MS v inline hokeji: Skupina bez prohry, Češi zdolali domácí Italy

Foto: Facebook World Skate - Pics Roberta Strazzabosco/Max Pattis

25. července 2018, 9:08

David Panuška

Čeští hokejisté v inline hokeji zvládli na mistrovství světa organizace World Skate i třetí utkání. Itálii porazili v jejím prostředí 3:0 a zakončili skupinu bez ztráty kytičky. Po spolehlivém výkonu, který vyšperkovali skvěle chytající brankáři, se jde do čtvrtfinále ve skvělé náladě a parádním rozpoložení.

„Naše výkony se zlepšují a mají vzestupnou tendenci. Nyní potřebujeme, aby to pokračovalo ve stejném duchu,“ pronesl kouč Martin Mecera

Už před zápasem bylo jasné, že jde o duel o první místo a oba celky na to byly patřičně připraveny. Odehrál se vyrovnaný duel, o něco aktivnější byli ovšem čeští hráči, kteří si nakonec došli pro vítězství. „Řekli jsme, že nebudeme taktizovat, protože se změnila situace, koho dostaneme do čtvrtfinále. Šli jsme do toho s cílem připravit se na play-off a myslím si, že připravení jsme,“ pronesl po utkání Martin Mecera. „Máme skvělé pocity. Chtěli jsme uhrát co nejlepší zápasy a vyhrát skupinu, což se nám povedlo a jsme spokojení,“ dodával obránce národního týmu Mikuláš Zbořil.

Zbořil: Čekali jsme, žen po nás vystartují. Hru jsme řídili spíš my

Italové na národním tým pořádně naskočili a pokoušeli se dostat na vlastní půdě do rychlého vedení. Čeští inlinisté ovšem podobný scénař očekávali a nenechali se rozhodit. „Čekali jsme, že po nás vystartují. Bavili jsme se o tom před zápasem, že jdou agresivně do každého zápasu. Čekali jsme to, ale přizpůsobili jsme se. Měnili jsme tempo hry, aby to vycházelo a řídili jsme spíše hru my, ne oni,“ popisuje taktiku Mikuláš Zbořil, mimojiné hráč přerovských Zubrů.

Český celek měl Italům co vracet, protože se s nimi setkal na posledním šampionátu v semifinále a po těsném výsledku s nimi taky vypadl. „Na to jen tak nezapomenu, protože to bylo velké zklámání. Jen když si vzpomenu na to, kolik jsme měli střel a kolik Italové. Prostě to nedopadlo, takový je život,“ zavzpomínal bek Aleš Chamrád.

Právě Aleš Chamrád se oproti minulému utkání posunul z náhradního beka do první lajny, kde byl vidět. Brankově se ovšem neprosadil, ačkoliv tutovek pár bylo. „Tento brankář nás vychytal vloni v Číně. Zkoušel jsem to, ale bohužel to nevyšlo. Tak třeba příště, naštěstí to tam spadlo někomu jinému,“ pronesl po utkání sympatický bek. „Každý rád hraje, ale jsem tu s týmem. Splním každou roli a pozici, kterou mi trenér dá. Půjdu naplno do toho, abych splnil svou práci,“ popisoval pohyby v sestavě hráč francouzského Les Diables de Rethel.

Foto: Facebook World Skate - Pics Roberta Strazzabosco/Max Pattis

Gólově se prosadili a utkání rozhodli Jakub Bernad a Mikuláš Zbořil, nejproduktivnější hráči českého týmu. První branku vstřelil první jmenovaný a nahrával mu Zbořil. U druhé branky si role vyměnili. „S Bernym jsme se otočili na prostředku, on si parádně najel k mantinelu, tak jsem mu to nahrál. Pak už to byla spíše jeho gólovka,“ popisoval Zbořil akci číslo jedna. „Berny mi to dal lehce na nohy, takže jsem si musel fotbalově pomoci. Pak jsem vystřelil přes obráncem, se štěstím to tam padlo. Dobrá střela,“ pokračoval čtyřiadvacetiletý bek pohledem na jeho čtvrtou branku na šampionátu.

Češi si vyzkoušeli i nejedno oslabení, což se jim v předchozích dvou duelech moc nepoštěstilo. „Je potřeba si to vyzkoušet. Hráli jsme celá první lajna pospolu, takže se známe. Odbránili jsme to. Strejda (Pavel Strýček) nám zablokoval pár střel, jak je jeho zvykem. Vše jsme přežili, takže super,“ popisoval po utkání bek Aleš Chamrád.

Charvát o volném dnu: Vidím to nějaký výlet, budeme relaxovat

Parádně zachytali oba brankáři, kteří si rozdělili po dvaceti minutách. Josef Karlík ani Dalibor Sedlář neinkasovali a připsali si několik povedených zákroků. „Ono to bylo cílem. Před zápasem jsme měli taktiku, jak budeme hrát a že si zahrají všichni. Téma znělo jasně - pojďte nám zamotat hlavu,“ naznačuje úmysly kouč Martin Mecera. „Máme dva kvalitní brankáře. Snažíme se pomoci brankáři, když jde na první střídání, abychom byli na puku a neměl nějaké těžké zákroky. Jinak to nějak zvláště neřešíme,“ přidával Mikuláš Zbořil pohled na to, jestli je nějaká změna hrát pod jedním či druhým brankářem.

Český celek čekal o něco bouřlivější atmosféru, kterou v Asiagu Italové umějí vytvořit. Nakonec to nebylo podle jejich představ. „Moc jsme se na atmosféru těšili - na ten jižanský přístup. Ale je to jediné, co nám v utkání nevyšlo. Jinak to byl skvělý zápas z obou stran,“ odpovídal kouč Martin Mecera. „Před dvěma lety to bylo bouřlivější. Nevím, jestli lidé nechtěli přijít nebo na ně bylo pozdě, případně byl drahý vstup... Taky jsem čekal více, ale na druhou stranu to alespoň nehrálo proti nám,“ dodával Mikuláš Zbořil.

Ve středu čeká český národní tým volný den. Čtvrtfinále je na programu ve čtvrtek a nejpravděpodobnějším soupeřem je celek USA. „Půjdeme na nějaký výlet, kde budeme relaxovat. Vidím to na nějaký výlet po okolí,“ naznačuje plány volného dne Aleš Chamrád.

Itálie – Česko 0:3 (0:1)

Branky a nahrávky: 6. Bernad (Zbořil), 35. Zbořil (Bernad), 40. Cik (Fiala).
Vyloučení: 1:3.
Bez využití.
Itálie: Facchinetti (21. Frigo) – Covolo, Barsanti, Baldan, Ustignani, Comencini, Munari – Pernigo, Berthod, Delfino, Crivellari, Lettera, Ferrari, Tombolato.
Česko: Karlík (21. Sedlář) – Loskot, Chamrád, Šebek, Strýček – Zbořil, Malý, Rubeš, Bernad – Cik, Kuťák, Šinágl, Fiala – Vyoral.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz