Mistr světa i vítěz tří evropských lig. Finský šampión mává na rozloučenou

23. října 2020, 14:01

Václav Jáchim

Ve vrcholovém hokeji vydržel do 38 let, teď mává na rozloučenou. Janne Pesonen se rozhodl uzavřít aktivní kariéru, do sportovního důchodu odchází jako jeden nejúspěšnějších hokejistů Suomi v evropských soutěžích. Dokázal v nich totiž získat šest mistrovských titulů.

Rodák z městečka Suomossalmi se mezi finskou elitu prosadil v Kärpätu Oulu, první duely SM-Liigy sehrál už během ročníku 2001-02. Je pikantní, že po letech se do klubu vrátil. V uplynulé sezoně sehrál za Oulu 27 utkání nejvyšší soutěže, přičemž zaznamenal šest branek a devět nahrávek.

Další už nepřidá, pro Pesonena nastává nová životní kapitola – už bez profesionálního hokeje. Jeho výčet úspěchů je bohatý. Největší triumf si Pesonen užil na mistrovství světa 2011 v Bratislavě, kde vstřelil dva góly včetně jednoho ve finále proti Švédsku. Progresivní útočník s výtečným zakončením a smyslem pro kombinaci tehdy přispěl Suomi k zisku zlatých medailí.

Na světových šampionátech startoval celkem pětkrát, kromě uvedeného turnaje hrál ještě v letech 2012-13, 2015 a 2018. Na mezistátní scéně válel nepřetržitě osm sezon, za finský národní tým sehrál celkem 97 utkání a vstřelil 25 gólů.

Pesonenovi se dařilo také na klubové úrovni. S Oulu získal v letech 2004 až 2008 čtyři domácí tituly, na jaře 2018 s týmem Växjö Lakers pro změnu ovládl švédskou SHL. Vynikající roky prožil v ruské Kazani, za silný AK Bars hrál dohromady čtyři a půl roku, v sezoně 2009-10 slavil zisk Gagarinova poháru.

Před 16 lety si Pesonana v draftu zamluvil Anaheim, ovšem elitní finský útočník zamířil do NHL až v létě 2008. Uzavřel smlouvu s Pittsbughem, nicméně příliš se neprosadil. Za první tým Tučňáků sehrál pouze sedm utkání NHL, aniž by zaznamenal bod či přihrávku. Na farmě v týmu Wilkes-Barre/Scranton Penguins si ale vedl znamenitě: v 75 zápasech základní části a play off AHL nasbíral vynikajících 33 branek a 55 nahrávek.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz