Nedvěd o své budoucnosti i trenéru Pešánovi: Tyhle otázky určitě padnou

Foto: Jan Beneš, Český hokej

15. února 2022, 14:27

Marek Hedbávný

(PEKING, od našeho zpravodaje) Česká hokejová reprezentace na mistrovství světa a na olympijských hrách ještě nikdy nechyběla mezi osmičkou nejlepších. Po turnaji v Pekingu už to neplatí...

„Vnímáme to. Je to obrovské zklamání. Mužstvo si mělo dát šanci hrát o medaili, to byl náš cíl," říká bezprostředně po vyřazení od Švýcarů generální manažer Petr Nedvěd.

Z úst brankáře Šimona Hrubce i hlavního trenéra Filipa Pešána shodně zaznělo, že nastal čas nalít si čistého vína – a říct si, že ke špičce už český hokej nepatří.

To samé, nezávisle na nich, zmínil v hodnocení turnaje také Nedvěd. „Ke špičce delší dobu nepatříme. Je to deset let, kdy jsme naposledy přivezli medaili, a to asi není náhoda," uvědomuje si. „O náhodě a štěstíčku se můžeme bavit možná na jednom, dvou mistrovstvích světa, ale ne deset let."

„Mezi velmoci už nepatříme. Znovu se musíme naučit vyhrávat. Hlavně vyhrávat tyhle důležité zápasy, které nezvládáme," pokračuje Nedvěd.

„O náhodě a štěstíčku se můžeme bavit možná na jednom, dvou mistrovstvích světa, ale ne deset let."

„Ve skupině jsme odehráli dva vynikající zápasy, dneska byl ale soupeř lepší. Je to o gólech, tam nás vyškolili v efektivitě. Realita je taková, že dva zápasy vám turnaj nevyhrají," dodává Nedvěd.

„Pocitově už jsme přitom po zápasech se Švýcary a Rusy viděli světlo na konci tunelu. Atmosféra v mužstvu byla vynikající. Bohužel tohle je pro nás zase studená sprcha," mrzí Nedvěda.

„Když chceš vyhrát velké turnaje, tak takového soupeře musíš porazit."

„Do turnaje jsme nevstoupili dobře, body s Dánskem nám možná chyběly k tomu, abychom měli přijatelnějšího soupeře. Los byl malinko nemilosrdný," naráží Nedvěd na těžkého osmifinálového soupeře v podobě Švýcarska.

Vzápětí však dodává: „Ale tak to je. Když chceš vyhrát velké turnaje, tak takové soupeře musíš porazit. Šance jsme si taky vytvořili, ale nebyli jsme v nich tak úspěšní jako soupeř."

A česká hokejová veřejnost se dál utápí v depresi.

„Potřebujeme úspěch. Hrozně bych to klukům přál, zasloužili by si to," povídá Nedvěd. „Máme věrné fanoušky, ti by si to také zasloužili. Je to deset let..."

Poslední medaili získal národní tým na MS 2012, tehdy šlo o bronz. Od té doby nic... 

 

„Zlatá generace je pryč, ale určitě na tom nejsme hokejově tak špatně, abychom byli takhle dlouho bez medaile," nehledá výmluvy Nedvěd.

Časy, kdy český hokej dominoval světu, jsou každopádně pryč. „O to víc je to frustrující. Tím, že jsme si zažili zlatá léta, je to teď o to horší. Očekávání jsou pořád hodně vysoká. To je ale do určité míry správně," ví Nedvěd.

Očekávání jsou vysoká, nedaří se je ale naplňovat. Po nepovedeném mistrovství světa a po špatném průběhu letošní sezony se tedy jistě začne řešit na svazu pokračování trenéra Filipa Pešána.

„Až se vrátíme domů, uděláme si z celého turnaje výstup. Samozřejmě i tahle otázka tam asi padne," tuší Nedvěd.

Sám ví, že za nepovedený turnaj sám nese velkou zodpovědnost. Nenominace Filipa Chlapíka, Milana Gulaše, Jakuba Fleka či Matěje Blümela vzbudila debaty.

„Moje budoucnost v pozici generálního manažera? I to se, myslím, bude řešit."

Takže i Nedvědova budoucnost v pozici generálního manažera nejspíš přijde na přetřes. „Absolutně s tím nemám problém. I to se, myslím, bude řešit. Nemůžeme takhle jezdit donekonečna, aniž by byly změny," ví Nedvěd.

„Za výsledek jsme zodpovědní všichni. Nevidím rozdíl v tom, kdo nese menší nebo větší zodpovědnost: jestli já, nebo Filip. Sestava jde ale určitě za mnou," neschovává se Nedvěd.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz