Letka na Švédy? Kapitán Plekanec hraje s Červenkou. Další posily otevřené

Foto: Aleš Krecl, cslh.cz

26. dubna 2016, 15:50

Václav Jáchim

Zvolna jde do tuhého, do mistrovství světa zbývá deset dní a česká hokejová reprezentace začala předposlední etapu přípravy. Hokejisté se po obědě sjeli do Znojma, kde ve středu a v pátek vždy od 19:20 hodin vyzvou v utkáních Euro Hockey Tour soupeře ze Švédska. Trenér Vůjtek má k dispozici širší kádr, do něhož ve středu přibudou čtyři účastníci extraligového finále. Na konečné složení týmu je ještě čas, jeden otazník už elitní výběr vymazal. "Kapitánem bude Tomáš Plekanec, i pro mistrovství světa," tvrdí hlavní kouč.

Plekanec společně s Pastrňákem jsou dalšími dvěma posilami z NHL, které jsou aktuálně v týmu, nově ohlásili nástup také vítězové play off KHL Jan Kovář a Tomáš Filippi. Trenér Vůjtek v předstihu uvažoval, že by pro zápasy se Švédy složil kompletní formaci hokejistů ze zámoří, plán ovšem lehce upravil. "Společný útok vytvoří David Pastrňák, Tomáš Plekanec a Roman Červenka, který bude hrát vlevo. Kdysi už takhle nastupoval dva roky v Omsku, Roman s tím souhlasí. Zkusíme to a uvidíme, co bude dál. Jestli někdo přijede, nebo nepřijede," připomene Vůjtek.

Situace za Atlantikem je dost nepřehledná. "Z prvního kola play off vypadly tři týmy, ale zatím nevíme nic bližšího. Od hráčů nemáme žádnou konkrétní zprávu," reaguje kouč s tím, že zájem by měl o všechny české kandidáty. S Floridou ukončili sezonu Jágr, Hudler a Kindl, v týmu Philadelphie zase Neuvirth, Gudas, Voráček. V Chicagu působí Rozsíval a Fleischmann. "O hráče zájem máme, probíhají jednání. Ale zatím je to tak, že my telefonujeme, ovšem nemáme zpětnou vazbou. Je brzy, den po vyřazení. Musíme počkat, jak se hráči vyjádří," zmiňuje kouč.

Těžko říci, u kterého z hráčů je účast reálná. Do kdy by chtěl mít Vůjtek jasno? "My se s klukama potřebujeme spojit. Pak budeme vědět, jestli dorazí. Probíhají prohlídky, ve středu bychom se měli dozvědět, jak situace vypadá. Než by hráči přiletěli, je konec týdne. Pokud někdo potvrdí start, byli bychom rádi, aby se přidal co nejdřív. Chtěli bychom, aby tihle hráči nastoupili proti Kanadě. To je takový nejzazší termín," naznačuje. Omluvenek je letos poměrně hodně, ovšem třeba Švédové či Finové jsou na tom podobně. MS v Rusku úplně neláká, navíc je třeba vzít v úvahu World Cup, jenž vypukne v září. "Nevím, z jakého důvodu kluci nepřijeli, jestli mají zranění. Jsou tam ty nešťastné smlouvy, další věci. Tohle záleží na rozhodnutí každého hráče. Někdo je srdcař v národním mužstvu, někdo to bere jako svoji práci. A někdo má privilegia někde jinde," dodává Vůjtek.

Do šampionátu zbývá něco přes týden a kouč pořád neví, koho bude mít k dispozici. Koncepční příprava vypadá jinak. "Ale myslím, že to je každý rok stejné. Měli to trenéři přede mnou i ti, kteří vedou jiné týmy. Je to dané, s tím se musí každý srovnat," usměje se. V neděli už skončilo extraligové finále, ve středu do Znojma přijedou Polášek, Šimek, Birner, Řepík. "Připojí se večer. Když budou zdraví, chtěli bychom, aby hráli v pátečním utkání." Pozice last minute posil je lehce odlišná. "Někteří mají k šampionátu blíž, jiní tu budou na zkoušku. Musíme je vidět, jak vypadají v porovnání s ostatními. Startovní čára není stejná," říká. Nominace do Moskvy je blízko zejména liberecký Šimek. "Má velkou šanci," souhlasí kouč. "Hrál s námi všechny turnaje, a všechny dobře. Za celou dobu udělal jednu chybu, hodně se zlepšil. Oproti loňsku vyrostl strašně moc."

Utkání proti Švédsku budou pro českou reprezentaci důležitá z hlediska výsledku i testování jednotlivců. Jasno je jen mezi brankáři. Jak bude vypadat jejich nasazení do hry? "Neříkám, že budeme pokračovat vyloženě v jejich pravidelném střídání jako dosud. Ale každý dostane šanci. První zápas bude možná chytat Furch, možná Francouz. Ještě jsme se nerozhodli. Na ty dva jsme vsadili, budeme je využívat do konce," potvrzuje Vůjtek. Kádr národního mužstva tvoří i s finalisty extraligového play off víc než tři desítky hráčů. Může se stát, že někdo z nich opustí mužstvo dřív než po pátečním utkání? "Na to teď těžko odpovím, možná někdo pojede domů ve středu. Ale může přijít zranění, nějaká nemoc. Musíme si nechat větší počet hráčů, protože pak už třeba nikdo nedorazí. Pokud nám kluci z NHL řeknou počet, kdo dorazí, tak podle toho se také zorientujeme," uzavírá Vůjtek.

Sestava české reprezentace na úterním tréninku:

Francouz, Furch, Machovský - Jeřábek, Jordán, Kundrátek, Kempný, Hrabal, Kolář, Zámorský, Voráček, M. Doudera - Pastrňák, Plekanec, Červenka - Kašpar, Koukal, Vincour - Gulaš, Jan Kovář, T. Zohorna - Sekáč, Filippi, Zaťovič - Jarůšek, Kousal, D. Kubalík.

Nominace české reprezentace pro utkání se Švédskem (27. a 29. dubna, Znojmo):

Brankáři (3):
Pavel Francouz (Čeljabinsk, KHL), Dominik Furch (Omsk, KHL), Matěj Machovský (HC Škoda Plzeň).

Obránci (11):
Michal Kempný (Omsk, KHL), Tomáš Kundrátek (Slovan Bratislava, KHL), Michal Jordán (Carolina, NHL), Jan Kolář (Chabarovsk, KHL), Petr Zámorský (Örebro, Švédsko), Jakub Jeřábek (HC Škoda Plzeň), Tomáš Voráček (BK Mladá Boleslav), Milan Doudera, Josef Hrabal (oba HC Oceláři Třinec), Adam Polášek (HC Sparta Praha), Radim Šimek (Bílí Tygři Liberec). 

Útočníci (17):
Tomáš Plekanec (Montreal, NHL), David Pastrňák (Boston, NHL), Roman Červenka (Piráti Chomutov), Jan Kovář, Tomáš Filippi (oba Magnitogorsk, KHL), Petr Koukal (Jekatěrinburg, KHL), Lukáš Kašpar (Slovan Bratislava, KHL), Martin Zaťovič (Toljatti, KHL), Tomáš Zohorna (Chabarovsk, KHL), Robert Kousal (Novokuzněck, KHL), Tomáš Vincour (Novosibirsk, KHL), Jiří Sekáč (Arizona, NHL), Milan Gulaš (Färjestad, Švédsko), Dominik Kubalík (HC Škoda Plzeň), Richard Jarůšek (BK Mladá Boleslav), Michal Řepík, Michal Birner (oba Bílí Tygři Liberec).

Realizační tým:

Generální manažer: Slavomír Lener.
Hlavní trenér: Vladimír Vůjtek.
Asistenti: Jiří Kalous a Jaroslav Špaček.
Trenér brankářů: Petr Jaroš.
Video trenér: Denis Havel.
Manažer týmu: Martin Loukota.
Kondiční trenér: Michal Hamršmíd.
Lékaři: MUDr. Tomáš Vyskočil a MUDr. Dušan Singer.
Fyzioterapeuti: Michal Truc a Radovan Sakaláš.
Kustodi: Zdeněk Šmíd a Petr Ondráček.
Media manažeři: Zdeněk Zikmund a Martin Procházka.

Další program české reprezentace před MS v Rusku:

Euro Hockey Tour:

Středa 27. dubna:
19:20 Česko – Švédsko (Znojmo)

Pátek 29. dubna:
19:20 Česko – Švédsko (Znojmo)

Generálka na mistrovství světa:

Úterý 3. května:
18:00 Česko – Kanada (Praha, O2 arena)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz