<

Hokej v číslech: Jak je důležité mít kvalitní vhazování?

Foto: Marek Sekáč, hcbilitygri.cz

Jedna z často omílaných hokejových manter je "dobré buly tvoří základ úspěchu". Ovšem je tomu skutečně tak? A jaký konkrétní vliv má kvalita v kruhu pro vhazování na celkový úspěch týmu?

Na tyto otázky nám zodpoví čísla. S pomocí pokročilých statistik jsme sesbírali data ze základních částí extraligy v sezonách 2018/19, 2019/20 a z toho, co se stihlo k 27. lednu odehrát v ročníku 2020/21. Dohromady všech šestnáct týmů, které se během těchto tří let zapojily do nejvyšší soutěže, podstoupilo celkem 62 993 vhazování, v průměrném zápase tedy došlo k 64,2 buly.

Ve sledovaném úseku se v červených kruzích jednoznačně nejlépe dařilo Liberci, který vyhrál 56,7 % všech svých buly, tedy bez jedné desetiny hned o čtyři procenta více než v tomto ohledu druhá Sparta. Elitní trojku pak uzavírá s 52,0% úspěšností Třinec. Naopak na chvostu tabulky můžeme najít Zlín s 47,9% úspěšností na buly, o čtyři desetiny procenta horší byly Vítkovice a vůbec nejméně se na vhazování dařilo Mladé Boleslavi, která odešla vítězně pouze ze 47,2 % soubojů centrů.

I díky abnormálně výjimečné kvalitě libereckých buly se překvapivě přes padesátiprocentní hranici přehouplo z oněch šestnácti celků pouhých pět (kromě výše zmíněné trojice se jedná o Kladno a Karlovy Vary). Když však na chvíli budeme Bílé Tygry ignorovat, dostaneme už naprosto shodnou odchylku od 50% úspěšnosti jak u nejlepšího, tak nejhoršího týmu –⁠ a to 2,8 %.

Graf zobrazující extraligové týmy posledních třech sezon dle jejich úspěšnosti vhazování. Modrá čára značí padesátiprocentní hranici.

Graf zobrazující extraligové týmy posledních třech sezon dle jejich úspěšnosti vhazování. Modrá čára značí padesátiprocentní hranici.

Ovšem k meritu článku: je pravda, že čím máte lepší vhazování, tím lépe se daří celému týmu? V širším měřítku ano. Na grafu níže můžete vidět, kolik v průměru získaly za sledované období každý zápas bodů jednotlivé kluby extraligy a jakou zároveň měly úspěšnost na vhazování; modrá čára pak zobrazuje vzestupný trend.

Konkrétními čísly vyjádřeno, zlepšení vašich buly o jedno procento vám každé utkání získá přibližně 0,06 bodu navíc, tedy něco přes tři body za sezonu. Logicky to dává smysl, ostatně naše tři v této disciplíně nejkvalitnější týmy –⁠ Liberec, Sparta a Třinec –⁠ byly v celkovém součtu v posledních třech sezonách v tomto pořadí první, čtvrtý a druhý nejúspěšnější tým soutěže.

Povšimněte si však v grafu dvou zajímavých anomálií: Kladno se může pyšnit čtvrtými nejlepšími vhazováními, ovšem dosáhlo také na čtvrtý nejnižší počet bodů; naopak Mladé Boleslavi patří v zisku bodů celkově pátá příčka, nejhorším buly navzdory.

Graf zobrazující extraligové týmy posledních třech sezon dle jejich úspěšnosti vhazování a průměru získaných bodů na utkání.

Graf zobrazující extraligové týmy posledních třech sezon dle jejich úspěšnosti vhazování a průměru získaných bodů na utkání.

A právě tyto dvě odlehlé hodnoty upozorňují na možný chybný závěr, který bychom mohli z tohoto grafu vyvodit. Jednak je hokej nesmírně komplexní hrou, v níž tvoří vhazování jen malý zlomek dění, a jednak většina sestav je plus mínus vybalancovaná na všech postech, respektive úspěšný tým s kvalitními hráči povětšinou disponuje i obdobně kvalitními centry.

Nemůžeme proto říct, že když budete své střední útočníky cepovat na tréninku, díky čemuž se zlepší vaše úspěšnost na vhazování o pět procent, budete mít další rok na konci sezony automaticky o patnáct bodů více; ovšem už můžeme tvrdit, že to v nějaké míře rozhodně pomůže.

Teď ale ptáme v jaké míře? Zkusme si tedy vliv buly aspoň trochu izolovat. Během našich sledovaných sezon se za stavu 5 na 5 celkem 30 713krát vhazovalo v koncových pásmech. Lehkou převahu v těchto situacích drží útočící celek, který zvítězil v 15 589 buly –⁠ zhruba 50,8 %.

Foto: Jan Beneš, hcsparta.cz

Tato čísla nás zajímají z toho důvodu, že se nyní podíváme, jak ovlivnil výsledek souboje centrů následný vývoj hry. A ve zkratce řečeno –⁠ hodně!

Pokud totiž útočící tým vyhrál vhazování v pásmu soupeře, během následujících patnácti sekund dokázal 274krát skórovat, to znamená, že 1,76 % vítězných buly takřka bezprostředně přetavil v gól. Oproti tomu pokud toto vhazování prohrál, vsítil pouze 68 branek, neboli zaznamenal úspěch jen v 0,45 % případů.

Když si to tedy sečteme, vyjde nám, že pokud během hry v plném počtu na obou stranách vyhrajete vhazování v útočném pásmu, máte čtyřikrát větší šanci, že během příštích 15 sekund dáte gól!

Graf znázorňující rozdíl mezi podílem vhazování v útočném pásmu, která skončila gólem pro útočící tým, v závislosti na výsledku vhazování.

Graf znázorňující rozdíl mezi podílem vhazování v útočném pásmu, která skončila gólem pro útočící tým, v závislosti na výsledku vhazování.

Mimochodem, pokud bránící tým zvítězil na buly ve svém pásmu, za stejný časový úsek dokázal sám vstřelit 80 branek. Jinými slovy, jakmile prohrajete vhazování, ztrácíte veškerou teritoriální výhodu, tedy tu, kterou jste si získali vybojováním útočného buly. Vlastně paradoxně se ukazuje jako lepší vyhrát vhazování u své branky než prohrát to u svatyně soupeře.

Při přesilovkách je tento efekt ještě silnější. Tam vám úspěšné buly v ofenzivním pásmu v následujících patnácti sekundách přinese gól v 3,30 % případů (216krát útočící tým skóroval), oproti pouze 0,63 % při prohraném vhazování (jen 28 branek pro útočící celek). Šance na bezprostřední vstřelení branky je tedy za přesilovky po vyhraném buly více než pětinásobná!

A dokonce i za početní převahy vás prohrané vhazování stojí jakoukoliv nabytou výhodu, defenzivní tým totiž dokázal během oněch 15 sekund hned 29krát vsítit gól, pokud vyhrál buly před vlastní klecí, a to navzdory značně nepříznivé početní situaci.

Foto: Vladimír Pryček, hc-vitkovice.cz

Sečteno podtrženo

Na hokejovém rčení "dobré buly tvoří základ úspěchu" je skutečně dost pravdy. Úspěšnost na vhazování jde ruku v ruce s celkovými výkony týmu, ale hlavně vám vyhrané buly v útočném pásmu dává za stavu 5 na 5 čtyřikrát vyšší šanci ke skórování během nejbližších patnácti sekund, při přesilovkách dokonce více než pětkrát vyšší. Navíc vás prohrané vhazování stojí jakoukoliv výhodu, kterou jste si jeho vynucením získali; a to dokonce i při vaší vlastní početní převaze.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz