V Hradci jsem našel domov, říká Smoleňák. Jaké má plány po kariéře?

Foto: Stanislav Souček, mountfieldhk.cz

8. září 2022, 16:54

Filip Matoušek

V kariéře prošel kluby ve Švédsku, Finsku, Rusku, Švýcarsku, zahrál si také v NHL. Radek Smoleňák se však usadil až v Hradci Králové, kde načne už pátou sezonu. Čím to je, že se mu na východě Čech tak líbí? A jaký nesplněný cíl ho žene do dalších ročníků?

V kariéře jste prošel hodně klubů, usadil jste se ale až v Hradci Králové. Dá se říct, že jste našel hokejový domov?
Určitě jsem našel v Hradci nový domov. Je tady perfektní zázemí a jako rodina se tady cítíme skvěle. Jsem spokojený i s klubem, který jako organizace funguje opravdu na jedničku. Působím tu už nějaký pátek a doufám, že ještě hodně zápasů přidám.

V čem je pro vás hlavní kouzlo Hradce?
To město jako takové. Jsou tady slušní a veselí lidé, kteří mají rádi sport. Všichni jsou vášniví, váží si toho, že ten hokej tady je. Jsou období, kdy se nám nedaří a oni nás stejně podporují. Každý říká, že má nejlepší fanoušky, aby byli lidé ve městě spokojení. Upřímně si ale opravdu myslím, že my máme ty top lidi.

Tohle může být další bod rivality s Dynamem, kde také berou své fanoušky za nejlepší v republice.
Každý si to může říkat, všichni ale známe realitu a víme, kde se hraje dobře a kdo má dobré fanoušky. Kdyby měl každý tým fanoušky, jako máme my nebo Pardubice, určitě by atmosféra na zimácích byla neskutečná a hlavně daleko lepší, než je teď.

Vstupujete do čtvrté sezony v roli kapitána. Pamatujete si, jak jste si na to zvykal?
Hrozně si té důvěry vážím. Jsem takový, že jsem se nikdy neschovával a mám rád tu pozici být jedním z prvních v řadě. Myslím si, že kdo mě znal v době, kdy jsem nebyl kapitán, tak potvrdí, že jsem pořád stejný, nijak jsem se nezměnil. Jediná změna je to, že teď mám více zodpovědnosti a výsledky jdou za mnou.

„Kdyby měl každý tým fanoušky jako máme my nebo Pardubice, určitě by atmosféra na zimácích byla neskutečná a hlavně daleko lepší, než je teď.“

Sedí vám i role mentora pro mladé hráče?
Tím, že nejsem nějaký diktátor, tak si myslím, že do kluků nic netlačím. Občas, když něco cítím, tak to řeknu, ale nikdy nic neříkám na sílu. Nejsem určitě dokonalý hokejista, takže jim můžu maximálně nastínit to, jak to zrovna vidím. Máme ale moc šikovné mladé kluky a myslím, že spoustu věcí by mohli naučit spíš oni mě (směje se).

O vás se ví, že si v kabině rád uděláte srandu. Jsou spoluhráči terčem vašich kanadských žertů?
Celkově máme veselou šatnu. Není to úplně tak, že bych tam chodil s červeným nosem a dělal nějaké opičárny (směje se). Jako hokejisté máme humor oproti ostatním lidem hodně posunutý, více sneseme, ale také více rozdáváme. Hodně si to užívám a vím, že až nebudu hrát, tohle bude první, co mi bude chybět.

Foto: Stanislav Souček, mountfieldhk.cz

Přemýšlel jste už nad tím, co budete dělat po kariéře? Je třeba ve hře stát se trenérem, abyste z té kabiny úplně nevypadl?
Budu místo vás dělat novináře a psát na hokej.cz (směje se). Mám nějaké plány, jsem ale naštěstí zdravý a budu se snažit, abych vydržel co nejdéle a pár sezon ještě odehrál. Hokej mě stále baví a mám pořád nějaké nesplněné cíle, kterých bych chtěl dosáhnout.

Nesplněný cíl je určitě titul s Hradcem Králové.
Určitě.

V minulé sezoně jste měli skvělou základní část. Co se stalo v play off?
Dostali jsme na deset dní periodu a vypadli jsme. Pořád to mám v sobě a myslím, že ještě dlouho budu mít. Náš potenciál a to, kam jsme s tím týmem mohli dokráčet, byl úplně někde jinde. Bohužel Boleslav nás vyškolila a bylo hotovo.

„Když jsem viděl, jak jsme hráli loni, což podle mě nebylo naše maximum, tak jsem zvědavý, kam nás to dotáhne letos.“

Tým se oproti minulému roku moc nezměnil. Je to velká výhoda?
Obrovská. Máme najetý ten systém a víme, co od sebe čekat. Jsou to věci, které si nikde nekoupíte. Musíte na nich pracovat každý den, takže v tomhle máme náskok. Jak jsem říkal, náš potenciál je veliký. Hrozně se na novou sezonu těším a jsem v napětí, kam se až jako tým dokážeme dostat. Ve spoustě z nás je toho daleko víc a když jsem viděl, jak jsme hráli loni, což podle mě nebylo naše maximum, tak jsem zvědavý, kam nás to dotáhne letos.

Pasujete se do pozice jednoho z favoritů na titul?
O titulu se vůbec v týmu nebavíme a nebavili jsme se ani loni. Koukáme sami na sebe a na ten progres. Zajímá nás, kam se posuneme jako tým. Myslím, že když se přiblížíme tomu našemu maximu, tak to bude určitě zajímavé.  

Foto: Stanislav Souček, mountfieldhk.cz

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz