtu střel na branku z těchto prostor, kterých má 33,3 za stejný čas.

Velký počet střel z nebezpečných prostor slotu a velký počet střel na branku je velice solidní základ pro úspěšnou přesilovku. K tomu pak Sparta přidává i kvalitní přípravu střeleckých příležitostí.

Z padesáti střeleckých pokusů ze slotu totiž v případě Sparty hned ve 36 případech předchází přihrávka do těchto prostor, což zvyšuje šanci na úspěch. Není určitě překvapením, že i v tomto ohledu patří Sparta mezi nejlepší týmy, když je na třetím místě za Třincem a Libercem.

Z těchto 36 přihrávek za hodinu hry jich je 19,4 takzvaně přes osu hřiště, což je vůbec ta nejnebezpečnější varianta pro bránící tým. A Sparta také využívá často prostor pod brankovou čárou, odkud vyšle přihrávku na střelu v 5,5 případech za 60 minut. Ke střele z první se pak hráči Sparty dostávají v patnácti případech. Ve výčtu těch vysoce nebezpečných přihrávek Sparta patří ve všech případech do nejlepší čtveřice týmů.

Tyto kvalitní statistiky pak Sparta dokázala přetavit ve 38 vstřelených branek, při přepočtu na 60 minut pak Sparta vstřelí 9,83 gólu a je suverénně nejlepší!

A na kom přesilovky Sparty stojí z hlediska jednotlivců?

Ústřední postavou je Michal Řepík. Ten je nejlepším extraligovým střelcem v přesilovkách, když vstřelil deset gólů při hře v početní převaze, všechny z prostoru slotu.

Toho v první přesilovkové formaci doplňují David Tomášek, Vladimír Sobotka, a především Roman Horák, v kombinaci s několika obránci, kteří čtveřici útočníků doplňují.

Je to pak právě Roman Horák, který skvěle pracuje v pozici okolo brankoviště. Prozatím si připsal 14 primárních bodů, nejvíce z hráčů Sparty. Z toho bylo devět asistencí, když ve většině případů připravil pozici Michalu Řepíkovi.

Hra v oslabení

Ke kvalitním přesilovým hrám pak Sparta přidává i nadstandartní oslabení. Tam samozřejmě chceme pravý opak toho co na přesilovkách. Tedy limitovat střeleckou kvantitu a kvalitu soupeře. Obě činnosti se Spartě daří náramně. 

Sparta je totiž co do počtu pokusů vystřelených soupeři naprosto suverénní. Proti Spartě si totiž protivníci přijdou pouze na 72,3 pokusů za 60 minut hry, proti druhému nejlepšímu Liberci je to hned o deset střel za stejný čas více!

Z prostoru slotu pak Sparta povolí soupeřům 31,1 střeleckých pokusů a na bránu projde jen necelých 19 z nich. To je pro některé týmy číslo ze hry 5 na 5 a ne v oslabení. Takto kvalitní má Sparta defenzivní činnost.

Obrovskou kvalitu Sparty potvrzuje i počet zkompletovaných přihrávek soupeřů do slotu. Těch Sparta povolí pouze 23,2 za 60 minut, když se jí v tomto ohledu dokáže přiblížit pouze Liberec.

Společně s Bílými Tygry je pak Sparta i nejlepším týmem v počtu přihrávek přes osu hřiště, kterých oba týmy inkasují méně než 11. Aktivita Sparty se projevuje i na počtu střel z první, ke kterým se soupeři dostávají pouze v 8,6 případech za 60 herních minut.

A Sparta má ještě jednu přednost, na první pohled možná neviditelnou. Ale ve vlastním oslabení se hráči Sparty dokázali prosadit v letošní sezoně už devětkrát. Její gólový rozdíl je tak při hře 4 na 5 pouze -10. V přepočtu na 60 minut se jedná o rozdíl 2,3 gólu. Nejblíže je Mountfield s rozdílem 2,9 branky.

Závěr

Sparta je momentálně zaslouženě na prvním místě tabulky. Patří totiž k nejlepším týmům ve všech herních disciplínách. Přesilovky i oslabení jsou naprosto jednoznačně jedny z nejlepších a kombinace Sparty v početních výhodách je kolikrát radost sledovat.

* Všechny statistiky jsou k 30. 1. 2021.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz