Hokej v číslech: Ščotka náhradníkem v reprezentaci. Zaslouženě?

Foto: Jan Jindra, hcverva.cz

23letý zadák Jan Ščotka býval oporou hned několika mládežnických výběrů české reprezentace, ovšem na svůj debut mezi muži se lvem na prsou stále čeká. Letos ale udělal velký krok, dostal se poprvé alespoň mezi náhradníky v nominaci národního týmu na nadcházející Karjala Cup.

Ščotkovi se tak ve středu dostalo alespoň menšího potěšení v dosavadním ročníku, který zatím není nijak oslnivý, neboť Litvínov se momentálně nachází až na 11. místě tabulky.

Nejen tato nominace dokazuje, že bývalý hráč Pardubic z individuálního hlediska odvádí solidní výkony. Nezasloužil by si ale bek Vervy přímou pozvánku do kádru?

Je nominace zasloužená?

Jak už bylo zmíněno, severočeskému celku se letos vůbec nedaří, místní fanoušci rozhodně pamatují a pochopitelně také chtějí lepší výsledky než 11. příčku.

Odchovanec Vsetína je letos druhým nejvytěžovanějším hráčem Litvínova, když v průměru na zápas odehraje více než 22 minut.

Co se týče hry pět proti pěti, Jan Ščotka si v rámci týmu nevede vůbec špatně. Vyniká především v podílu střelbě ze slotu (sCF%), kde se žádnému jinému obránci Litvínova nedaří lépe.

Relativní přepočet vůči jeho spoluhráčům ve střelbě ze slotu pro a proti týmu je hned 8,05 %. Druhý nejlepší bek Litvínova v této statistice vykazuje procentuální číslo 2,29. To je obrovský rozdíl.

Ščotka si mimochodem vede velmi solidně i v kontrolovaných výstupech z pásma: 9,27 úspěšných pokusů za 60 minut hry při hře 5 proti 5 je třetí nejlepší výsledek mezi beky Vervy.

Speciální formace

U Jana Ščotky je na místě se pozastavit i nad jeho využíváním ve speciálních situacích, tedy v přesilovkách a oslabeních.

Pouze jiní dva obránci Litvínova jsou více využíváni v početních výhodách než tento mladý bek. Se kterým zadákem pak Verva vsítila nejvíce branek v těchto situacích? Ano, tři s Ščotkou. S žádným jiným obráncem nevsítila ani dvě.

Vyniká především v podílu střelbě ze slotu (sCF%), když s žádným jiným obráncem se Litvínovu lépe nedaří.

V početní nevýhodě je rodák ze Vsetína druhým nejvytěžovanějším hráčem týmu. Mezi všemi hráči napříč celou extraligou, kterým je maximálně 24 let, mu patří taktéž druhá příčka.

Celkem dosud Ščotka odehrál v oslabení 44 minut a 16 minut. Výsledek? Pouze dva inkasované góly.

Závěr

Účastník dvou MS do 20 let odvádí vskutku velmi solidní výkony vzhledem k tomu, jak špatné výsledky Litvínov letos vykazuje. Jeho zařazení alespoň mezi náhradníky v nominaci národního týmu pro Karjala je proto zasloužené.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz