Říhův výběr na Karjalu: letka z KHL, návraty Šustra či Rachůnka i 2 nováčci

Foto: Karel Švec, Český hokej

30. října 2019, 13:13

Václav Jáchim

Česká hokejová reprezentace má za sebou pětiměsíční pauzu, příští týden půjde znovu do akce. Národní tým zahájí novou sezonu tradičně na listopadovém turnaji Karjala, hlavní kouč Miloš Říha dnes oznámil nominaci. V kádru pro první podnik Euro Hockey Tour nechybí letka krajánků z KHL, návraty hlásí Tomáš Rachůnek nebo Vladimír Roth, příležitost čeká i na dva nováčky.

V sestavě na úvodní akci sezony jsou známá jména, ale i nové tváře. Trenéři ukázali na poslední dobou velmi dobře hrající krajánky z KHL, někteří hráči patřili k oporám reprezentace už dřív, jiní se připomněli poslední dobou.

V zadních řadách hlásí návrat Andrej Šustr, opora čínského Kunlunu zatím hrála za elitní výběr jen na Světovém poháru 2016. Premiérovou pozvánku do národního týmu dospělých obdržel Lukáš Sedlák, útočník Traktoru Čeljabinsk ještě na jaře válel NHL za Columbus. V zorném poli trenérů byl i jeho klubový parťák Tomáš Hyka, ovšem ten měl poslední dobou zdravotní trable. Poprvé od přesunu z NHL do Kontinentální ligy se představí obránce Jakub Jeřábek z Podolsku a útočník Dmitrij Jaškin z Dynama Moskva.

Kromě bývalého hráče Washingtonu či St. Louis jsou v kádru další účastníci jarního mistrovství světa: v Bratislavě byli členy českého týmu také Michal Moravčík, David Musil, Jan Kovář, jenž přijede poprvé ze švýcarského Zugu, Michal Řepík, Tomáš a Hynek Zohornové. Posledně uvedené útočníky ruského Chabarovsku doplní třetí z tria sourozenců Radim, další bratrskou dvojici by mohli vytvořit Matěj a Šimon Stránští, ovšem vítkovický útočník je zatím mezi náhradníky.

Poprvé od dubna 2013 se na mezistátním ledě předvede Tomáš Rachůnek – karlovarský útočník si o pozornost řekl výkony v TELH. V národním mužstvu má zatím na kontě 11 startů. Mezi beky je po odmlce zpátky třinecký Vladimír Roth, jemuž v nedávné minulosti opakovaně bránily zdravotní problémy. Trenéři v čele s Milošem Říhou starším zařadili do defenzivy také Jakuba Krejčíka a Jakuba Galvase z finské nejvyšší soutěže, vyzkoušejí brněnského Filipa Pyrochtu nebo sparťana Jana Košťálka.

Foto: Aleš Krecl, Český hokej

Kádr národního mužstva doznal z různých příčin řady změn, patrné jsou rovněž v brankovišti. Prostor tentokrát dostanou Roman Will, který z Liberce přešel do švédského Rögle, a Marek Langhamer (ruský Chabarovsk). Z gólmanů domácí nejvyšší soutěže mají k reprezentaci nejblíž brněnský Karel Vejmelka a Matěj Machovský ze Sparty, oba jsou mezi náhradníky.

Na soupisce pro turnaj Karjala se objevili dva nováčci, vedle uvedeného Lukáše Sedláka dosud nikdy za národní tým dospělých nehrál třinecký útočník Michal Kovařčík. V minulé sezoně prožili pod Milošem Říhou premiéru Radovan Pavlík, Radim Zohorna či Ondřej Beránek. Soupiska národního týmu je opět o něco širší, což umožňují pravidla EHT. Trenérům tentokrát nekomplikuje plány program Ligy mistrů, čtvrtfinále play off CHL startuje až po mezistátní přestávce.

Česká reprezentace se sejde v pondělí 4. listopadu v Praze, kde bude trénovat do středy. Ve čtvrtek 7. listopadu sehrají Češi úvodní duel turnaje ve Švédsku, hokejisty Tre Kronor vyzvou v Leksandu. Den poté se výběr Miloše Říhy staršího přesune do Helsinek, kde o víkendu nejprve vyzve domácí mistry světa, akci pak zakončí nedělní bitvou s Ruskem..

Nominace české reprezentace na turnaj Karjala (7. – 10. listopadu 2019, Helsinky a Leksand):

Brankáři (2):
Roman Will (Rögle, Švédsko), Marek Langhamer (Chabarovsk, KHL). 

Obránci (10):
Andrej Šustr (Kunlun, KHL), Jakub Jeřábek (Podolsk, KHL), Jakub Krejčík (Oulu, Finsko), Jakub Galvas (Jukurit, Finsko), David Musil, Milan Doudera, Vladimír Roth (všichni HC Oceláři Třinec), Michal Moravčík (HC Škoda Plzeň), Jan Košťálek (HC Sparta Praha), Filip Pyrochta (HC Kometa Brno).

Útočníci (15):
Jan Kovář (Zug, Švýcarsko), Andrej Nestrašil (Magnitogorsk, KHL), Lukáš Sedlák (Čeljabinsk, KHL), Dmitrij Jaškin (Dynamo Moskva, KHL), Tomáš Zohorna, Hynek Zohorna (oba Chabarovsk, KHL), Radovan Pavlík (Mountfield HK), Matěj Stránský, Michal Kovařčík (oba HC Oceláři Třinec), David Tomášek, Michal Řepík (oba HC Sparta Praha), Radim Zohorna (BK Mladá Boleslav), Tomáš Filippi (Bílí Tygři Liberec), Ondřej Beránek, Tomáš Rachůnek (oba HC Energie Karlovy Vary).

Náhradníci:

Brankáři:
Karel Vejmelka (HC Kometa Brno), Matěj Machovský (HC Sparta Praha).
Obránci:
Marek Hrbas (BK Mladá Boleslav), Lukáš Klok (Rauma, Finsko), Jan Ščotka (HC VERVA Litvínov).
Útočníci:
Lukáš Rousek (HC Sparta Praha), Šimon Stránský (HC VÍTKOVICE RIDERA).

Realizační tým:

Generální manažer: Petr Nedvěd.
Hlavní trenér: Miloš Říha st.
Asistenti: Robert Reichel, Karel Mlejnek a Miloš Říha ml.
Manažer: Jan Černý.
Trenér brankářů: Zdeněk Orct.
Video trenér: Josef Janča.
Kondiční trenérka: Hana Bubníková.
Lékař: MUDr. Dušan Singer.
Fyzioterapeut: Radovan Sakaláš.
Kustodi: Zdeněk Šmíd, Petr Ondráček a Petr Šulan.
Media manažer: Zdeněk Zikmund.

Program turnaje Karjala 2019:

Čtvrtek 7. listopadu:
17:30 Finsko – Rusko (Helsinky)
18:30 Švédsko – Česko (Leksand)

Sobota 9. listopadu:
12:30 Švédsko – Rusko (Helsinky)
16:30 Finsko – Česko (Helsinky)

Neděle 10. listopadu:
12:30 Česko – Rusko (Helsinky)
16:30 Finsko – Švédsko (Helsinky)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz