Reprezentace na Švédy vyrukuje s Jeřábkem. Chceme být agresivní, hlásí Špaček

Foto: Jan Beneš, Český hokej

10. listopadu 2021, 13:10

Ondřej Mach

(LINKÖPING, od našeho zpravodaje) Národní tým čeká první střetnutí na turnaji Karjala, od 19 hodin vyzve reprezentaci Švédska. V sestavě nechybí obránce Jakub Jeřábek, zápas odvysílá živě ČT sport.

Trenérský štáb sestavu pro duel ve švédském Linköpingu avizoval už dříve. V brankovišti podle očekávání začne Petr Kváča z Liberce, pro kterého půjde o druhý start v reprezentačním dresu. 

Jasno už je také ohledně beka Jeřábka. „Včera jsme s ním měli takovou promluvu. Je připravený a chce hrát. Nevidíme důvod, proč by neměl naskočit,“ informoval asistent trenéra Jaroslav Špaček. 

„Včera jsme s ním měli takovou promluvu. Je připravený a chce hrát.“

Češi se výběru Tre Kronor postaví po necelém půl roce: naposledy se proti němu na mistrovství světa v Rize zaskvěli parádním obratem z 0:2 na 4:2. 

„Chtěli bychom mít rychlý přechod do středního pásma, být agresivní a jít po puku. Přitahovat se ke hře, hrát pohromadě na malém prostoru. Zkrátka to Švédům co nejvíce znepříjemnit,“ velí Špaček. 

Foto: Jan Beneš, Český hokej

„Myslím, že systémově Švédy známe. Je to ale opravdu o individualitách, které přijedou z evropských lig. V první třetině to možná bude takové oťukávání, ale pak už budeme vědět, na čem jsme,“ pokračuje bývalý reprezentační zadák. 

Bilance z posledních pěti bitev hovoří pro družinu Filipa Pešána, která opanovala hned čtyři z nich. Minulý rok na turnaji Karjala porazila Švédy 3:1. 

„Byly to úplně jiné mančafty,“ upozorňuje Špaček. „Spíš se musíme koukat na sebe, jakým způsobem chceme hrát. Měli jsme na to dva a půl dne, abychom zamakali na systémových věcech. Je to o nás, jak je přeneseme do zápasu.“

„Měli jsme na to dva a půl dne, abychom zamakali na systémových věcech. Je to o nás, jak je přeneseme do zápasu.“

Jeden z asistentů hlavního trenéra se po dopoledním rozbruslení vyjádřil také k boji o nominaci na nadcházející olympijské hry v Pekingu. 

„Všichni mají stejnou šanci. Věříme, že se bude hrát jen s hráči z NHL, ale myslím, že i v Evropě máme dobré hráče, kteří klidně mohou naskočit,“ míní. 

„Jsou tady hráči, kteří si prošli NHL nebo evropskými ligami. Pak jsou tady mladší kluci, takže je to takový mix. Někteří hráči nemohli přijet, což nás dost mrzí. Možná by to vypadalo jinak,“ uzavírá Špaček.

Předpokládaná sestava proti Švédsku:

Kváča – Jiříček, Jeřábek, D. Sklenička, Pýcha, Pyrochta, Ščotka, Zábranský, Mašín – Řepík, Chlapík, D. Kaše – Blümel, M. Špaček, M. Stránský – Flek, Jašek, Smejkal – L. Horký, P. Najman, O. Kousal.

Nominace Česka na Karjalu

Brankáři:
Štěpán Lukeš (Mountfield HK), Miroslav Svoboda (HC Škoda Plzeň), Petr Kváča (Bílí Tygři Liberec).

Obránci:
Jakub Jeřábek (Spartak Moskva, KHL), Libor Zábranský (Mikkelin Jukurit, Finsko), David Sklenička (Jokerit Helsinky, KHL), Filip Pyrochta (SaiPa Laapeenranta, Finsko), Dominik Mašín (Ilves Tampere, Finsko), Jan Ščotka (JYP Jyväskylä, Finsko), David Jiříček (HC Škoda Plzeň), Pavel Pýcha (BK Mladá Boleslav).

Útočníci:
Jakub Flek 
(HC Energie Karlovy Vary), Lukáš Jašek (Pelicans Lahti, Finsko), Pavel Kousal (BK Mladá Boleslav), David Kaše (HC Sparta Praha), Michal Řepík (HC Sparta Praha), Matěj Stránský (HC Davos, Švýcarsko), Ondřej Najman (BK Mladá Boleslav), Michael Špaček (Frölunda HC, Švédsko), Filip Chlapík (HC Sparta Praha), Jiří Smejkal (Pelicans Lahti, Finsko), Petr Kodýtek (HC Škoda Plzeň), Luboš Horký (HC Kometa Brno), Matěj Blümel (HC Dynamo Pardubice).

Realizační tým Česka

Generální manažer: Petr Nedvěd (Milan Hnilička).
Hlavní trenér: Filip Pešán.
Asistenti trenéra: Martin Straka a Jaroslav Špaček.
Trenér brankářů: Zdeněk Orct.
Videokouč: Aleš Vladyka.
Týmový doktor: Roman Mizera.
Fyzioterapeut: Radovan Sakaláš.
Kondiční trenér: Dominik Kodras.
Kustodi: Zdeněk Šmíd, Petr Šulan a Oldřich Kopecký.
Manažer: Jan Černý.
Media manažer: Zdeněk Zikmund.
Social media manažer: Ondřej Kalát.

Program turnaje Karjala

Středa 10. listopadu:
19:00 Švédsko – Česko (v Linköpingu)

Čtvrtek 11. listopadu:
17:30 Rusko – Finsko (v Helsinkách)

Sobota 13. listopadu:
13:00 Švédsko – Rusko (v Helsinkách)
17:00 Finsko – Česko (v Helsinkách)

Neděle 14. listopadu:
12:30 Česko – Rusko (v Helsinkách)
16:30 Finsko – Švédsko (v Helsinkách)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz