Výhra Němců nad Američany? Byli jsme nadšení, líčí Cíger. Slováci žijí!

Foto: Vladimír Koláček

16. května 2016, 8:05

Adam Bagar

(PETROHRAD, od našeho zpravodaje) Po Německu, Bělorusku a Kanadě nestačili podle papírových předpokladů ani na silný finský výběr, kterému navzdory dobrému začátku podlehli vysoko 0:5. Na tváři Zdena Cígera však byla patrná spokojenost. Triumf Němců nad Američany totiž udržel Slováky ve hře o vytoužené čtvrtfinále, k němu budou muset v základní hrací době v úterý zdolat právě USA. "Když Německo dalo v závěru branku na 3:2, byli jsme nadšení," přiznává slovenský trenér.

"Věděli jsme, že v případě německého vítězství se udržíme ve hře. Je to super. Jsme spokojeni, že Němci v závěru dali ten gól. Takto máme stále šanci postoupit do čtvrtfinále," těší bývalého hráče NHL. "Ale nemohli jsme sedět někde u televize, většina kluků už byla na rozcvičce. Navíc máme televizi jen my v trenérské místnosti a ta je dost malá, ale bylo to slyšet a kluci si to mezi sebou řekli," prozrazuje šestačtyřicetiletý lodivod.

Díky výsledku odpoledního střetnutí se slovenský národní tým nemusel ohlížet na skóre bitvy s Finskem. Tak jako tak by potřeboval v posledním klání zdolat Američany, s nimiž bojuje o postup mezi kvarteto nejlepších. Možná i to hrálo roli při zpackaném závěru Slováků, kteří padli stejně jako s Kanadou vysoko 0:5. "To podvědomí dělá hodně, navíc jsme měli za sebou těžké zápasy a málo sil. Všechno se to kupí," vysvětluje Cíger.

Naši východní sousedé přitom do souboje s Finskem nevstoupili vůbec špatně a polovinu klání drželi herně i výsledkově krok. "Měli jsme dokonce i nějaké šance, ale naše efektivita střelby je velmi špatná. Opět se nám nepodařilo vstřelil ani jeden gól, naši útočníci jsou v efektivitě slabí. I když se dostali do šance, tak ty střely prostě nebyly tak silné, nebo to někomu sklouzlo. Neměli jsme tolik sil v zakončení," pokračuje Zdeno Cíger.

Velkým problémem Slováků je také nedisciplinovanost. "S takovými silnými týmy jako Kanada nebo Finsko musíte být disciplinovaní. Tak jako Finové, kteří jsou velmi silným mužstvem. Skvěle brání, nedají vám žádný prostor, dělají minimum chyb a jsou trpěliví. To všechno se my musíme naučit," velí Cíger, jenž nebyl úplně spokojen s výkonem brankáře Hudáčka. "Dostal nějaké góly, které by brankář měl podržet," líčí slovenský kouč.

Potěšilo ho naopak nasazení svěřenců, zato závěr už nikoliv. Slováci totiž v posledních sedmnácti sekundách inkasovali dvakrát. "Ten závěr byl fakt špatný," ví Cíger. Ten neměl k dispozici další hráče základní sestavy. Po zranění Šťastného, Sersena a Hrnky se tentokrát nepředstavili na ledě ani Jaroš s Viedenským. "Jaroš měl ještě bolesti hlavy a Viedenský sice chtěl hrát, ale měl minimum síly a horečku. Sotva chodil," hlásí Cíger.

Slovenský kouč však věří, že v úterý budou oba v pořádku a pomůžou týmu v klíčovém střetnutí s Američany. "Doufám, že do utkání nastoupíme disciplinovaní a stoprocentně připraveni. Určitě nám soupeř nic nedaruje, bude to dost těžké utkání. Mají v kádru šikovné hráče, kteří se umějí prosadit, ale my se už musíme gólově probudit," naráží na sedm třetin dlouhé čekání na branku. "Přesto máme šanci postoupit. Jdeme do toho!"

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz