Pět střelců a perfektní Šatný. Šestnáctka napoprvé jasně zdolala Slováky

Foto: Barbora Křížová

22. ledna 2019, 21:45

Martin Voltr

Čeští reprezentanti do 16 let v prvním z dvojice přípravých utkání v Hodoníně porazili Slováky vysoko 5:0. Sestava s řadou nováčků a méně zkušených hráčů dala už v první třetině tři góly, čistým kontem se blýskl další debutant – chomutovský brankář Oliver Šatný.

Celkem šest hráčů prožilo v úterý svou reprezentační premiéru. A jeden z nich se hned ve čtvrté minutě postaral v přesilovce o první gól, který byl nakonec vítězný – pardubický útočník Daniel Herčík.

„Vybojoval jsem v rohu puk, Petr Gajda to otočil a dal před brankoviště. Ke mně se to odrazilo a já už jsem to dorazil do prázdné brány,“ říká. Jejich formace ještě s Oskarem Haasem byla nakonec u tří z pěti tref. „Na to, že jsme se seznamovali od včerejška, to bylo celkem dobré. S Oskarem i Petrem jsme si rozuměli,“ pokyvuje Herčík.

Gajda zařídil po nádherném Haasově pasu zpoza branky druhý gól, ještě do přestávky Jakub Šedivý vybídl Matyáše Budinu a Češi šli do kabin s uklidňujícím náskokem 3:0.

Foto: Barbora Křížová

„Ze začátku jsme byli nervózní, ale chtěli jsme na ně vlítnout. To se nám podařilo, dali jsme góly a pak už jsme si zápas jenom hlídali, aby se nám nedostali do kontaktu,“ těší Herčíka. Přesto ví, že všechno určitě nebylo růžové. „Ztráceli jsme hodně puků v našem pásmu. Pozitivem bylo, že jsme se celkem dobře tlačili do brány. Dávali jsme puky na modrou a beci dobře stříleli.“

Hra v předbrankovém prostoru mohla trenéry určitě potěšit, právě tady vznikl finální rozdíl mezi soupeři. „Tyhle špinavé góly padají častěji než po krásných akcích. Orientace před brankou je něco, co náš hokej potřebuje zlepšit. Jsme rádi, že se to v zápase ukázalo,“ souhlasí asistent trenéra Václav Eismann.

Skóre 3:0 vydrželo téměř až do konce, pak ho ale domácí mladíci ještě zakulatili. Zadák Martin Böhm díky perfektní cloně propálil všechno před sebou a výsledek uzavřel Jan Krupička. Ten ujel v jediném českém oslabení a brankáře si krásně vymíchal. Böhm i Budina skórovali v národním týmu poprvé, Gajda a Krupička podruhé.

Foto: Barbora Křížová

5:0 – to je výsledek, který se počítá.

„Každé mezinárodní utkání pokud vyhrajeme, tak jsme spokojeni. Měli jsme okénka v obraně, ale brankář Šatný podal velmi dobrý výkon a pořád nás držel v dostatečném klidu a brankovém rozdílu,“ chválí Eismann. Gólman Pirátů pochytal Slovákům všech 22 střel a po zásluze obdržel cenu pro nejlepšího hráče. Z kádru hostů si ji vysloužil Juraj Slafkovský, útočník Hradce Králové.

I když zápas nabídl poměrně neurovnaný obrázek, pro mladíky šlo o další cennou zkušenost. Všichni v Hodoníně bojují o nominaci na únorový turnaj do Finska. „Aktuální forma hráčů je hodně kolísavá. Někteří kluci, kteří byli v Salcburku, dneska vypadají jinak. Někteří nováčci nás zase zaujali a řekli si o šanci. Musíme se dívat i do budoucna, protože někteří kluci jsou biologicky pomalejší, ale třeba jsou na tom dovednostně líp. Teď je otázka pro nás, na co vsadit,“ komentuje Eismann aktuální úvahy realizačního týmu.

Zhruba polovina kádru se pro druhý souboj vymění, domů jede i šťastný gólový debutant Herčík. „Bylo to super a lepší start jsem si nemohl přát. Nevím, jestli něco budu muset klukům příště přinést, jestli se sem ještě podívám,“ usmívá se sympatický mladík.

Po návratu do Pardubic bude na tenhle zápas vzpomínat i díky tomu, že porazil svého klubového spoluhráče a kamaráda Pavola Štetku. „Bydlíme spolu i na pokoji, takže jsme se proti sobě vyhecovali. Až přijede po druhém zápase, tak mu to určitě dám ještě sežrat,“ dodává jeden z českých hrdinů.

Odveta se v Hodoníně hraje ve středu od 16 hodin.

Foto: Barbora Křížová

ČESKO – SLOVENSKO 5:0 (3:0, 0:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 4. Herčík (Gajda, Haas), 18. Gajda (Haas, Herčík), 19. Budina (Frömel, Šedivý), 54. Böhm (Herčík), 55. Krupička (Frömel).
Rozhodčí: Čech – Měkýš, Otáhal.
Vyloučení: 1:3.
Využití: 1:0.
V oslabení: 1:0.
Střely na branku: 43:22 (15:11, 12:6, 16:5).
Diváci: 125.
Nejlepší hráči: Oliver Šatný – Juraj Slafkovský.
Česko: Šatný – Machů, Böhm, D. Moravec, Cubo, Němec, Šedivý, Hail, Hladík – Budina, Lukeš, Marha – Gajda, Herčík, Haas – Ryšavý, Půček, Kotásek – Krupička, Slavík, Frömel. Trenéři: Haken, Eismann a Žemlička.
Slovensko: Andrisík – Kocúr, Groch, Kliment, Nemec, Miklovič, Socha, Krnáč, Volko – Bačo, Šramaty, Štefančík – Slafkovský, Géci, Bubica – Živický, Mešár, Ulbricht – Malík, Štetka, Migila. Trenéři: Hecl, Kochan a Pšenka.

Druhý zápas v Hodoníně

Středa 23. ledna:
16:00 Česko – Slovensko

Foto: Barbora Křížová

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz