Hokej v číslech: Jak vypadá ve statistikách Kernova unikátní premiéra?

Foto: hcsparta.cz

Je mu sedmnáct, dostal poprvé šanci ve sparťanském áčku a hned ze své druhé střely v kariéře, se Jan Kern trefil. Velkolepý vstup mezi extraligové mazáky samozřejmě vyčnívá statisticky. Drobného dorostence najdete hned po pátku třeba na špičce pořadí přepočítávající góly na 60 minut hry. Jde jen o raritu, jaké jsou však další kuriozity, které rozšířené statistiky v dosavadním průběhu Tipsport Extraligy nabízejí?

Stačilo se neodbytně natlačit před pardubickou branku, trefit chytrou přihrávku a Jan Kern, nadaný dorostenec ze Sparty (donedávna však ze Slavie), je rázem nejlepší v extraligovém pořadí. Ze svého času na ledě totiž dokázal střelecky vytřískat nejvíc. Na gól mu stačilo, že odehrál v rovnovážném stavu 11:29 minuty, což znamená, že při hře pět na pět má hned průměr 5,22 branky na 60 minut hry ve stejném počtu hráčů na obou stranách.

Ani třinecký David Cienciala, vrchní „kuriozitář“ dosavadního průběhu ročníku, který během svého zatím jediného startu v sezoně (proti Karlovým Varům) během 12:03 minuty stihl loupnout gól a asistenci, na něj nestačí. Má průměr 4,98.

Po čtveřici dalších hráčů, kteří dosud naskakovali jen občas a dokázali se prosadit, vyniká i bez jakéhokoliv statistického filtru na 6. místě brněnský Martin Zaťovič. Klíčová postava Komety si drží skvostný průměr 1,88 gólu na 60 minut hry v rovnovážném stavu.

Podíváme-li se na střelecké tempo bez rozlišení herní situace (rovnovážný stav, přesilovky, oslabení), tam se už v této fázi sezony projevují i skuteční kanonýři. Zaťovič má při svém comebacku do extraligy našlápnuto na 28 branek v základní části, plzeňský Dominik Kubalík a sparťan Petr Vrána na 27 a pak už je vidět opět dvojice šťastlivců Kern – Cienciala. Kdyby odteď nastupovali stabilně a planety jim dál byly nakloněny, dají do konce základní části 26, respektive 25 branek.

Jan Kern se prosadil ze svého druhého pokusu v pátečním zápase, proto má úspěšnost střelby 50 %, pánové Cienciala a pardubický Miroslav Rohlík zatím poznali jen vzorec „střela-gól“, drží si tedy úspěšnost 100 %. Z těch, kdo pálí pravidelně, vyčnívá 12gólový třinecký útočník Rostislav Marosz. Vystřelil totiž jen 56krát, což značí famózní úspěšnost 28 procent. Sparťan Lukáš Pech s 11 brankami a 26 procenty se drží také skvěle.

IGP, tedy ukazatel individuální produkce gólů (značící, kolik procent vstřelených gólů, u nichž byl hráč na ledě, obstaral sám) má Kern logicky 100. Byl na hřišti u jediného, u toho svého. Stejně to mají třinecký Aron Chmielewski (byl u dvou gólů, oba sám dal) a zmíněný Rohlík (jediný gól, ten jeho). K Ciencialovi, který má hodnotu 50, se v pátek přidala hradecká posila Alexandre Picard (byl tedy na ledě u dvou branek, jednu sám dal), na šestém místě litvínovský Josef Stříbrný se trefil za 14 utkání 4krát a drží si IGP 43. Nejlepší ze stabilních hráčů je v tomto ohledu Martin Adamský z Třince, jeho devět branek mu obstaralo IGP 32, to znamená, že v podstatě každý třetí zásah jeho týmu, u něhož je na ledě, dá on sám.

Co se týká bodů na 60 minut hry (a zde je opět vhodné použít filtr rovnovážného stavu na ledě), vládne dvoubodový Cienciala s průměrem 9,96, ale Kern se drží v závěsu s 5,22 a zlínský Tomáš Čachotský, který během svých 12:25 extraligových minut v této sezoně získal asistenci, se drží na 4,83. Z těch, kteří hrají pravidelně, je na tom v rovnovážném stavu nejlépe Martin Erat z Komety, za hodinu hry nasbírá 3,34 bodu.

Rozšířené statistiky bez omezení odehraných minut ukazují třeba také, že když už dostal šanci na přesilovce, nejrychleji se prosadili chomutovský veterán Marek Tomica (7,30 gólu na 60 minut hry v početní převaze), či karlovarský Sebastian Gorčík (2 trefy, průměr 6,21 za hodinu přesilovky), v oslabení zase energetik Denis Kindl odbruslil jen 8:24 minuty ale i tak v něm stihl gól, takže za 60 minut hry ve čtyřech (či třech) dá v průměru 7,14 branky. Hned za ním uvidíte komeťáckou hvězdu Marka Kvapila, v oslabení minimálně nasazovanou, a její gól za 10:23, průměr 5,78 za 60 minut.


Vše můžete najít ve statistické záložce Analytika: body a proklikávat se jí třeba do rána. Aby se však  odlišily právě v tomto článku zmíněné kuriozity, funguje v rozšířených statistikách filtr odehraných minut, díky němuž si zvolíte, kolik toho mají mít vámi sledovaní hokejisté za sebou ve hře, aby bylo jejich porovnávání relevantní.

Příjemnou zábavu při procházení netušených číselných zákoutí, k nimž nás dovedl Jan Kern…

 

Kuriózní statističtí lídři v porovnání s nejlepšími stabilními hráči

Góly na 60 minut v rovnovážném stavu
1. Jan Kern (Sparta) 5,22
2. David Cienciala (Třinec) 4,98
-
7. Martin Zaťovič (Kometa) 1,88
Kompletní pořadí zde.

OTP-G (góly tímto tempem na konci sezony) v jakémkoliv stavu
1. Martin Zaťovič 28
2. Dominik Kubalík (Plzeň) 27
3. Petr Vrána (Sparta) 27
4. Jan Kern 26
5. David Cienciala 25
Kompletní pořadí zde.

IGP (individuální produkce gólů) v jakémkoliv stavu
1. Aron Chmielewski (Třinec) 100
2. Jan Kern 100
    Miroslav Rohlík (Pardubice) 100
-
9. Martin Adamský (Třinec) 32
Kompletní pořadí zde.

Úspěšnost střelby
1. David Cienciala 100 %
   Miroslav Rohlík 100 %
3. Jan Kern 50 %
-
9. Rostislav Marosz 28 %
Kompletní pořadí zde.

Body na 60 minut hry v rovnovážném stavu
1. David Cienciala 9,96
2. Jan Kern 5,22
-
5. Martin Erat (Kometa) 3,34
Kompletní pořadí zde.

Kernův první extraligový gól stál za to (PCE - SPA 1:5)

K vysoké výhře pražské Sparty na ledě Pardubic přispěl jedním gólem i vítěz letošního Memoriálu Ivana Hlinky Jan Kern. Člen úspěšné české osmnáctky už měl úlohu relativně snadnou, lví podíl na čtvrté trefě Kalousovy party měl asistující Lukáš Cingel, který se prokousal až na levý kruh, odkud poslepu našel do předbrankového prostoru si najíždějícího Kerna.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz