V Třinci razí Ocelářskou cestu

Foto: hcocelari.cz

24. října 2020, 11:31

hokej.cz

(KOMERČNÍ PREZENTACE) Třinecká koncepce, kterou prezident klubu Ján Moder nazval Ocelářskou cestou a na základě které je kladen větší důraz na odchovance s využitím vlastních zdrojů, přináší hmatatelné výsledky.

Slezané tehdy jednoznačně deklarovali, že už nechtějí pouze kádr nabitý hvězdnými jmény, kvůli kterým nezbývá místo pro nadějné hráče, kteří prošli klubovou hierarchií.

Jedním z hlavních iniciátorů této myšlenky byl sportovní ředitel Ocelářů Jan Peterek. „Vize byla vytvořit mezistupeň v přechodu z juniorského hokeje do seniorského, dále mít v týmu starší kvalitní hráče, kteří by předávali zkušenosti mladým a pomohli v případě nutnosti v A-týmu. Vytvořená spolupráce s Frýdkem-Místkem funguje výborně," říká na téma partnerského oddílu a zároveň adresuje slova vděčnosti vedení Ocelářů a Rysů.

Letní turnaj Generali Česká Cup znamenal možnost, jak naplno využít vzájemné spolupráce. V zápasech se mohli v ocelářském dresu předvést bratři Kofroňové, dvacetiletý útočník Michal Matiaško nebo zkušený kanonýr Ondřej Šedivý. Hráči, kteří pravidelně nastupují právě za Rysy z Frýdku-Místku. Důležité herní vytížení v mladém věku pak díky zápasům v Chance lize získávají brankář Nick Malík nebo útočníci Jonáš Peterek s Adamem Raškou.

Dveře do extraligy se tak skrze dvacet kilometrů vzdálený Frýdek-Místek postupně otevírají i pro další nadějné adepty z ocelářské hokejové líhně. Řada z nich přitom patří už dnes k pravidelným mládežnickým reprezentantům. Z úzkého partnerství dvou klubů tak do budoucna může těžit i český hokej.

Ján Moder.

Ján Moder. | Foto: hcocelari.cz

Trenér Jiří Raszka.

Trenér Jiří Raszka. | Foto: hcocelari.cz

Spolupráce s Frýdkem-Místkem

Už pět let spojuje spolupráce třinecké Oceláře a Rysy z Frýdku-Místku. V červnu 2015 tehdy druholigový celek kývl na projekt Slezanů. Od sezony 2015/2016 jsou tak oba celky úzce propojeny.

Hned v tom samém ročníku postoupili Rysi do tuzemské druhé nejvyšší hokejové ligy. O postup se tehdy zasloužili mimo jiné i bratři Kovařčíkovi a Aron Chmielewski, kteří v současnosti platí za opory extraligového mužstva.

Samotná myšlenka na vznik partnerského klubu však vznikla už během sezony 2014/2015 a jejím předním iniciátorem byl současný sportovní ředitel třineckých Ocelářů Jan Peterek.

Neopomenutelná součást Ocelářské cesty, tak by se dal charakterizovat projekt, který pět let spojuje hokejové celky z Třince a Frýdku-Místku. Rysi v předchozích sezonách přivítali do svých řad nejednoho hráče z třinecké juniorky, ale i seniorského kádru.

Několik hráčů prvoligového mužstva si pak vyzkoušelo i start v nejvyšší hokejové soutěži za Oceláře. „Vize byla vytvořit mezistupeň v přechodu z juniorského hokeje do extraligového seniorského hokeje, dále mít v týmu starší kvalitní hráče, kteří by předávali zkušenosti mladým a pomohli v případě nutnosti v A-týmu. Vytvořená spolupráce s Frýdkem-Místkem funguje výborně,“ pochvaluje si sportovní ředitel Ocelářů Jan Peterek.

Jan Zahradníček.

Jan Zahradníček. | Foto: hcocelari.cz

Právě on má lví podíl na projektu, který obě strany stvrdily podpisem v červnu 2015. „Pochvala a poděkování ale patří hlavně městu, sponzorům a fanouškům! Spolupráce by se neobešla bez podpory Jána Modera, Jana Czudka a Petra Popeláře, kteří té vizi od začátku věřili. Při pohledu na kádr pak vidíme, že to mělo a má smysl,“ vysvětluje Peterek.

Většina znalců tuzemského hokeje asi ví, že nedílnou součástí kádru ze čtvrtého největšího města Moravskoslezského kraje tvoří nadějní junioři třinecké organizace. V letošním ročníku jsme zatím mohli v drese Rysů sledovat například gólmany Suchánka s Malíkem, útočné šiky pak vyztužili například Geidl, Peterek, Raška.

V Třinci pak věří, že i další nadějní junioři Ocelářů naberou v letošním ročníku zkušenosti se seniorským hokejem v partnerském Frýdku-Místku. Myšlenka přechodu pro z juniorského do seniorského hokeje byla mimo jiné i jedním z hlavních bodů a cílů projektu.

Nastavená cesta se vyplácí, ostatně příkladů je hned několik. „Vedle už slavných bratrů Kovařčíků to jsou Lukáš Jašek, David Cienciala, Vít Christov, Jan Hladonik, Jan Zahradníček, Marián Adámek nebo Filip Haman. Těch hráčů průběhem je samozřejmě více. Ne všichni hrají na extraligové úrovni, ale hrají profesionální hokej buď v zahraničí, nebo v 1. lize,“ říká Peterek.

Radek Veselý.

Radek Veselý. | Foto: hcocelari.cz

Partnerství s dvacet kilometrů vzdáleným klubem se vyplatilo i v době, kdy extraligový tým zůstal v karanténě kvůli nákaze koronavirem. „Adam Raška si onemocněním prošel po tom nešťastném reprezentačním srazu dvacítek. Když se karanténa nařídila u Ocelářů, byl jedním z mála, na koho se to nevztahovalo. Okamžitě jsme ho poslali do Frýdku-Místku, kde před přerušením soutěží odehrál šest zápasů,“ popisuje případ talentovaného odchovance Ocelářů, kterého si na nedávném draftu vybrali San Jose Sharks.

Další z nezpochybnitelných výhod spolupráce mezi třineckými Oceláři a Rysy je rozšíření extraligového kádru o zkušené hráče. Na prosincovém Spengler Cupu 2019, kde Oceláři získali krásnou stříbrnou medaili, hrál výborně třeba Rostislav Martynek a další hráči Frýdku-Místku.

Před pěti lety Třinec s Frýdkem-Místkem položily jeden z pilířů inovace českého hokeje. Vzájemnou provázanost obou celků ztělesňuje mimo jiné asistent hlavního trenéra Rysů Jiří Raszka. Ještě v loňské sezoně ho fanoušci vídali jako jednoho z asistentů u extraligového celku, místo WERK ARENY se teď jeho pokyny nesou frýdecko-místeckou Polárkou.

Na jednom z nejmladších českých hokejových svatostánků mohla – nebýt koronavirové krize – proběhnout oslava jednoho z největší úspěchů tamějšího hokeje. Letošní vítěz Stanley Cupu a odchovanec frýdecko-místeckého hokeje Ondřej Palát nakonec slavný pohár fanouškům neukáže. Ve středu 28. října se alespoň virtuálně spojí s příznivci na facebookové stránce HC Frýdek-Místek a povypráví o svých zážitcích z bojů o vůbec nejtěžší klubovou trofej na světě.

Zpod Javorového až do reprezentace

Ocelářská cesta vede mimo jiné také do řad mládežnických reprezentací. Junioři a dorostenci zpod Javorového hájí své země takřka pravidelně. Třinecká mládež nastupuje nejen v barvách českého národního týmu, ale své zastoupení má i na Slovensku a v Polsku.

Nejvýznamnější akcí pro mládežnické hráče bývá juniorské mistrovství světa. Loni se budoucí hvězdy sjely do Ostravy a Třince a místo v konečné nominaci českého týmu pro reprezentační vrchol sezony si vybojovali také dva Oceláři, brankář Nick Malík a útočník Adam Raška. Je rovněž velmi pravděpodobné, že oba hráči budou patřit do širší nominace dvacítky také letos. A o letenku do Edmontonu se bude rvát i útočník Jonáš Peterek.

Tomáš Suchánek.

Tomáš Suchánek. | Foto: Ronald Hansel

Jedni z hlavních strůjců druhého juniorského titulu Třince patří mezi pravidelné reprezentanty a kromě zlata z české soutěže mají Nick Malík a Jonáš Peterek doma také bronz z neoficiálního mistrovství světa pro hráče do sedmnácti let. To se v roce 2017 uskutečnilo v kanadském Dawson Creeku. Členem úspěšné party a dalším hráčem s bohatými zkušenostmi z mládežnických reprezentací byl tehdy také další z Ocelářů, obránce David Homola.

Na bronz z roku 2017 navázala česká sedmnáctka také o dva roky později a znovu u toho byli zástupci Slezanů. Tři body v šesti zápasech si na neoficiálním mistrovství světa v Kanadě připsal útočník Michal Ramik a parádními zákroky v brance Čechy jistil brankář Tomáš Suchánek, který se později stal novou posilou třineckého týmu. Oba mladí talenti už dostali příležitost ukázat se také fanouškům, a to ve finále letošního poháru Generali Česká Cup.

Michal Ramik.

Michal Ramik. | Foto: Ronald Hansel

Dalším úspěšným reprezentantem v barvách Třince je útočník Pavel Matěj. Mladý Ocelář se v roce 2019 v Sarajevu blýskl vítězným gólem ve finále proti Bělorusku, Češi tak díky němu brali z evropského olympijského festivalu zlato. Společně se spoluhráčem z třinecké juniorky Nicem Geidlem byl Pavel Matěj také pravidelným účastníkem loňských akcí reprezentační osmnáctky.

V sezoně 2019/2020 se v reprezentaci objevila také další nová tvář v organizaci Ocelářů, obránce Antonín Kareš. Šestnáctiletý bek si v nejmladším mládežnickém týmu připsal šest startů a dočkal se i prvního reprezentačního gólu. Ve výběru do devatenácti let se pak ve třech zápasech objevil obránce Jakub Michálek, aktuálně hráč partnerského Frýdku-Místku.

Pavel Matěj.

Pavel Matěj. | Foto: Ronald Hansel

V letošní sezoně ukázali reprezentační trenéři také na trojici dorosteneckých obránců: Dominika Bujáka, Michala Pospíšila a Marka Ročáka. Zmiňovaní hráči s národním týmem absolvovali přípravný kemp ve Zlíně, na první starty v reprezentaci si ovšem vinou koronavirové pandemie budou muset mladí Oceláři ještě počkat.

Příhodná geografická poloha v blízkosti hranic nahrává tomu, aby od mládežnických kategorií nastupovali za Oceláře i hráči z Polska nebo Slovenska. Právě Slovensko využívá pravidelně služeb útočníka Serváce Petrovského a beka Borise Žabky, Polsko pak do zbraně povolává dorostence Dawida Wawrzkiewicze. V neposlední řadě ocelářská líheň poslala svou zástupkyni také do ženského nároďáku. Konkrétně v kategorii do šestnácti let pravidelně válí Dominika Malicka.

Nico Geidl.

Nico Geidl. | Foto: Ronald Hansel

Partneři HC Oceláři Třinec

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz