Pátý zápas, pátá porážka. Rusové před 8445 diváky nadělili Čechům bůra

Foto: Jan Beneš, Český hokej

18. prosince 2021, 15:48

Adam Bagar

(MOSKVA, od našeho zpravodaje) Čeští hokejisté se v olympijské sezoně ani na pátý pokus nedočkali kýženého triumfu. V moskevské CSKA Aréně podlehli Rusku jasně 2:5, když už v 15. minutě ztráceli tři góly. O české trefy se stejně jako v Praze proti Finům postarali Jan Kovář a Milan Gulaš.

Trenérský štáb po čtvrteční porážce 2:3 po nájezdech s Finskem lehce pozměnil sestavu. Do Moskvy neodletěl David Krejčí, kterého ve druhém útoku nahradil Michael Špaček, do hry už se dostal jako sedmý bek i Filip Pyrochta, roli třináctého útočníka plnil Adam Musil.

Jen z civilu střetnutí sledovali Petr Zámorský s Michalem Kovařčíkem, mezi tyče se postavil Roman Will. Ten se ještě ani pořádně nerozkoukal a inkasoval. Už po čtrnácti sekundách se bleskově po vyhraném buly trefil nechytatelně pod víko Arsenij Gricjuk – 1:0.

Češi pak měli k dispozici přesilovou hru, sehráli ji o dost lépe než v Praze, obstřelovali ruskou klec, ale bez gólového efektu. Zato Rusové byli nesmírně efektivní, v čase 7:31 našel Korškov v předbrankovém prostoru Daniila Vovčenka a ten z první překonal Willa – 2:0.

Česká obrana pak měla den otevřených dveří. Šipačov ještě netrefil poloprázdnou branku, Galimovi v úniku a následném blafáku sjel kotouč z hole, ale další šance už skončila gólem. Michail Grigorenko dostal rychlý pas do brejku a trefil se přesně k pravé tyči – 3:0.

Na gólové příležitosti vedla sborná, ale střelecky navrch měl v první části její soupeř, který se v čase 18:18 dočkal snížení. Po nahození Frolíka od modré se ke skákavému kotouči dostal před ruskou brankou kapitán Jan Kovář a protlačil jej za Timura Biljalova – 3:1.

Trenéři po první dvacetiminutovce sáhli k výměně gólmanů, mezi tyče se postavil Šimon Hrubec. Reprezentanti po snížení krátce před přestávkou a novém impulsu začali druhou třetinu aktivně, jenže ruský brankář si s nepříjemnými pokusy Fleka i Sobotky dokázal poradit.

Pak ale zase začali úřadovat Rusové a o poznání víc práce měl Hrubec. Skvěle se roztáhl při šanci Michaila Grigorenka, ale stejný hráč v čase 37:27 mířil z první přesně k zadní tyči. A už na 5:1 zvyšoval po nekompromisní ráně Jelesina lehkou tečí Arťom Anisimov – 5:1.

Hvězdný ruský výběr, hnán 8445 fanoušky, se už ve třetí části nikam moc nehnal. Češi tak zkorigovali stav, Špaček šikovně našel v přesilové hře na druhém kruhu volného Milana Gulaše a ten z první prostřelil střídajícího Samonova, který se nestačil přesunout – 5:2.

Další branka už nepadla, Češi tak prohráli i svůj pátý zápas v olympijské sezoně. Channel One Cup uzavřou v neděli už od 9 hodin SEČ proti Švédsku, které v Moskvě rovněž čeká na vítězství. Od 13:30 si to potom v souboji neporažených rozdají právě Rusové s Finy.

Výsledek druhého utkání české reprezentace na Channel One Cupu:

RUSKO – ČESKO 5:2 (3:1, 2:0, 0:1)

Branky a nahrávky: 1. Gricjuk, 8. Vovčenko (Korškov, A. Anisimov), 15. Grigorenko (Šipačov, N. Gusev), 38. Grigorenko (Šipačov, N. Gusev), 40. Anisimov (Jelesin, A. Marčenko) – 19. Jan Kovář (Klok, Frolík), 48. Gulaš (J. Jeřábek, Michael Špaček).
Rozhodčí: Sidorenko (Bělorusko), Romasko – Goljak, Šišlo (všichni Rusko).
Vyloučení: 4:3.
Využití: 1:1.
Střely na branku: 22:29.
Diváci: 8 445.
Rusko: T. Biljalov (od 41. Samonov) – Nikišin, Čisťakov, Minulin, J. Jakovlev, A. Marčenko, S. Tělegin, Kajumov, Jelesin – Grigorenko, Šipačov, N. Gusev – Gricjuk, Kadějkin, Kameněv – Korškov, A. Anisimov, Vovčenko – V. A. Tkačov, Ivan Morozov, Arťom Galimov. Trenér: Žamnov.
Česko: Will (od 21. Hrubec) – J. Jeřábek, Šulák, Ščotka, D. Musil, J. Krejčík, Klok, Pyrochta – Gulaš (A), Jan Kovář, Frolík – M. Řepík, Michael Špaček, Sobotka – Hyka, L. Sedlák, A. Nestrašil – Blümel, Jašek, Flek – A. Musil. Trenér: Pešán.

Další program Channel One Cupu

Neděle 19. prosince:
9:00 Česko – Švédsko (v Moskvě)
13:30 Rusko – Finsko (v Moskvě)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz