Pyrochta a Ordoš ano, Filippi ne. Jandač chce z Liberce také Bulíře a Šmída

Foto: Karel Švec, cslh.cz

28. března 2018, 14:00

Václav Jáchim

Kádr národního týmu doplní poslední hokejisté, pro něž po čtvrtfinále Generali play off skončila klubová sezona. Trenér Josef Jandač oslovil několik Bílých Tygrů z Liberce, jako první se přidají obránce Filip Pyrochta a útočník Jan Ordoš, pro něhož to je premiérová pozvánka do reprezentačního dresu. "Oba s námi začnou trénovat od čtvrtka," potvrdil hlavní kouč.

Pyrochta šel poslední dobou výkonnostně nahoru, ve druhé polovině základní části extraligy i během play off patřil k elitním bekům Severočechů. Za reprezentaci si už zahrál, loni v srpnu dvakrát naskočil proti Slovensku. Jan Ordoš byl ve výhledu Josefa Jandače delší dobu, před sezonou o něm kouč také uvažoval, ale Liberec hrál v srpnovém termínu Ligu mistrů. Takže se účastník MS dvacetiletých 2016 dočkal až nyní.

Do přípravy před mistrovstvím světa by mohli naskočit i další hokejisté Liberce. "Kontaktoval jsem Michala Bulíře, který jde ještě k doktorovi na rozbor krve, protože měl nedávno virózu a potřebuje zjistit zdravotní stav. Ve čtvrtek bude vědět," informuje Jandač. Trenér projevil zájem o zkušeného Ladislava Šmída. "Zatím se mi ho nepodařilo kontaktovat," dodal.

Marka Kvapila naopak podle svých slov neoslovil. Jandač chtěl Tomáše Filippiho, nicméně bývalý útočník ruského Magnitogorsku národní mužstvo neposílí. "S Tomáše jsem hovořil, omluvil se," poznamenal Jandač. Ve středu ráno zahájili účast v kempu Michal Řepík, Robert Kousal a David Tomášek, 9. dubna by tak měl učinit Michal Jordán. Defintiivně jasno je o nástupu Romana Červenky.

"V neděli se k nám přidá, potvrdili jsme si, že začne 1. dubna v Příbrami. Podobně jako Michal Birner," zmínil kouč. Zatím není jasné, jestli oba krajánci z Fribourgu nastoupí do duelů Euro Hockey Challenge proti Švýcarsku. "Birnyho bych asi ještě nechal být, Romana Červenku možná do jednoho utkání v Příbrami dám. Nejsem úplně rozhodnutý," uvedl Jandač.

Postup do semifinále play off KHL oslavil Pavel Francouz, jeho příjezd do kempu reprezentace se tedy odkládá. Josef Jandač nicméně dál ponechal v mužstvu jen Dominika Furcha a Patrika Bartošáka, třetího brankáře nominovat nebude. "V utkáních se Švýcarskem a ve Francii to rozdělíme mezi kluky, kteří s námi jsou. Kdybychom vzali třetího gólmana, bylo by třeba mu dát zápas, aby neměl jen vyloženě tréninky. Rozhodli jsme se takhle." Forma Francouze trenéra těší. "Je vidět, že Pavel je výborný gólman. Na postupu Traktoru má velkou zásluhu. Ačkoli chytá v play off těžké zápasy, nedostává vůbec góly. Francík má už něco za sebou, umí tahle utkání hrát. A já mu to jenom přeju."

Jedna zajímavá novinka se týká člena trenérského štábu reprezentace. Jandačův asistent Václav Prospal byl jmenován nový hlavním trenérem českobudějovického Motoru, kde bude mít na starost kompletní sportovní oblast. "Musím mu pogratulovat, protože Budějovice pro mě byly dobrou štací. Čtyři roky parádního života. Doufám, že se Vaškovi Prospalovi povede vytáhnout klub do extraligy," řekl Jandač.

Prospal dosud žil a pracoval za Atlantikem, brzy uskuteční velkou změnu. "Bude to pro něj jiné s ohledem na rodinu. Ale já Vinnyho znám jako obrovského srdcaře. Je to jeden z mála kluků, kteří mají za sebou bohatou hokejovou kariéru, a do hokeje se hodně aktivně zapojili. Ať už v Americe, nebo tady v Čechách. Že bude pokračovat v Budějovicích, to je jenom dobře," uvedl Jandač. Do přípravy reprezentace před světovým šampionátem nastoupí Prospal 9. dubna.

Kádr reprezentace v přípravě na MS:

Brankáři (2):
Dominik Furch (Omsk, KHL), Patrik Bartošák (HC VÍTKOVICE RIDERA).

Obránci (9):
Michal Jordán (Chabarovsk, KHL), Vojtěch Mozík (Podolsk, KHL), Adam Polášek (Soči, KHL), Ondřej Vitásek (Chanty-Mansijsk, KHL), Marek Hrbas, Lukáš Klok (oba HC VÍTKOVICE RIDERA), Filip Pyrochta (Bílí Tygři Liberec), Jakub Galvas (HC Olomouc), Tomáš Pavelka (HC Sparta Praha).

Útočníci (14):
Michal Birner, Roman Červenka (oba Fribourg, Švýcarsko), Andrej Nestrašil, Robin Hanzl (oba Nižněkamsk, KHL), Robert Kousal (Davos, Švýcarsko), Roman Horák (Podolsk, KHL), Matěj Stránský (Čerepovec, KHL), Adam Musil (San Antonio, AHL), Michal Řepík (HC Sparta Praha), David Šťastný (Aukro Berani Zlín), Jakub Orsava (BK Mladá Boleslav), David Tomášek, Martin Kaut (oba HC Dynamo Pardubice), Jan Ordoš (Bílí Tygři Liberec).

Realizační tým:

Hlavní trenér: Josef Jandač.
Asistenti: Jiří Kalous, Václav Prospal a Jaroslav Špaček.
Manažer týmu: Jan Černý.
Video trenér: Denis Havel.
Lékaři: MUDr. Dušan Singer a MUDr. Tomáš Vyskočil.
Fyzioterapeuti: Michal Truc a Radovan Sakaláš.
Kustodi: Zdeněk Šmíd a Petr Ondráček.
Media manažer: Zdeněk Zikmund.

Program přípravy národního týmu před MS 2018 v Dánsku:

Euro Hockey Challenge:
4. dubna: Česko – Švýcarsko (Příbram, 17:00)
5. dubna: Česko – Švýcarsko (Příbram, 17:00)

Euro Hockey Challenge:
9. – 11. dubna příprava v Praze
13. dubna: Francie – Česko (Amiens, 19:00)
14. dubna: Francie – Česko (Cergy, 20:45)

Carlson Hockey Games:
16. – 18. dubna příprava v Pardubicích
19. dubna: Česko – Finsko (Pardubice, 19:00)
21. dubna: Česko – Švédsko (Pardubice, 14:20)
22. dubna:  Česko – Rusko (Pardubice, 14:20)

Švédské hokejové hry:
26. dubna: Švédsko – Česko (Södertälje, 19:00)
28. dubna: Finsko – Česko (Södertälje, 12:00)
29. dubna: Rusko – Česko (Stockholm, 12:00)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz