Kulich v TOP 15 draftu? Má téměř všechno, zní ze zámoří

Foto: Jan Běhounek, janbehounek.cz

13. května 2022, 9:29

Martin Voltr

Bude mít český hokej dva zástupce v elitní patnáctce draftu NHL? Není to vyloučené. K Davidu Jiříčkovi by se podle některých expertů mohl přidat Jiří Kulich.

Karlovarský útočník poskočil v žebříčku Centrálního skautingu NHL na třinácté místo mezi evropskými hokejisty z pole. To by mu dávalo solidní naději na umístění v prvním kole.

Za všechno může jeho představení na světovém šampionátu do osmnácti let. V šesti zápasech vstřelil devět gólů a přidal dvě asistence, díky čemuž si vysloužil místo v all-star týmu i ocenění pro nejužitečnějšího hráče celého turnaje.

Je to právě jeho jméno, které mezi odborníky silně rezonuje. Jako by ho poznali až teď. Přitom svými výkony v extralize zaujal už mnohem dřív.

Pro některé je český útočník bezpečně největším skokanem odhadů. Ředitel skautingu kanadské televizní stanice TSN Craig Button ho po mistrovství dvacítek řadil na začátek druhého kola, teď ale Kulich v jeho očích poskočil až na čtrnácté místo!

„Příliš jsem ho v akci neviděl, ale hodně se mi líbí. Přirovnal bych ho ke Kyleu Connorovi a Jakeu Guentzelovi,“ zmínil Button na webu TSN. „Je rychlý, je soutěživý. Je to tvůrce hry, umí dávat góly. Má ve své hře řadu opravdu velmi dobrých prvků,“ řekl někdejší generální manažer Calgary.

Přirovnání to jsou hodně obrazná, ale i tak neskutečně lichotivá. Connor letos nasbíral ve Winnipegu 93 bodů, Guentzel v Pittsburghu o devět méně, ale zato teď září ve Stanley Cupu.

Na tzv. mock draftu, tedy odhadu vytvořeném podle možných preferencí klubů NHL s ohledem na pořadí jejich výběru, navíc Button posunul Kulicha ještě o příčku výš. Po kadaňském odchovanci by dle jeho názoru mohli sáhnout New York Islanders.

Český talent se zamlouvá také Coreymu Pronmanovi ze serveru The Athletic. Ten ho ve svých prognózách zařadil na patnáctou příčku.

„Kulich je všestranným prospektem. Má dobrý skluz, díky němuž dokáže přebruslit obránce. Má dovednosti do soubojů jeden na jednoho. Má skvělou střelu, jak tu z první, tak zápěstím. Nebojí se jít do brány a schytat ránu,“ zmiňuje Pronman.

Že bude letošní draft z evropského pohledu patřit Slovákům, o tom asi nikdo nepochybuje. Juraj Slafkovský má i díky mistrovství světa patrně největší šanci ještě ohrozit očekávanou první pozici Shanea Wrighta, Šimon Nemec je podle aktuálních vyhlídek obráncem číslo jedna před Davidem Jiříčkem. Oba také na šampionátu dospělých chybět nebudou.

Když TSN po draftové loterii oslovila devět hlavních skautů organizací NHL, Wrighta zařadilo na první příčku šest z nich, Slafkovského dva a ten zbývající pak amerického útočníka Logana Cooleyho. Čtyři z nich dokonce pasovali Nemce mezi elitní trojici.

Jiříček byl v součtu jejich preferencí pátý. „On a Nemec jsou dva velmi rozdílné typy obránců. Jiříčka bych přirovnal k Moritzi Seiderovi a Nemce k Noahu Dobsonovi. Oba jsou rozdílovými hráči, byť jiným způsobem. Dovedl bych si je v pořadí představit i obráceně,“ uvedl Button.

Plzeňský zadák přitom od zranění na šampionátu dvacítek dlouho nehrál. Způsob, jakým se dokázal vrátit a vybojovat si místo v seniorské reprezentaci, mu ovšem může přihrát výrazné plusové body.

„Jiříček je platný na obou koncích hřiště. Umí oklamat soupeře, má vynikající přehled a tvrdou střelu, takže v útočném pásmu a na přesilovkách dokáže velké věci. Při bránění mu pomáhá jeho velká postava a výborně hraje do těla. Nemá ale oslnivé bruslení, zatím postrádá ideální rychlost a výbušnost pro NHL,“ zmínil Pronman, jenž českého beka řadí na čtvrtou pozici.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz