PREVIEW: Hradec vs. Litvínov. Jsou chemici skutečně černým koněm play off?

Foto: Stanislav Souček, mountfieldhk.cz

Verva se do vyřazovací části probojovala poprvé od roku 2017. Kdo ji tehdy ve čtvrtfinále play off vyřadil? No přece Hradec Králové. I z toho důvodu půjde o zajímavou sérii.

Její protivník se oproti tomu kvalifikoval do play off poosmé v řadě a pod Vladimírem Růžičkou touží uspět. Ne nadarmo zkušený kouč proslul hláškou, že rozhodovat se bude až v březnu. 

Jeho družina uzavřela dlouhodobou část extraligy na šestém místě, až do závěrečných kol ale bojovala o nejlepší čtyřku.

Východočeši zažili velmi dobré období hned na startu sezony, kdy se nějakou dobu vyhřívali na čele tabulky. Postupně se ale propadli a musí do předkola. 

Hradec však v play off bude nebezpečným a nevyzpytatelným sokem, na kterého nebudou chtít narazit ani největší favorité.

Mountfieldu se podařilo složit komplexní mužstvo, lídrem je kapitán Radek Smoleňák. Proti jeho lajně s Jakubem Lvem a Janem Veselým skutečně hrát nechcete. 

Potřebnou rychlost pak přináší řada štírků v čele s Alešem Jerglem, Markem Zacharem nebo bratry Klímovými. Tenhle mix by soupeřům mohl dělat problémy.

„Je to soupeř, který když se dobře vyspí, nám může nasázet šest gólů. Jsou hokejoví a trochu nevyzpytatelní.“

K tomu musíme přičíst vyváženou obranu plnou tvrdých zadáků. Jejími ofenzivními vůdci pak jsou Filip Pavlík a Jeremie Blain (aktuálně mimo hru). 

Mezi třemi tyčemi se tým může spolehnout na Marka Mazance, nesmíme ale opomínat Štěpána Lukeše. Mladší z dvojice letos ukázal, že pro svého kolegu dokáže být rovnocenným konkurentem. 

Bude zajímavé sledovat, jestli hradečtí do další sezony půjdou s Lukešem jako brankářskou jedničkou. Klub už před časem potvrdil, že s Mazancem se nedohodl na prodloužení smlouvy.

Ale zpátky k sérii. Východočeskému celku hraje do karet vzájemná bilance ze základní části, svého nynějšího soupeře porazil postupně 4:2, 4:1, 3:1 a 3:2. 

Mírnou výhodou by mělo být i to, že předkolo začne na domácím ledě. Mountfield ale Vervu rozhodně nechce podcenit. 

„Vzhledem k posledním výsledkům je pro mě právě Litvínov černý kůň play off. Je to soupeř, který když se dobře vyspí, nám může nasázet šest gólů. Jsou hokejoví a trochu nevyzpytatelní,“ hlásí útočník Radek Pilař

Zajímavý souboj čeká trenéra Růžičku, který na severu Čech hokejově vyrůstal. Litvínovskou minulost má i jeho asistent Daniel Branda, pikantní bitvu pak odehrají bratři Lukešové.

Foto: Stanislav Souček, mountfieldhk.cz

V Litvínově došlo před tímto ročníkem k velkým změnám. Po letech se obměnilo vedení klubu a přišel téměř kompletně nový realizační tým v čele se slovenským trenérem Vladimírem Országhem. 

Klub vyhlásil, že chce kádr postupně přebudovat a omladit. Kvůli neúspěšným výsledkům z posledních let se už změna zdála nevyhnutelná, pohár trpělivosti zkrátka přetekl. 

A přestože to ze začátku poněkud skřípalo, tak se postupem času černožlutí dostali do rytmu. Pod novým koučem se zlepšili v obranné činnosti, nový systém si za čas sedl.

Forma Vervy gradovala v posledních týdnech, závěrečný sprint ale na lepší umístění nestačil. Nelze však ignorovat, že chemici přehráli Spartu, Mladou Boleslav i Třinec – tedy první tři týmy tabulky. 

Klíčový přínos má tradičně dvojice Viktor Hübl a František Lukeš, jejich formace mnohokrát nasměrovala Severočechy ke třem bodům. 

Na minulý rok slušně navázal Richard Jarůšek, jenž se podruhé za sebou stal nejlepším litvínovským střelcem. Zaujali také Patrik Zdráhal nebo Tomáš Pospíšil.

Pozoruhodné výkony převáděli na konci základní části obránci Aaron Irving a Jan Ščotka. Prvně jmenovaný se neskutečně rozstřílel a během devíti zápasů dal osm branek, druhý proti Motoru zaznamenal první hattrick v kariéře. 

V brankovišti je jedničkou Denis Godla, příchod slovenského brankáře se klubu rovněž vyplatil. Za ním roste Vervě další skvělý gólman v Šimonu Zajíčkovi

Chemici dokážou potrápit jakéhokoliv soupeře, proti Hradci Králové to ale budou mít nesmírně těžké. Dají zapomenout na nepovedené roky a vyřadí favorita? 

Tip hokej.cz: 3:2 pro Hradec Králové

Foto: Edvard Beneš, hcverva.cz

Pohled hokej.cz

Brankáři:
Mountfield HK (8/10)
HC VERVA Litvínov (6/10)

Obránci:
Mountfield HK (8/10)
HC VERVA Litvínov (6/10)

Útočníci:
Mountfield HK (7/10)
HC VERVA Litvínov (6/10)

Přesilové hry:
Mountfield HK (1/3)
HC VERVA Litvínov (2/3)

Samostatné nájezdy:
Mountfield HK (2/3)
HC VERVA Litvínov (2/3)

Aktuální forma:
Mountfield HK (2/3)
HC VERVA Litvínov (3/3)

Ostatní:
Mountfield HK (3/5)
HC VERVA Litvínov (2/5)

CELKEM:
Mountfield HK (31/44)
HC VERVA Litvínov (27/44)

Soupiska Mountfield HK

Brankáři: Štěpán Lukeš, Marek Mazanec, Tomáš Sajdl.

Obránci: Jérémie Blain, Zdeněk Čáp, Michael Gaspar, Dominik Graňák, Bohumil Jank, Richard Nedomlel, Filip Pavlík, Radim Šalda, Jakub Váchal.

Útočníci: Lukáš Cingel, Aleš Jergl, Kelly Klíma, Kevin Klíma, Petr Koukal, Jakub Lev, Matěj Morong, Jakub Orsava, Jordann Perret, Radek Pilař, Petr Poppel, Vladimír Růžička mladší, Vojtěch Síla, Jakub Sklenář, Radek Smoleňák, Marek Zachar.

Soupiska HC VERVA Litvínov

Brankáři: Denis Godla, David Honzík, Šimon Zajíček.

Obránci: Ondřej Baláž, Uvis Balinskis, Oskars Cibulskis, Patrik Demel, Aaron Irving, Patrick Kudla, Jan Ščotka, David Štich, Denis Zeman.

Útočníci: František Gerhát, Martin Hanzl, Martin Havelka, Filip Helt, Viktor Hübl, Richard Jarůšek, Josef Jícha, Martin Látal, František Lukeš, Samson Mahbod, Jakub Petružálek, Tomáš Pospíšil, Lukáš Stehlík, Přemysl Svoboda, Lukáš Válek, Patrik Zdráhal, Pawel Zygmunt, Lukáš Žejdl.

Foto: Hynek Haruda, hcverva.cz

Hvězdy tváří v tvář

Provází ho pověst rebela. Hráče, který se neschovává za ohrané fráze. Radek Smoleňák umí dát najevo emoce i na ledě. Jeho styl štve hodně protihráčů i fanoušků, on ale dělá všechno pro úspěch svého týmu. Takového hokejistu by do play off chtěl každý trenér.

Čas se zastavit nedá, v některých případech to ale možná tak úplně neplatí. Viktor Hübl se po pomalejším startu nadechl k historické sezoně, v níž dosáhl na několik významných milníků. I ve 42 letech je jednou z hlavních opor Litvínova. 

Příběh série

Čtyři výhry Mountfieldu, skóre 14:6. Bilance ze základní části lehce favorizuje Východočechy, vždyť Verva v žádném duelu nenašla dostatečný recept na pevnou hradeckou obranu. Krátce před vyřazovací částí se ale o ní začalo mluvit jak o černém koni play off. Překvapí?

Tváří v tvář

Nejproduktivnější hráči
Radek Smoleňák (MHK), 35 b
Viktor Hübl (LIT), 37 b

Nejlepší střelci
Radek Smoleňák (MHK), 20 g
Richard Jarůšek (LIT), 18 g

Nejvíc asistencí
Lukáš Cingel (MHK), 17 a
Viktor Hübl (LIT), 23

Nejproduktivnější obránce
Filip Pavlík (MHK), 19 b
Jan Ščotka (LIT), 24 b

Nejlepší +/-
Jeremie Blain (MHK), +20
Tomáš Pospíšil (LIT), +9

Nejvíc zblokovaných střel
Richard Nedomlel (MHK), 88 BS
Jan Ščotka (LIT), 68 BS

Úspěšnost zákroků brankáře
Marek Mazanec (MHK), 91,63 %
Denis Godla (LIT), 91,35 %

Průměr inkasovaných gólů brankáře
Marek Mazanec (MHK), 2,31 G/Z
Denis Godla (LIT), 2,51 G/Z

Porovnání týmových statistik

Bilance z posledních 10 zápasů:
Mountfield HK (5 výher, 5 porážek),
HC VERVA Litvínov (6 výher, 4 porážky).

Úspěšnost přesilovek:
Mountfield HK (15,31 %),
HC VERVA Litvínov (18,13 %).

Úspěšnost oslabení:
Mountfield HK (84,16 %),
HC VERVA Litvínov (81,71 %).

Skóre ze základní části:
Mountfield HK (144:127, +17),
HC VERVA Litvínov (133:146, -13).

Střely na branku za zápas PRO:
Mountfield HK (29,99 střel),
HC VERVA Litvínov (30,41 střel).

Střely na branku za zápas PROTI:
Mountfield HK (27,78 střel),
HC VERVA Litvínov (28,66 střel).

Úspěšnost střelby:
Mountfield HK (9,10 %),
HC VERVA Litvínov (8,30 %).

Úspěšnost vhazování:
Mountfield HK (48,83 %),
HC VERVA Litvínov (48,95 %).

Trestné minuty:
Mountfield HK (544 TM),
HC VERVA Litvínov (516 TM).

Úspěšnost v nájezdovém rozstřelu:
Mountfield HK (4 výhry, 2 porážky),
HC VERVA Litvínov (3 výhry, 4 porážky).

Počet zblokovaných střel:
Mountfield HK (603 BS),
HC VERVA Litvínov (596 BS).

Program série

Středa 10. března – 1. zápas:
17:00 Mountfield HK – HC VERVA Litvínov

Čtvrtek 11. března – 2. zápas:
18:00 Mountfield HK – HC VERVA Litvínov

Sobota 13. března – 3. zápas:
18:30 HC VERVA Litvínov – Mountfield HK

Neděle 14. března – případný 4. zápas:
15:30 HC VERVA Litvínov – Mountfield HK

Úterý 16. března – případný 5. zápas:
18:00 Mountfield HK – HC VERVA Litvínov

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz