Galvas o hecování s Finy, Chicagu či Jukuritu: Cítím se zkušenější

Foto: Mika Kilmäniemi / Finnish Ice Hockey Association

6. listopadu 2020, 14:35

Adam Bagar

Ve čtvrtek proti Švédům přispěl gólem k vítězství 3:1, teď Jakub Galvas natěšeně vyhlíží sobotní bitvu s domácími Finy. Právě v tamní elitní soutěži totiž druhým rokem působí v barvách Jukuritu.

„Nechci říct, že loni jsem byl vyjukaný, protože kluci i trenéři mi pomáhali. Ale je pravda, že už víc znám prostředí, cítím se zkušenější a taky, že můžu mužstvu pomoct ještě víc než v minulém ročníku,“ hlásí 21letý obránce, který patří k oporám zadních řad týmu z Mikkeli.

„Už loni jsem hrál hodně, i přesilovky a oslabení. Letos je moje úloha podobná, ale rád bych trenérům splatil to, jak se ke mně chovali a jak ze mě dělali každý den lepšího hráče. Cítím, že teď přišel ten rok, kdy to všechno musím klubu vrátit,“ pokyvuje Jakub Galvas.

V aktuální sezoně se v deseti utkáních blýskl už dvěma brankami a stejným počtem nahrávek, herní pohodu si přivezl i do národního tymu. Na úvod Karjaly zapsal proti Švédsku uklidňující trefu na 3:0, už předtím byl navrch u obou přesilovkových gólů v první třetině.

„Musím říct, že si hru s klukama moc užívám. Umíme si to dát, se Švédskem nám vyšel parádní signál, dvakrát jsme udeřili v přesilovce a hodně nám to pomohlo ve zbytku utkání,“ ví člen elitní formace po výhře 3:1, kterou Češi vykročili za obhajobou prvenství na Karjale.

Foto: Mika Kilmäniemi / Finnish Ice Hockey Association

„Měli jsme dobrou přípravu, hráli jsme jednoduše a rychle otáčeli hru. První dvě třetiny jsme hráli perfektně, povedly se nám i přesilovky a oslabení. Náš výkon byl určitě povzbuzující do dalších dvou zápasů na turnaji,“ má jasno Galvas před sobotní partií s Finskem.

Domácí výběr na úvod šokovali ruští mladíci, v Hartwall Aréně se zrodil výsledek 2:6. „Koukal jsem jedním okem a mladí Rusové se mi líbili. Pohybem i tím, jak byli sebevědomí na kotouči. Ukázali, že jsou šikovní, určitě to s nimi na závěr Karjaly nebude lehké utkání.“

Proti klubovým parťákům? Motivace bude o to větší!

Duel sledoval hlavně kvůli finským parťákům z Jukuritu. „Pár jich tam je, takže motivace bude o to větší. Předvést se a být lepší než oni. Věřím, že vyhrajeme, že bude chytat Sami Rajaniemi od nás z klubu a že mu pořádně zavaříme. Bude to pro mě speciální,“ culí se.

Samozřejmě proběhlo už i nějaké hecování. „Hecujeme se vždycky. I když třeba hraju ve Finsku proti českým klukům,“ líčí Galvas, který by se rád do klubové kabiny vracel s vítěznou náladou. „Vždycky je to lepší. Obzvlášť, když je plná Finů. To by asi nebyli moc šťastní.“

Hráči Suomi ale budou chtít po výprasku od Rusů o to víc český národní tým porazit. „Budou mít o to větší chuť a budou si chtít dokázat, že mají na to zbylá dvě utkání vyhrát. My zase chceme navázat na výhru nad Švédy. Bude to super zápas a věřím, že ho zvládneme.“

Po očku mladý reprezentant sleduje i přestavbu mužstva v Chicagu, které jej před třemi lety draftovalo. „Sleduju, že se tým buduje, ale že bych se na to zaměřoval, to ne. Není to priorita, soustředím se na Jukurit, na každý zápas a na své výkony,“ zakončuje Jakub Galvas.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz