MS v inline hokeji: Češi hrají o medaile! Ve čtvrtfinále vyřadili USA

Foto: Facebook World Skate - Pics Roberta Strazzabosco/Max Pattis

26. července 2018, 23:06

Milan Sochor

České inline hokejisty na mistrovství světa organizace World Skate čekal po dni volna čtvrtfinálový duel s výběrem USA. Američané ve skupině nižší divize rozdělovali svým soupeřům neuvěřitelné příděly, Indii nasázeli dokonce 41 branek. Přes kvalifikaci se nakonec probojovali až do čtvrtfinále, kde Česku pořádně zatápěli. Dramatickou bitvu ovšem svěřenci Martina Mecery zvládli a díky výhře 4:3 po prodloužení jsou ve hře o medaile.

Hrála se pátá minuta prodloužení, když Petr Šinágl dorazil puk do sítě, čímž zajistil národnímu týmu postup do semifinále. Celé mužstvo se pak sjelo u střídačky, kde vytvořilo jedno velké klubko skákajících těl. „To je takový nepopsatelný výbuch nadšení,“ přibližuje Martin Mecera. „Měli jsme velkou radost. Naštěstí se při oslavách nikomu nic nestalo,“ usmívá se Robin Malý.

„Měli jsme velkou radost. Naštěstí se při oslavách nikomu nic nestalo.“ 

Právě on vstřelil jeden z důležitých gólů. Zámořští inline hokejisté v utkání dvakrát vedli, ale soubor okolo kapitána Pavla Strýčka dokázal pokaždé vyrovnat. Po ráně devětadvacetiletého zadáka se Češi poprvé dostali do vedení. „Berny (Jakub Bernad – pozn. red.) udělal kličku za bránu, já jsem si jen sjel mezi kruhy a zařval jsem. On mi to hodil a vystřelil jsem z první. Naštěstí to tam padlo,“ popisuje moment ze závěru druhé půle.

Do konce základní hrací doby zbývaly čtyři minuty, přesto se Spojeným státům americkým podařilo ještě vyrovnat. „Zvolili na nás výbornou taktiku, uspávali nás opravdu jako hada. To se jim dařilo, my jsme se vůbec nedostali k puku. Byly pasáže, kdy jsme se minutu, dvě minuty nedotkli puku a potom při změnách směru a při bruslení dochází k chybám. Tam se začali prosazovat,“ uznává trenér Mecera.

Bývalý brankář Detroitu trápil české střelce 

Američané měli obrovskou oporu v brankáři. Mezi třemi tyčemi totiž operoval Thomas McCollum, jehož jméno je vám určitě povědomé. Aby také ne. Tento osmadvacetiletý gólman, jak napovídá kresba na jeho masce, v posledních letech chytal v AHL na farmě Detroitu Red Wings, kde ve dvou zápasech zasáhl také do slavné NHL.

„Chytal výborně, je to velký gólman. Ale my jsme se kromě začátku, kdy jsme měli šance, k němu pořádně nedostali. V okamžiku, kdy jsme se dostali na kotouč, jsme si šance dokázali připravit, a tam předvedl těžké zákroky,“ chválí kouč české reprezentace třicítku draftu z roku 2008. Své o tom mohl po zápase vyprávět i Marek Loskot.

„Chytal výborně, je to velký gólman.“

Útočník, který si v minulosti vyzkoušel i tempo extraligy v dresu Mladé Boleslavi, své šance neproměnil. „Měl jsem dát dva góly a bylo by to úplně jiné. Ale poprvé jsem trefil horní tyčku nebo spojnici. Gólman se přesunul, dostal jsem dobrou nahrávku a bral jsem to z brzdy zezadu. To jsem mohl dát, ale spíš ta druhá šance, když jsem jel sám, tak jsem šel do bekhendu a chytil mi to.“

Člen první útočné formace, který ve středu oslavil devětadvacáté narozeniny, zatím vstřelil jen jeden gól do sítě Lotyška, mohlo jich být ale mnohem víc. „Já už jsem mohl za celý turnaj dát tak dvacet gólů. Zatím mě to nemrzí, doufám, že to ještě přijde,“ přeje si Marek Loskot. Schovává si důležité trefy na semifinále? To Češi odehrají v pátek od 20:40 proti Švýcarsku, které ve čtvrtfinále vyřadilo Španěly.

Česko – USA 4:3 po prodloužení

Branky a nahrávky: 19. Kafka (Šebek), 32. Bernad (Kafka), 36. Malý (Bernad), 45. Šinágl (Chamrád) – 9. Kendall (Cripps), 29. Hawkins (Merrigan), 39. Sarvak (Hawkins).
Vyloučení: 2:1.
Využití: 1:2.
Sestava Česka: Sedlář – Šebek, Strýček, Kafka, Loskot – Zbořil, Malý, Bernad, Rubeš – Kuťák, Cik, Šinágl, Fiala – Chamrád, Vyoral.
Sestava USA: McCollum – Kendall, Faught, Sarvak, Gonzalez, Merrigan, Durinka – Cripps, Marker, Schultz, Hawkins.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz