Poslední šance pro kluky z NHL, říká Pešán. Od Jaškina chce góly, proč chybí Stránský?

Foto: Jan Beneš, Český hokej

10. prosince 2020, 13:33

Václav Jáchim

Poměrně dost otazníků musel řešit Filip Pešán pří nominaci na Channel One Cup. Může využít hráčů NHL, kteří zatím hrají doma? Co krajánci z Kontinentální ligy? A jak vybrat tým při vědomí, že domácí soutěž pokračuje v průběhu mezistátní akce i těsně po jejím skončení?

Výsledkem je soupiska 26 hokejistů s devíti nováčky, ale bez několika tradičních tváří. „Doufám, že se nám povedlo složit zajímavý mix hráčů zkušenějších a těch z mladších ročníků," povídá hlavní kouč elitního výběru. „Šlo nám hlavně o to, abychom poznali další hráče, které jsme nenominovali do Finska. Rádi bychom využili tu vzácnou možnost poznat kluky, co hrají nebo jsou na hraně NHL. Další varianta bude možná na mistrovství světa, případně až na olympiádě."

Omluvenky z KHL? Hyka, Sekáč, Krejčík, Jordán, Zohornové

Přiznává, že rozhodování nebylo snadné. Výběr ovlivňovalo několik okolností. „Doplnili jsme tým o mladé perspektivní hráče z extraligy, kteří pravidelně podávají kvalitní výkony. Snažili jsme se rozprostřít to do většího počtu extraligových týmů. Program domácí soutěže je velmi náročný, bojím se, aby další únava z turnaje v Rusku zdravotně nepoznamenala starší hráče. Proto jsme zařadili mladší kluky. Je to naše budoucnost, vidím je jako budoucí reprezentanty," vysvětluje Pešán.

Foto: Mika Kylmäniemi / Finnish Ice Hockey Association

Představy o složení mužstva měl přitom trošku jiné. „Nemohli jsme nominovat hráče ze Švýcarska a ze Skandinávie, příčinou jsou opatření proti koronaviru. S kluky jsem v kontaktu, ale covidová situace nám bohužel neumožnila, abychom tyto hráče zařadili," říká například na adresu Jana Kováře nebo Romana Červenky. 

Další výpadky si vynutily zdravotní a osobní důvody, k dispozici nebudou ani někteří legionáři z ruské Kontinentální ligy „Omluvili se mi Sekáč, Hyka, Krejčík, Jordán. Radima Zohornu nepustil jeho klub v NHL. Oslovil jsem i oba jeho bratry, ale mají rodinné důvody. A protože vždycky vzorně reprezentovali, tak jsem je uvolnil – i vzhledem k tomu, že jsem je viděl na minulém turnaji."

Od Jaškina čeká Pešán góly, start hráčů NHL není úplně jistý

Chybět naopak nebude Dmitrij Jaškin. Hvězda ruské soutěže byla v kádru i pro turnaj Karjala, ale omluvila se. Teď je tu druhý pokus, že si útočník Dynama Moskva poprvé zahraje pod vedením Filipa Pešána. „Dima se na turnaj velmi těší a chce přijet. Doufám, že se tak stane," reaguje. Očekávání jsou úměrná výkonům hráče v KHL. „Od nejlepšího střelce KHL si nemohu slibovat nic jiného než velký podíl branek v sítích soupeřů. Doufám, že Dmitrij formu potvrdí."

Foto: dynamo.ru

Větší zastoupení budou mít v týmu kmenoví hokejisté klubů NHL. Už na turnaji Karjala se představil Filip Hronek, teď jsou kromě něj v kádru také Jakub Zbořil, Jakub Lauko, David Kaše, Filip Zadina a Lukáš Jašek. „Radima Zohornu nám klub neuvolnil, další hráče máme potvrzené," hlásí generální manažer Petr Nedvěd. Start uvedených hokejistů ale není ještě úplně jistý „NHL stále jedná o situaci, do konce týdne může dojít k nějakým změnám," připouští Nedvěd.

Pro trenérský štáb bude ruský turnaj poslední příležitostí, jak zmíněné hráče představit v Euro Hockey Tour. „Chtěl jsem je vzít už na turnaj do Finska, ale český hokej byl tehdy paralyzován covidovými opatřeními, takže to nebylo možné. Dokud jsou v Čechách, chceme je vidět a vzájemně se s nimi poznat předtím, než odletí do zámoří," hlásí Filip Pešán.

Pešán: Ohlížel jsem se i na náročný program extraligy

Start hokejistů NHL na příštím mistrovství světa se zatím nezdá příliš pravděpodobný, prosincový test bude možná důležitý spíš k olympiádě 2022. „Musíme počkat, na čem se NHL domluví. Pokud by byla zkrácená sezona, mluví se o 48 utkáních základní části, pak by asi nějaká malá hypotetická možnost s účastní hráčů na šampionátu byla. Moc velkou šance tomu ale zatím nedáváme," říká Nedvěd.

Foto: Lukáš Filipec, hcocelari.cz

Pešán to hodnotí podobně: „Moc nevěřím, že se NHL bude zaobírat mistrovstvím světa. Myslím, že tyhle hráče tam neuvidíme." Při nominaci na Channel One Cup se promítla také skutečnost, že příští týden pokračuje Tipsport extraliga, některé týmy navíc hrají vzápětí po skončení turnaje. 

„Ohlížel jsem se na program extraligy. Není to příjemná situace, ale nešlo nikoho z naší soutěže nenominovat. Komunikuji s kluby, budu se snažit vyjít vstříc s tím, že bych určité hráče nenominoval na nedělní utkání. Nebo to zařídím tak, aby nehráli čtyři zápasy ve čtyřech dnech. Nesetkal jsem se s nějakou velkou negací, ale není to jednoduchá situace pro mě ani pro kluby," potvrzuje Pešán.

Plán pro brankáře: Každý dostane v Moskvě jeden zápas

Z tohoto důvodu prozatím není ve výběru nejlepší extraligový střelec Matěj Stránský. „Ještě je velká šance, že na turnaj pojede. Byl by to třetí třinecký útočník v nominaci, já dal přednost klukům, kteří nejspíš v nejbližších dnech odletí do zámoří. Hráče české extraligy budu mít potom dál možnost sledovat, navíc jsem nechtěl nějakým způsobem uškodit Ocelářům, že bych jim vzal tři útočníky," vysvětluje hlavní kouč.

Své důvody mají i představy o gólmanech. „Souhlasím, že v dobré formě chytá Dominik Frodl. Ale před listopadovou akcí jsem dostal omluvenky od gólmanů z ruské soutěže a bojím se, že na té únorové bude jejich vyvázání z klubů KHL ještě těžší. Využiji nyní tedy šanci, že tihle tři brankáři mají povolení reprezentovat," dodává Pešán s tím, že má představu o jejich nasazení: „Brankáři se podělí rovným dílem, každý z nich bude chytat jedno utkání." 

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz