Statistiky po Finsku: Češi v závěru tlačili, finští obránci přestříleli svůj útok

Foto: Markéta Křížová

3. června 2021, 22:15

David Sokol

(RIGA, od našeho zpravodaje) České putování mistrovstvím světa končí už ve čtvrtfinále, v něm totiž podlehli Finsku fotbalovým poměrem 0:1. Krajánkům k úspěchu nepomohl ani mohutný tlak ve třetí třetině, finskou klec totiž mistrovsky zavřel Jussi Olkinuora a poprvé vynuloval české střelce.

První nula na turnaji. V každém utkání skupinové části dokázali Češi vstřelit nějaký gól, dokonce se vždycky dokázali prosadit alespoň dvakrát. Ovšem první střelecké vyhoření přišlo v dosud nejdůležitějším zápase...

Mistrovský Olkinuora. Obrovský kredit za vynulování českých střelců musí dostat gólman Jussi Olkinuora. Ten si připsal hned osmadvacet úspěšných zákroků, které dovedly nejen jeho tým k vítězství, ale i jeho samotného k prvnímu čistému kontu na mistrovství a ceně nejlepšího finského hráče utkání.

Drtivý tlak ve třetí třetině. Zatímco v prvních dvou periodách byla střelecká bilance obou týmů poměrně vyrovnaná, Finové měli v součtu navrch 21:17, v té třetí pálili skoro výhradně Češi. Ti si připsali jedenáct střel na branku, zatímco jejich soupeř jen tři. Celkově pak Česko vyslalo na Finy 23 střeleckých pokusů, deset z nichž bylo zblokovaných, Suomi si připsalo pokusů jen devět.

Lenc postupně vyřazován, Hájek nehrál vůbec. Radan Lenc hrál během každé třetiny méně a méně. V úvodní periodě zaznamenal 4:29 minut ve hře, v té druhé necelou polovinu, 2:01 minuty, a v poslední dvacetiminutovce už jako jediný český útočník nenaskočil vůbec. Sedmý bek Libor Hájek se pak v celém zápase na led nepodíval ani na vteřinu.

Trápení na útočných buly. České centry trápila zejména vhazování v útočném pásmu, celkově jich vyhráli pouze jedenáct z celkových 27, tedy 40,74 %. A třeba v první třetině si nepřipsali úspěch na útočném buly ani jednou, Jan Kovář prohrál všech pět a jiný Čech své síly u finské branky se soupeřem nezměřil.

Střelecká (ne)aktivita třetí lajny. Ze všech českých hráčů pouze dva nevystřelili na Olkinuoru v celém zápase ani jednou a oba jsou útočníci ze třetí formace: Matěj Stránský a Filip Chytil. Moc se nečinil ani jejich třetí kolega z útoku, Radan Lenc, ten stihl pouze jednu střelu na branku.

Finští obránci přestříleli útok. Na finské straně statistika střel na branku ukázala taky jednu kuriozitu: osm beků Suomi mělo dohromady více střel než dvanáct útočníků, konkrétně čtrnáct oproti deseti ranám forvardů. Také nejčastější kanonýr Finska v utkání byl obránce –⁠ Oliwer Kaski s pěti střelami na branku.

První lajna hrála dvacet minut. Filip Pešán opravdu hodně nasazoval svou první útočnou formaci. Všichni tři obsadili první tři příčky v odehraném čase mezi útočníky týmu, Dominik Kubalík a Jan Kovář dokonce strávili na ledě více než dvacet minut (Kubalík 21:04 minut, Kovář 22:18 minut) a v tomto ohledu je v rámci všech hráčů překonal jen klasicky Filip Hronek (s 27:04 minutami).

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz