Pešánova vítězná premiéra! Češi na Karjale vykročili za obhajobou

Foto: Mika Kilmäniemi / Finnish Ice Hockey Association

5. listopadu 2020, 15:54

Adam Bagar

Kouč Filip Pešán se po roce a půl vrátil na hokejovou lavičku a zažil parádní premiéru u národního tymu. Čeští reprezentanti vstoupili do finské Karjaly triumfem 3:1 nad Švédy. Postupně se za Čechy trefili Filip Hronek, Hynek Zohorna a Jakub Galvas.

Z trenérského trojlístku nečekala premiéra u reprezentace pouze Filipa Pešána, ale také jeho asistenta Martina Straku. Z hráčů debutovali mladí útočníci Jan Myšák s Michaelem Špačkem. Kapitánské céčko trenéři svěřili zkušenému Tomáši Zohornovi, který si v elitní formaci znovu zahrál se svým bratrem Hynkem. Mezi tyče se postavil Patrik Bartošák.

Letní posila Lahti měla v úvodu méně práce než její protějšek Niklas Rubin. V největší šanci našel Jiří Smejkal před brankou nepokrytého Radka Koblížka, jenž trefil jenom přesouvajícího se brankáře. Švédové zahrozili až při vyloučení Jakuba Jeřábka, obětaví hráči v červených dresech ale vše ustáli a v pěti už zase byli nebezpečnějším mužstvem.

Závěr první dvacetiminutovky jim díky stoprocentním přesilovkám vyšel na jedničku. Skóre otevřel nechytatelnou pumelicí Filip Hronek, který ukázal, že mu zápasová pauza neuškodila  1:0. Za dalších 104 sekund Hynek Zohorna zametl puk do poloprázdné klece a bylo to 2:0. Oba se po asistenci Andreje Nestrašila v reprezentaci trefili pošesté.

V úvodu druhé třetiny při početních výhodách zvonily tyče. Na jedné straně se o to postaral bekhendem Jiří Smejkal, na druhé napálil břevno Jonathan Dahlén. V čase 26:56 už se skóre měnilo. Premiérové body v reprezentaci zapsali Jan Myšák a Šimon Stránský, který posunul kotouč mezi kruhy na Jakuba Galvase a ten trefil přesně k tyči – 3:0.

Navýšit mohlo výborně hrající duo z Tappary. Michael Špaček neuspěl z bezprostřední blízkosti branky, Jiří Smejkal z brejku. Reprezentanti si pak vybrali slabší pětiminutovku, při níž Bartošák zneškodnil šanci Daniela Zaara, ale rychle se vrátili ke své hře. V závěru dějství se ještě zaskvěli bratři Zohornové, Rubin se štěstím udržel pokus českého kapitána.

Ze třetí části neuběhly ani dvě minuty a Švédové byli zpátky v zápase. Po rychlém přechodu do útoku Anton Wedin vybídl Maxe Friberga a ten rychlou tečí nedal českému brankáři šanci – 3:1. Vrátit Čechům tříbrankový náskok mohl agilní Tomáš Zohorna, ale trefil jen tyčku. Tři korunky snížení nabudilo a stále víc zatápěly pozorné české obraně.

Národní tým si ale závěr zkušeně pohlídal, přečkal dlouhou švédskou hru bez brankáře a vykročil na Karjale za obhajobou loňského prvenství. Pešánův výběr v pátek čeká zápasové volno, v sobotu pak od 16:30 vyzve domácí Finy a akci zakončí v neděli od 12:30 proti Rusům, kteří do Helsinek dorazili s dvacítkou.

Výsledek prvního utkání české reprezentace na turnaji Karjala:

ČESKO – ŠVÉDSKO 3:1 (2:0, 1:0, 0:1)

Branky a nahrávky: 17. Hronek (Nestrašil, H. Zohorna), 19. H. Zohorna (Nestrašil, Hronek), 27. J. Galvas (Š. Stránský, Myšák) – 42. Friberg (Wedin, Wingerli).
Rozhodčí: Brander, Brännare – Pekkala, Thomann (všichni Finsko).
Vyloučení: 3:3.
Využití: 2:0.
Střely na branku: 24:20 (10:6, 12:7, 2:7).
Nejlepší hráči: Hynek Zohorna – Anton Wedin.
Bez diváků.
Česko: Bartošák – Jeřábek, Galvas, Mozík, Klok, Hronek, Moravčík, Kubíček – H. Zohorna, T. Zohorna, Nestrašil – Lenc, O. Roman, Ordoš – R. Koblížek, M. Špaček, Smejkal – Myšák, Červený, Š. Stránský – Pytlík. Trenér: Pešán.
Švédsko: Rubin – Nyberg, Sellgren, Hansson, Norlinder, Backström, Ollas Mattsson – Lindqvist, Nilsson, Dahlén – Zaar, L. Andersson, Bristedt – Berggren, Wingerli, Wedin – Friberg, Ölund, Sylvegard. Trenér: Garpenlöv.

Další program turnaje Karjala 2020

Čtvrtek 5. listopadu:
17:30 Finsko – Rusko (ČT sport)

Sobota 7. listopadu:
12:30 Švédsko – Rusko (ČT sport)
16:30 Finsko – Česko (ČT sport)

Neděle 8. listopadu:
12:30 Česko – Rusko (ČT sport)
16:30 Finsko – Švédsko (ČT sport)

Poznámka: Začátky utkání jsou uvedeny v českém čase (ve Finsku je o hodinu víc), všechny zápasy se hrají v Helsinkách.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz