Nejdřív hokejbal, pak velká premiéra. Jsem plný očekávání, hlásí Pastrňák

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

26. dubna 2016, 19:30

Václav Jáchim

Už loni o něm uvažoval Vladimír Růžička, ale David Pastrňák měl zdravotní potíže a na premiéru v dospělé reprezentaci si tudíž musel ještě rok počkat. Útočník Bostonu absolvoval v sezoně další šampionát dvacítek, jakmile Bruins utekl postup do Stanley Cupu, projevil o služby konstruktivního šikuly kouč Vůjtek. Odchovanec havířovského hokeje se ve Znojmě přidal k elitnímu týmu a ve středu večer ho čeká premiéra v národním týmu. "Jestli budu nervózní? Uvidíme. Jsem plný očekávání. A moc se těším," povídá nadšeně.

Do vlasti se přesunul minulý týden a stihl jednu nezvyklou akci. Pastrňák absolvoval duel hokejbalové ligy za Karvinou - na hřišti Kovo Praha. "Hrával jsem to asi čtyři roky, Karviná měla utkání zrovna v Praze, nevidím na tom nic špatného. Hodně se tam běhá, dobře jsem si zatrénoval," kvituje. Do statistik duelu se nezapsal. "Nedal jsem nic, jsem mínus jedna," usměje se. "Prohráli jsme na nájezdy."

Aby hvězdička NHL naskočila do bitvy v jiném sportu, a ještě před mistrovstvím světa, to není moc obvyklé. Ovšem talent Bostonu to bere s nadhledem. "Hokejbal je skoro bezkontaktní sport. A co v dnešní době není riskantní," řekne. Spíš šlo o to, že se zase po delší době viděl se známými tvářemi a trošku jinak si zasportoval. "Mám tam spoustu kamarádů, hrával jsem to. Minulé léto sice ne, tehdy jsem nemohl. Ale jinak rád půjdu. Je to super sport, výborná příprava na zimu," povídá. Větší ambice třeba směrem k hokejbalovému MS ovšem nemá. "Ani nevím, kdy se hraje," reaguje.

Jeho myšlenky se samozřejmě týkají šampionátu v Moskvě, který bude prvním velkým turnajem mezi dospělými. Klub souhlasil a Pastrňáka národnímu mužstvu uvolnil. "V první řadě jsem musel projít zdravotní prohlídkou, což se naštěstí stalo. V sezoně pár zranění bylo, takže jsem rád, že jsem zdravý a můžu si splnit svůj sen. Vždycky jsem si přál hrát za nároďák. Teď tu šanci mám, žádný problém naštěstí nenastal," pochvaluje si lídr letošní dvacítky na mistrovství světa ve Finsku, kde český tým skončil ve čtvrtfinále na Američanech.

David v sezoně původně toužil po úspěchu s Bostonem, který do posledního duelu základní části usiloval o start ve Stanley Cupu. Jenže utkání s Ottawou skončilo vysokou porážkou - a postup byl fuč! Nastalo obrovské zklamání. "Určitě to vzalo pár dní, než největší smutek odezněl. Museli jsme všechno nechat projít hlavou, bohužel to tak dopadlo. Teď s tím už nic nenaděláme. Mrzelo to strašně. Je třeba se připravit na další sezonu, abychom play off udělali za rok," naznačuje. Hodnocení ročníku logicky vyznělo dost trpce. "Neudělali jsme závěrečný bod, který jsme potřebovali, na mítíncích jsme to samozřejmě probrali," dodává. 

Vzhledem k tomu je poprvé k dispozici první reprezentaci. Co čeká od šampionátu v Rusku? "Jsou tady zkušení hráči, ti nejlepší z Evropy i Ameriky. Bude to velká výzva, moc se těším," konstatuje. Vladimír Vůjtek zařadil Pastrňáka do útoku k Plekancovi a Červenkovi. "Je na trenérovi, s kým nastoupím v lajně. Budu se snažit udělat svoji práci a co nejvíc pomoci týmu," slibuje. Teď ho aktuálně čeká adaptace na širší led. I na nové spoluhráče. "V Evropě se přece jen hraje jiný hokej, nějakou chvíli to asi vezme. Ale snad si zvyknu rychle. A souhra v útoku? Je mi jedno, s kým budu hrát. Musím se soustředit, abych hned zapadl," připomíná devatenáctiletý útočník, který je v národním mužstvu nejmladší.

Aby nevyšel ze cviku, ještě v Bostonu chodil Pastrňák poctivě trénovat. "Zůstal jsem tam asi šest dní po skončení základní části, na mítinky. Makali jsme Bradem Marchandem, jenž jede na mistrovství za Kanadu. Po příletu domů jsem trénovat v Letňanech." Ještě nedávno sledoval světové šampionáty u televize, který mu utkvěl nejvíc v paměti? "Asi Německo 2010. Tam jsme museli vyhrát posledních pět nebo šest zápasů a nakonec z toho bylo zlato. To si pamatuju dobře," hlásí. Loňské MS sledoval v Praze osobně z hlediště. "Vždycky jsem koukal rád. Jde o vyvrcholení sezony, každý kluk se na to těší," doplňuje závěrem.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz