Šli jsme trochu proti osudu, říká Pešán. Uvažuje o konci?

Foto: olympijskytym.cz/Barbora Reichová

15. února 2022, 13:11

Marek Hedbávný

(PEKING, od našeho zpravodaje) Národní tým odjede z Pekingu bez medaile a s nejhorším umístěním v olympijské historii. „Asi se musíme podívat světu do očí," tvrdí hlavní trenér Filip Pešán po osmifinálovém vyřazení od Švýcarů.

Co se vám teď honí hlavou?
Samozřejmě je to obrovské zklamání. Strašně mě mrzí, že takhle fantastický kolektiv, jaký se tady sešel, to nedotáhl dál. Já jsem samozřejmě zklamaný moc.

Co bylo důvodem porážky?
Za mě jsme byli nervózní, dopadla na nás trošičku tíha zápasu. I když jsme do něj dobře vstoupili, tak ty kotouče se neodrážely úplně tak, jak jsme si přáli – ten první neuznaný gól je toho důkazem. Byly tam zlomové okamžiky, kdy jsme inkasovali v oslabení a vzápětí jsme takovým naražením o rozhodčího okamžitě dostali druhý gól. To si myslím, po tom dobrém vstupu, týmem zatřáslo. Bohužel jsme neubránili ani druhé oslabení. To je bohužel taková naše ohraná písnička.

„Bohužel jsme neubránili ani druhé oslabení. To je bohužel taková naše ohraná písnička."

O disciplinovanosti jste mluvil už před zápasem, stejně jste ale dostali dva góly z přesilovky...
Určitě se to nepovedlo. Musím říct, že soupeř to sehrál dobře, mají samozřejmě velmi kvalitní hráče. Tak, jako my jsme přehráli v přesilovce Rusy, tak nás v tom dneska bohužel přehráli Švýcaři. My jsme si pomohli až tou závěrečnou přesilovkou 6 na 4, ale... Měla nám pomoct i ta jedna přesilovka, kterou jsme měli předtím. Ale nepomohla.

Mohly se na psychice hráčů podepsat neúspěchy z předešlých let?
Za mě to jednoznačně hrálo roli. Každý věřil, že my budeme po letech ti, kteří zase trošku zvednou prapor českého hokeje. Bohužel jsme navázali na neúspěchy posledních let. Hráči vnímají tlak. A to nemyslím ve zlém – ten tlak, tu chuť národa po nějaké medaili. Už před turnajem jsme věděli, že Švýcaři jsou velmi kvalitní tým a že výsledky byly po celý turnaj extrémně vyrovnané. Věděli jsme, že jdeme teď trošku proti osudu, protože to byl jeden z nejtěžších soupeřů, který nás mohl potkat – a bohužel jsme se s tím nepoprali.

„Věděli jsme, že jdeme teď trošku proti osudu, protože to byl jeden z nejtěžších soupeřů, který nás mohl potkat."

Turnaj asi dost zkomplikovala úvodní porážka s Dány.
Určitě to ta prohra ovlivnila, to je jasné, na druhou stranu, jestli chce člověk postoupit do bojů o medaile, tak po cestě musí porazit velmi silné týmy. 

Neuvažujete po neúspěchu o konci ve funkci?
Samozřejmě je to neúspěch a jsem zklamaný. Na druhou stranu je pár minut po zápase a já to teď opravdu nejsem schopný říct. Neměl jsem připravenou řeč na to, kdybychom se Švýcarskem prohráli.

Jak moc bolí to, že jde o historický neúspěch na olympiádě?
Když se mě zeptáte na letošní sezonu a na mistrovství světa, tak samozřejmě ty výsledky nejsou dobré. Nemá cenu si něco nalhávat. Na druhou stranu je pravda, jestli se nemusíme trošičku podívat světu do očí. My se furt bereme za to, že bez medaile je to neúspěch. Každý ji samozřejmě naprosto chce, bez diskuze ji chci taky. Ano, je to neúspěch a je zklamání být bez medaile, ale nevím, jestli už není na čase si trošku nalít vína, že je spíš obrovským úspěchem o tu medaili bojovat.

Není to cesta do pekel? Uspokojovat se tím, že úspěchem bude postup do čtvrtfinále.
Neříkám, že se tím budeme uspokojovat. Spíš se bavím o tom, že když není medaile, tak je to průser – a myslím, že ta doba už taková pro nás prostě není.

„Nevím, jestli není na čase si trošku nalít vína, že je spíš obrovským úspěchem o tu medaili vůbec bojovat."

Jak by tedy cíle národního týmu měly vypadat?
Cíl uhrát medaili má asi každý z týmů, co sem přijel. Ale... My jsme ve skupině sehráli dobré zápasy, ale asi není náhoda, že posledních patnáct let, nebo kolik to je, tu medaili nemáme. To si nemyslím, že je úplná náhoda.

Kam tedy patří český tým?
Trošku mě do toho tlačíte... Já nevím. Já jsem před deseti minutami dohrál zápas, který jsme prohráli a vypadli jsme, takže bych v emocích nerad něco hodnotil. Dám si pár dnů a pak to možná asi zhodnotím lépe.

 

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz