Každá prohra ubíjí, říká Marcinko. Hrát proti Kanadě je pro něj škola

Foto: hcdynamo.cz

15. května 2016, 13:17

Adam Bagar

(PETROHRAD, od našeho zpravodaje) Nečekané porážky s Německem a Běloruskem musejí naši východní sousedé dohánět v utkáních se silnějšími protivníky. Duel s Kanadou však Slovákům nevyšel úplně dle představ, když v Petrohradu vyšli poprvé na turnaji brankově naprázdno a museli skousnout jasnou porážku 0:5. "Měli jsme tam také dobré věci a právě na nich musíme stavět," hlásí slovenský útočník Tomáš Marcinko.

"Mrzí nás, že klání skončilo až takovým rozdílem, ale tento turnaj není o tom, jestli prohrajete 0:1 nebo 0:5. Podle mě jsme nehráli tak špatně, ale samozřejmě při porážce 0:5 růžové brýle nepomůžou. Podíváme se na chyby a zkusíme se z nich poučit. Měli jsme tam také dobré věci a právě na nich musíme stavět. Není to tak, že bychom vše pokazili. Škoda nevyužitých šancí, ale takový je hokej," hlásí Marcinko.

Slováci začali celkem aktivně, ale jakmile se zámořský tým ujal vedení, tak už na ledové ploše prakticky dominoval. "Musíme se víc tlačit do šancí a držet se na puku. Stávalo se nám, že jsme se usadili v pásmu a měli jen jednu střelu. Poté nás zatlačila Kanada a strašně nám to ubíralo síly. Jakmile jsme se tam udrželi a získávali odražené puky, tak hned z toho byly šance. Ukázali jsme si, že i proti Kanadě to funguje."

Javorové listy slavily na šampionátu už patnáctou výhru v řadě a také Slováci poznali, že v této době nemají prakticky konkurenci. "Samozřejmě je to už tým z jiného výkonnostního soudku, ale my se v takových zápasech učíme. Je to pro nás velká zkušenost. Máme sice v kádru kluky, kteří se s nimi střetávají v NHL každý druhý den, ale pro ty, co to nezažili, je to škola. Jsme rádi za takové zápasy," sděluje Marcinko.

Po Kanadě čeká na Cígerovu družinu další silný protivník. Finsko. S ním se už střetla v přípravě na šampionát v Moskvě a Petrohradu, na severu Evropy zapsala dvě porážky. "Teď už mají tak z poloviny jiný kádr. Ale jejich styl hokeje bude podobný. Musíme hlavně bruslit a držet se víc ve třetině. Jakmile se tam neudržíme, pak do nás bude soupeř bušit, vzniknou z toho oslabení a budeme ztrácet síly," líčí Marcinko.

Slováci teď asi nejsou v optimálním rozpoložení, ale na tři porážky za sebou musejí co nejdříve zapomenout a soustředit se už na večerní partii s Finy. "Každá prohra samozřejmě ubíjí, ale my nehrajeme hokej první ani druhý den. Teď je nový den, otevírají se nám nové možnosti uspět. Věřím, že podáme lepší výkon než proti Kanadě a skóre pro nás bude pozitivnější," uzavírá osmadvacetiletý pardubický útočník.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz