Koláčkova chyba přibrzdila Motor. Byl to jasný námaz, přiznává

Foto: hcmotor.cz

Jihočeši v 57. kole Tipsport extraligy na svém ledě udolali karlovarskou Energii a výsledkem 3:1 odčinili dva dny starý debakl 1:6 od Litvínova. Zároveň připravili hezký dárek k 51. narozeninám trenéra Jaroslava Modrého. Cesta za tříbodovým ziskem však nebyla úplně hladká.

Domácím se vyplatil svižný nástup. Již ve 3. minutě získali vedení. Střelecky se zblízka prosadil Ondráček, jenž pohotově umístil kotouč za záda brankáře Lukeše po zpětném přiťuknutí od Valského. Druhou asistenci si připsal devatenáctiletý centr Josef Koláček. „Přiliš si nevybavuji ten moment. Zrovna, když jsem se dotkl puku, dostal jsem tělo a zatmělo se mi před očima. Jenom jsem do toho plácl a potom už jsem viděl, jak Onder je sám před bránou a dává gól,“ líčí perspektivní mladík.

Pokračovala převaha Motoru. Další šance měli Valský či Hanzl, ale vůbec se Jihočechům nepovedla čtyřminutová přesilovka při dvojitém trestu Dlapy. Vymysleli spoustu přihrávek, jenže vypustili minimum střel. Jenom Percy od modré čáry postrašil Lukeše. „Do zápasu jsme vstoupili dobře. Důležitý byl vedoucí gól. První třetina byla celkově velmi slušná,“ ohlíží se Koláček za okamžiky, které předcházely nepříliš povedené pasáži ve druhé periodě.

Aktivitu převzali Karlovarští. Pomohlo jim vyloučení Pecha. Domácí se ubránili, po šancích Hanzla a Novotného se nadechovali k náporu, ale v polovině základní hrací doby se podařilo hostům vyrovnat. Kohoutova trefa se zrodila z úplné náhody. „Udělal jsem obrovskou chybu u modré čáry. Velký průšvih,“ kaje se Koláček. „Byl to jasný námaz. Vary se dostaly do brejku a daly gól, který jde jednoznačně za mnou. Těžce jsme se z toho oklepávali. Pro mě z toho vyplynulo poučení do příštích zápasů a doufám, že se mi nestane nic podobného,“ přeje si.

Remízový stav naštěstí pro budějovický tým setrval jen čtyři minuty. Důrazný Martin Beránek prostřelil Lukeše z levé strany a Motor už nepřipustil další ztrátu náskoku. O vyrovnání se pokoušel Koblasa, po něm Mikúš, v úvodu třetího dějství se však ocitli blízko ke gólovému zápisu také domácí útočníci Beránek, Koláček nebo Voženílek. Hosté potom nabídli svému soupeři tři přesilovky v řadě, ale Jihočeši s nimi naložili příliš lehkovážně. „Proti Varům se nám nedařila hra v početní výhodě. Někdy to jde, jindy to nejde,“ nenachází mladý centr konkrétnější vysvětlení.

Na začátku 59. minuty definitivně rozhodl Beránek. „Bery je pověstný tím, že všechno dohraje. Je silný. Oba góly byly pro něho odměnou za práci, kterou odváděl v zápase,“ vyslovuje Koláček uznání svému jen o málo staršímu souputníkovi.

Mužstvo se znakem Energie v závěru marně zkoušelo power play. Konečný výsledek 3:1 byl pro vítěze náplastí za předchozí domácí výprask od Litvínova. „Rozdíl mezi oběma zápasy vidím v tom, že Litvínovští hráli výborně střední pásmo a my jsme nenašli recept, kudy přes ně projít. Vary to měly trošku víc otevřené, což nám vyhovuje,“ líčí chomutovský odchovanec, jenž v průběhu sezony zamířil na český jih z prvoligových Litoměřic.

Značnou překážku pro budějovické střelce představoval karlovarský brankář Štěpán Lukeš, jenž zastavil tři desítky střel. „Štěpána dobře znám, počínal si výborně už v Chomutově. Proti nám se mu také dařilo. Chytá v obráceném gardu, což vůbec neulehčuje roli střelcům,“ připojuje důležitou poznámku o bývalém spoluhráči.

„V Budějovicích jsem maximálně spokojený. Trenéři mi důvěřují a dávají mi hodně prostoru. Pořád se mnou na něčem pracují, pořád se mnou komunikují a snaží se mě posunout co nejdál. Přesně to jsem hledal. Jsem za to vděčný a chci jim to vracet.“ 

Syn někdejšího chomutovského forvarda Kamila Koláčka odehrál dosud za Motor patnáct extraligových utkání, v nichž zaznamenal dva góly a tři asistence. Hodně si slibuje od nedávno získaného angažmá. „V Budějovicích jsem maximálně spokojený. Trenéři mi důvěřují a dávají mi hodně prostoru. Pořád se mnou na něčem pracují, pořád se mnou komunikují a snaží se mě posunout co nejdál. Přesně to jsem hledal. Jsem za to vděčný a chci jim to vracet,“ povídá nadšeně.

U břehu Vltavy mu smlouva zaručuje pobyt i v příších dvou sezonách. „Musím bojovat o místo v sestavě, o pozici v týmu, aby byla co nejlepší,“ dává si jasný cíl šikovný mladík, kterého v klubu využili také pro záchranářské boje juniorského týmu. Ve dvou utkáních rozšířil svůj účet o tři góly a čtyři asistence. „Dostal jsem hodně minut na ledě. V současné fázi sezony ale již nemohu nastoupit v Motoru za juniory, protože jsem neodehrál potřebný počet zápasů v základní části,“ vysvětluje.

Spolu s klubovým kolegou Tomášem Chlubnou ve skrytu duše pomýšlí Josef Koláček v účast na šampionátu dvacítek posunutém na srpnový termín. „Každý mladý hráč chce reprezentovat. Doufám, že mě trenéři osloví. Mojí výhodou může být, že dostávám příležitost v extralize. Určitě zapracuji na tom, abych šel s výkonem nahoru a mohl se stát lídrem na dvacítkách,“ prozrazuje smělé plány.

Sestřih utkání

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz