• Karjala Cup - 2009
  • 7.11.2009 15:30
  • 1. kolo

Reprezentanti znovu těsně prohráli, vyrovnanou bitvu rozhodla nešťastná Mojžíšova teč

7. listopadu 2009, 16:05

Václav Jáchim

Do utkání nastoupil v české brance nováček Marek Schwarz, z útočníků zůstal jen na tribuně Pavel Brendl. Trenéři před soubojem nabádali k větší obezřetnosti v obraně a při pokrývání středního pásma, proti nabuzeným Finům bylo třeba přečkat jejich úvodní tlak. Povedlo se to skvěle, už v 57. vteřině šli reprezentanti do vedení. Červenka posnul kotouč na Jaroslava Bednáře, jenž se ocitl sám na modré čáře. Útočník ruského Nižného Novgorodu upaloval sám na gólmana Tarkkiho, zkušeně si počkal a poté namířil pod horní tyčku - 1:0.

Hokejisté Suomi pak chvilku hledali rytmus, ale záhy se hrnuli do útočného pásma. Byli draví, rychlí, nicméně český tým odolával a akce soupeře zachytával s velkou přesností. Výkon podpořil Schwarz, jenž zachovával klid a postřeh. Během první třetiny ho překonal pouze obránce Mikko Määenpä, jenž v čase 8:49 vyslal na naši branku skákavou střelou, na níž Schwarz nestihl reagovat - 1:1.

Nutno poznamenat, že finské průniky byly nebezpečné, ve slibné možnosti se postupně ocitli Salmelainen nebo Voutilainen, na opačné straně střílel ze strany Červenka, domácí obranu chvilku motali Hudler s Bulisem. Před přestávkou měli domácí několik příležitostí, nicméně gól z toho nebyl. Ve druhém dějství bitva pokračovala kvalitní podívanou, oba týmy pokrývaly vlastní modrou čáru, naši hráči se snažili narušovat finskou rozehrávku už na útočné modré.

Ve 25. minutě explodovala téměř vyprodaná Hartwall Aréna nadšením, domácí dostali puk za Schwarzova záda. Kotouč po závaru padl před brankovou čáru, vznikla ohromná mela, při níž došťouchl puk do klece Pihlström. Rozhodčí Vinnerborg a Lärking nejprve pokynuli na souhlas, gól mínili uznat. Poté odjeli konzultovat situaci s kolegou u videa a nakonec rozpažili. Posléze se dostal do slibné možnosti Rolinek, dorážku zkoušel Kumstát. Ve 31. minutě trefil tyč Červenka. Na opačné straně se pokoušeli skórovat Salmelainen a Immonen.

Národní tým podržel v závěru třetiny Marek Schwarz. Parádně totiž zlikvidoval samostatný nájezd Voutilainena, který převzal bezvadnou dlouhou nahrávku. K úspěchu v tak vyrovnaném souboji je zapotřebí i štěstí, čeští hokejisté ho tentokrát bohužel neměli. Ve 45. minutě zavezl po levé straně puk Salmelainen, nahodil ho do prostoru Schwarzova brankoviště, kde ho smolně do sítě tečoval brzdící obránce Mojžíš - 1:2. Jak to tak někdy chodí, z nevinné akce padl rozhodující gól.

Reprezentanti se pokoušeli odpovědět, vytvářeli si převahu, tlačili se do útočného pásma. V aktivitě je ale zastavila vyloučení Rachůnka a Bulise. Finská defenziva byla navíc ještě obezřetnější než předtím a srovnání skóre našemu výběru nedovolila. Trenér Růžička odvolal v poslední minutě gólmana Schwarze, Češi hráli v šesti. Leč marně. Reprezentanti podruhé na turnaji Karjala prohráli, druhý podnik letošního Euro Hockey Tour pro ně skončí v neděli, kdy od 12 hodin našeho času vyzvou v Helsinkách ruskou sbornou.

Výsledek druhého utkání české reprezentace na turnaji Karjala:

ČESKÁ REPUBLIKA - FINSKO 1:2 (1:1, 0:0, 0:1)

Branky a nahrávky: 1. Bednář (Rolinek, Červenka) - 9. Mäenpää (Anttila, Komarov), 45. Salmelainen (Immonen, Niskala) - 1. Bednář (Rolinek, Červenka).
Rozhodčí: Vinnerborg, Lärking (oba Švéd.) - Puolakka, Tervo (oba Fin.).
Vyloučení: 5:2.
Bez využití.
Diváci:
11.562. 
Sestavy: 
Finsko: Tarkki - Mäenpää, Puistola, Kukkonen, Niskala, Latvala, Väänänen, Seikola - Voutilainen, Kapanen, Peltonen - Salmelainen, Immonen, Kerman - Tuppurainen, Kontiola, Pihlström - Anttila, Santala, Komarov - Erkinjuntti. Trenér: Jukka Jalonen. 
Česká republika: Schwarz - Rachůnek, Melichar, Němec, Blaťák, Kutlák, Mojžíš, Krstev, Čutta - Kumstát, Hudler, Bulis - Bednář, Červenka, Rolinek - Kvapil, Vašíček, Hubáček - Kůrka, Novotný, Lukeš. Trenéři: Vladimír Růžička, Josef Jandač a Ondřej Weissmann.

Tabulka turnaje:

1. Rusko 2 1 1 0 0 8:4 5
2. Finsko 2 1 0 1 0 5:5 4
3. Švédsko 2 1 0 0 1 5:7 3
4. Česko 2 0 0 0 2 4:6 0

Tabulka EHT:
1. Rusko 5 2 1 2 0 16:13 10
2. Česko 5 2 1 0 2 14:10 8
3. Finsko 5 2 0 1 2 15:13 7
4. Švédsko 5 1 1 0 3 14:23 5

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz