Olomouc zaskočila Plzeň! Slaví i Pardubice, Kometa prohrála

Foto: Marek Švamberg, hcplzen.cz

Na úvod předkola Generali Česká pojišťovna play off přišlo pořádné překvapení – Olomouc vyhrála v Plzni! Vedení v sériích se ujímají také Hradec Králové, Pardubice a Vítkovice. Na góly to byl ovšem hodně chudý start vyřazovacích bojů...

Klouček jako jednička? Vychytal výhru

Pardubice nastoupily do prvního zápasu play off v zajímavé sestavě. V brance dostal přednost před ruským veteránem Konstantinem Barulinem mladík Milan Klouček. Není divu, v závěru základní části totiž nepůsobil Barulin zrovna přesvědčivě.

Trenér Richard Král se navíc nebál upozadit běloruskou hvězdu Andreje Kosticyna, kterého zařadil až do čtvrté formace.

Jak se ukázalo, šlo o správná rozhodnutí.

Klouček inkasoval pouze jednou.

A Kosticyn? Ten při hře 5 na 5 sice nezáří, proto až ta čtvrtá řada, ale jeho přehled při přesilovce je neoddiskutovatelný. A právě v početní výhodě dal Kosticyn vítězný gól zápasu.

Pardubice tedy zvládly vstup do série a mohou být klidnější. 

Karlovy Vary naopak pokračují v nevýrazných výkonech – prohrály čtvrté utkání z posledních pěti.

Richard Král (trenér Pardubic): „Zápas měl grády, byl to hokej typický pro play off, bylo tam nasazení, emoce, osobní souboje. My jsme zahráli lépe přesilovky a oslabení, což asi rozhodlo zápas. Do příštího zápasu musíme omezit ty naše fauly, protože těch oslabení bylo strašně moc a stojí nás to hrozně sil. "

Martin Pešout (trenér Karlových Varů): „V první třetině to byla typická třetina pro play off. Bohužel ve druhé třetině jsme hned ve druhé minutě dostali branku a ta určila ráz toho utkání. My jsme poté museli útočit, ale soupeř má výbornou obranu. Zápas rozhodlo to, že domácí dokázali dát gól z přesilovky."

HC DYNAMO PARDUBICE – HC ENERGIE KARLOVY VARY 2:1 (0:0, 2:0, 0:1)

Branky a nahrávky: 22. O. Roman (Rohlík), 37. A. Kosticyn (T. Zohorna, Camara) – 51. Flek (Šenkeřík).
Rozhodčí: Kika, Obadal – Brehcha, Špringl.
Vyloučení: 6:5, navíc Poulíček (Pardubice) a Pulpán (K. Vary) 10 minut.
Využití: 1:0.
Střely na branku: 30:27.
Stav série: 1:0.
HC Dynamo Pardubice: Klouček – Mikuš, Ďaloga, Vála, Bučko, J. Kolář, Hrádek, Nakládal – Paulovič, Poulíček, Blümel – Camara, T. Zohorna, R. Kousal – L. Horký, Rohlík, O. Roman – A. Kosticyn, M. Kratochvil, Pochobradský. Trenéři: Král, Havíř, Rolinek a Sýkora.
HC Energie Karlovy Vary: Habal – Plutnar, D. Mikyska, Šenkeřík, Pulpán, Weinhold, Kowalczyk, Zábranský – Vondráček, O. Beránek, Flek – Koblasa, Redlich, Černoch – T. Mikúš, Šik, T. Rachůnek – Skuhravý, Kohout, Hladonik. Trenéři: Pešout a Mariška.

Překvapení na úvod!

Hned první den extraligového play off přišlo pořádné překvapení. Olomouc vyhrála v Plzni a v předkole vede 1:0!

Oba týmy se přitom střetly v posledním kole základní části, kdy Mora vybouchla s indiány 1:9. Teď ale Olomouc dostala od Plzně jediný gól...

Hrdiny utkání se stali brankář Branislav Konrád (29 zákroků) a autor obou branek hostů Jan Káňa. Olomouc se vyrovnala i se ztrátou klíčového obránce Jiřího Ondruška, který před startem série dostal stopku na dvě utkání.

Že by se schylovalo k překvapení v celé sérii?

Jde o tradiční soupeře, Plzeň s Olomoucí se v play off potkaly už v letech 2016, 2018 a 2019. Z postupu se pokaždé radovali Západočeši.

Teď ale nezačali dobře.

Ladislav Čihák (trenér Plzně): „Měli jsme něco v hlavách, nebyli jsme vůbec nachystaní. Kluci chtěli až moc a bylo to kontraproduktivní. Věděli jsme, do čeho půjdeme. 40, 50 minut jsme nedokázali reagovat. Byl to slaboučký výkon, z naší strany to nemělo play off řád. Když Olomouc vede, je to s nimi těžké. V závěru jsme se alespoň dokázali nadechnout, dali jsme gól. Garantuju stoprocentně, že se zítra zlepšíme.“

Zdeněk Moták (trenér Olomouce): „V celém zápase jsme podali kvalitní výkon. V první i ve druhé třetině jsme si vytvořili spoustu brankových příležitostí, bohužel jsme naše vedení nenavýšili, nicméně do třetí třetiny jsme šli s tím, že budeme hrát aktivně. Jsme strašně rád, že jsme ten důležitý první bod urvali my, chlapci si ho zasloužili a já jim gratuluji.“

HC ŠKODA PLZEŇ – HC OLOMOUC 1:2 (0:1, 0:1, 1:0)

Branky a nahrávky: 53. Kvasnička (Eberle, Jiříček) – 8. J. Káňa (Nahodil, Navrátil), 25. J. Káňa (Nahodil).
Rozhodčí: Hejduk, Pilný – Hynek, Kajínek.
Vyloučení: 8:4.
Využití: 0:1.
Střely na branku: 30:31.
Stav série: 0:1.
HC Škoda Plzeň: Frodl – Budík, Stříteský, Kvasnička, Jiříček, V. Lang, L. Kaňák, Vráblík – P. Musil, Mertl, Gulaš – Suchý, Kodýtek, Rob – Straka, Kracík, Malát – Dočekal, Přikryl, Eberle. Trenéři: Čihák, Hanzlík a Špaček.
HC Olomouc: Konrád – Rašner, Dujsík, Valenta, Škůrek, Švrček, A. Rutar – J. Káňa, Nahodil, V. Tomeček – Ostřížek, Kolouch, Olesz – Klimek, J. Knotek, Navrátil – Kucsera, Strapáč, Bambula – Burian. Trenéři: Moták a Tomajko.

Dolejš vychytal Kometu

Těsně před začátkem série přišla pro Vítkovice špatná zpráva – brankář Miroslav Svoboda do předkola nebude moct zasáhnout.

Jde přitom o elitního gólmana v soutěži.

Jenže...

Naštěstí zažívá parádní sezonu i jeho parťák Daniel Dolejš. A potvrdil to také v prvním zápase play off – proti Kometě totiž inkasoval pouze jednou! 

Dolejš zastavil i Petera Muellera, který přitom do play off vstupoval s neuvěřitelnou bilancí 29 bodů z patnácti utkání.

Vítkovice se tedy díky Dolejšovi a díky brance Lukáše Kováře a rozhodující trefě uzdraveného Dominika Lakatoše v prodloužení ujímají vedení. A dál se vezou na vítězné vlně: slaví desátou výhru ze třinácti posledních zápasů. Naopak Kometa prohrála počtvrté za sebou.

Miloš Holaň (trenér Vítkovic): „Od začátku do konce to bylo velice vyrovnané utkání, v jehož závěru jsme byli šťastnější. Byla to velká taktická bitva, jsme rádi, že jsme se dostali do vedení. Zvládli jsme to dobře, co se týče disciplíny i taktiky. Vyhráli jsme první zápas, ale ve čtvrtek je nový den.“

Jiří Horáček (asistent trenéra Komety): „První utkání jsme prohráli, ale série se hraje na tři vítězné zápasy. Tohle utkání si rozebereme a něco pozměníme, abychom byli dobře nachystaní na druhý zápas a mohli se do Brna vrátit za stavu 1:1. Co se týče Petera Muellera, na čtvrtek bude dobrý.“

HC VÍTKOVICE RIDERA – HC KOMETA BRNO 2:1 po prodloužení (0:0, 1:0, 0:1 – 1:0)

Branky a nahrávky: 39. L. Kovář (Werbik, Fridrich), 61. Lakatoš (Hruška) – 55. Schneider (Zámorský, F. Král).
Rozhodčí: Šindel, Pešina – Rampír, Zíka.
Vyloučení: 2:2.
Bez využití.
Střely na branku: 32:21.
Stav série: 1:0.
HC VÍTKOVICE RIDERA: Dolejš – Pyrochta, R. Polák, Galvinš, Gewiese, Koch, L. Kovář – L. Krenželok, Hruška, Lakatoš – Svačina, J. Mikyska, Irgl – Mallet, Flick, M. Kalus – Fridrich, Werbik, Dej. Trenéři: Holaň, Philipp a Šimíček.
HC Kometa Brno: Vejmelka – Bartejs, Holland, F. Král, Zámorský, Gulaši, Kučeřík, Svozil – Vincour, Rákos, Klepiš – Zaťovič, P. Holík, Mueller – Bondra, V. Němec, Schneider – Valský, Kusko, Šoustal. Trenéři: Zábranský, Zachrla, Horáček, Pokorný a Kováčik.

Hradec Králové potvrdil, že na Litvínov umí

V základní části vyhrál Mountfield nad Vervou všechna čtyři utkání, a to bez ztráty jediného bodu. Něco na tom asi bude...

Také v prvním utkání předkola totiž Hradec Králové svého oblíbeného soka porazil.

Do play off šly přitom oba týmy s odlišnou formou: zatímco Mountfield nezvládl tři z posledních čtyř kol, Litvínov se chlubil bilancí šesti výher v sedmi duelech.

Hradci Králové ve středu dost pomohlo, že se do sestavy vrátil uzdravený obránce Jérémie Blain. I díky němu Mountfield v úvodním zápase letošního play off neinkasoval.

Hlavní zásluhu na tom má ale pochopitelně brankář Marek Mazanec, který v brance dostal přednost před Štěpánem Lukešem, byť v závěru základní části oplýval lepšími statistikami právě Lukeš.

Mazanec pochytal všech 37 litvínovských střel včetně trestného střílení. O branky Mountfieldu se postarali Aleš Jergl, a to už ve třetí minutě, a až v závěru utkání se k němu přidal Kelly Klíma.

Vladimír Růžička starší (trenér Hradce Králové): „Měli jsme dobrý vstup do zápasu, podařilo se nám hned na začátku dát gól z přesilovky. Litvínov hrál ale velice dobře. Počítali jsme s jeho rychlými protiútoky, umí se prosadit přes hráče jeden na jednoho a má šikovné hráče kolem brány. Utkání bylo hodně vyrovnané a hrané tak, jak se hraje play off – tvrdé, bojovné, a na dva góly se vyhrává. Vynikající výkon podal Marek Mazanec a hráči bojovali do poslední vteřiny, což je strašně důležité. Zatím je to ale jenom první krok.“

Vladimír Országh (trenér Litvínova): „První třetina nebyla z naší strany úplně ideální, možná ji poznamenal ten rychlý první gól, který jsme dostali. Ve druhé jsme hru vyrovnali a měli některé velmi dobré šance, navíc jsme neproměnili trestné střílení. Tam jsme měli vyrovnat. Ve třetí třetině to domácí zavřeli a čekali na naši chybu, ta přišla a skórovali na 2:0. Měli jsme sice ještě nějaké šance, ale nedokázali jsme se prosadit. Potřebujeme hrát daleko agresivněji, víc se tlačit do brány, víc si pro to jít okolo obou branek. Je to první zápas, který jsme nezvládli, ale byl vyrovnaný. Na zítra se připravíme znovu a budeme to chtít urvat.“

MOUNTFIELD HK – HC VERVA LITVÍNOV 2:0 (1:0, 0:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 3. Jergl (Blain), 52. Kelly Klíma (Jergl, Nedomlel).
Rozhodčí: Hodek, Pražák – Ganger, Klouček.
Vyloučení: 7:7.
Využití: 1:0.
Střely na branku: 23:37.
Stav série: 1:0.
Mountfield HK: Mazanec – Blain, Nedomlel, F. Pavlík, Šalda, Graňák, Jank – Jergl, Kevin Klíma, Kelly Klíma – Orsava, V. Růžička mladší, J. Sklenář – M. Zachar, Lev, Perret – Smoleňák, Koukal, R. Pilař. Trenéři: Růžička starší, Branda a kočí.
HC VERVA Litvínov: Godla – Irving, Ščotka, Demel, D. Zeman, Balinskis, Cibulskis – P. Zdráhal, M. Hanzl, Jarůšek – P. Svoboda, Gerhát, Látal – Pospíšil, V. Hübl, F. Lukeš – M. Havelka, Žejdl, Zygmunt. Trenéři: Országh a Sýkora.

Další program předkola Generali Česká pojišťovna play off

Čtvrtek 11. března – 2. zápasy:
17:30 HC Škoda Plzeň – HC Olomouc
18:00 Mountfield HK – HC VERVA Litvínov
18:00 HC Dynamo Pardubice – HC Energie Karlovy Vary (O2 TV Sport)
15:00 HC VÍTKOVICE RIDERA – HC Kometa Brno (ČT sport)

Sobota 13. března – 3. zápasy:
17:00 HC Olomouc – HC Škoda Plzeň
18:30 HC VERVA Litvínov – Mountfield HK (ČT sport)
15:30 HC Energie Karlovy Vary – HC Dynamo Pardubice
15:00 HC Kometa Brno – HC VÍTKOVICE RIDERA (O2 TV Sport)

Neděle 14. března – případné 4. zápasy:
HC Olomouc – HC Škoda Plzeň
HC VERVA Litvínov – Mountfield HK
HC Energie Karlovy Vary – HC Dynamo Pardubice
HC Kometa Brno – HC VÍTKOVICE RIDERA

Úterý 16. března – případné 5. zápasy:
HC Škoda Plzeň – HC Olomouc
Mountfield HK – HC VERVA Litvínov
HC Dynamo Pardubice – HC Energie Karlovy Vary
HC VÍTKOVICE RIDERA – HC Kometa Brno

Čtvrtfinále Generali Česká pojišťovna play off

Čtvrtek 18. března – 1. zápasy:
BK Mladá Boleslav – 6. tým
Bílí Tygři Liberec – 5. tým

Pátek 19. března – 2. zápasy:
BK Mladá Boleslav – 6. tým
Bílí Tygři Liberec – 5. tým

Sobota 20. března – 1. zápasy:
HC Sparta Praha – 8. tým
HC Oceláři Třinec – 7. tým

Neděle 21. března – 2. zápasy:
HC Sparta Praha – 8. tým
HC Oceláři Třinec – 7. tým

Pondělí 22. března – 3. zápasy:
6. tým – BK Mladá Boleslav
5. tým – Bílí Tygři Liberec

Úterý 23. března – 4. zápasy:
6. tým – BK Mladá Boleslav
5. tým – Bílí Tygři Liberec

Středa 24. března – 3. zápasy:
8. tým – HC Sparta Praha
7. tým – HC Oceláři Třinec

Čtvrtek 25. března – 4. zápasy:
8. tým – HC Sparta Praha
7. tým – HC Oceláři Třinec

Pátek 26. března – případné 5. zápasy:
BK Mladá Boleslav – 6. tým
Bílí Tygři Liberec – 5. tým

Sobota 27. března – případné 5. zápasy:
HC Sparta Praha – 8. tým
HC Oceláři Třinec – 7. tým

Neděle 28. března – případné 6. zápasy:
6. tým – BK Mladá Boleslav
5. tým – Bílí Tygři Liberec

Pondělí 29. března – případné 6. zápasy:
8. tým – HC Sparta Praha
7. tým – HC Oceláři Třinec

Úterý 30. března – případné 7. zápasy:
BK Mladá Boleslav – 6. tým
Bílí Tygři Liberec – 5. tým

Středa 31. března – případné 7. zápasy:
HC Sparta Praha – 8. tým
HC Oceláři Třinec – 7. tým

Další termíny Generali Česká pojišťovna play off

Semifinále: 3., 4., 7., 8., případně 11., 13. a 15. dubna
Finále: 18., 19., 22., 23., případně 26., 28. a 30. dubna

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz