Červenka v Ostravě zářil a vládne produktivitě CHL, Hradec ale neposílí

Foto: Petr Kotala, hc-vitkovice.cz

Ve švýcarské lize se trápí. Prohráli poslední čtyři zápasy v řadě a jsou předposlední. Hokejisté Fribourgu si zlepšili náladu v Champions Hockey League. Na ledě Vítkovic zvítězil celek ze Švýcarska v poměru 5:2 a v jeho dresu zářil především český šikula Roman Červenka. Ten se blýskl čtyřmi asistencemi a vévodí produktivitě celé Ligy mistrů. V sedmi duelech CHL nasbíral celkem dvanáct kanadských bodů za pět tref a sedm nahrávek.

„Bylo to poměrně rychlé, ale je to příjemné. Klidně bych tady na Vánoce zůstal,“ říká k návratu na český led Roman Červenka.

Vítkovičtí se proti Fribourgu dlouho drželi. V jistých okamžicích byli dokonce lepším týmem, nakonec ale padli v poměru 2:5. „Byl to vyrovnaný hokej. Favorit není nikdo. Kdyby Vítkovice proměnily své šance, zápas by byl jiný. V lize nám to nejde, ale tady se začíná od nuly. Je to paradox. Potřebovali bychom zabrat spíš tam,“ přiznává šikovný technik.

Před sezonou se v Ostravě zmenšilo kluziště, všiml si toho? „Je to poznat. Vždycky tady byl největší led v Čechách společně se Spartou, když hrála na staré ploše,“ hlásí český borec.

Jeho mužstvo se ve švýcarské NLA trápí. V tabulce je předposlední a na elitní osmičku ztrácí. „Není příjemné být mimo play off, ale já věřím, že je ještě pořád dost času a dostaneme se tam. Porazili jsme dvakrát za sebou Curych, který je jasně první. Věřím, že play off se dá hrát s kýmkoliv, ale zatím v něm nejsme. Naše hra není optimální, furt máme někoho zraněného, takže je to složité. Doufám, že nám tato výhra pomůže,“ kouká dopředu Červenka.

Je dobře, že v reprezentaci dostávají šanci mladí

Ligou mistrů ale Fribourg proplouvá skvěle a je blízko postupu. Rozhodne odveta ve Švýcarsku, která je na programu za týden. „Těžko říct, čím to je. Jsou to dvě odlišné soutěže. Liga je dlouhodobá soutěž, tady hrajeme dva zápasy. V lize nemůžeme chytit rytmus. Když třikrát vyhrajeme, pak třikrát prohrajeme. To je špatně,“ uvědomuje si mistr světa z roku 2010.

Osobně se mu ale daří. Pravidelně sbírá body. Lepí mu to i v Lize mistrů, kde dokonce vévodí celkové produktivitě. V sedmi zápasech nasbíral dvanáct kanadských bodů za pět branek a sedm asistencí. „Spokojený jsem do určité míry. Když body nikomu nepomáhají, nebo nikam nevedou, není to žádný šlágr. Kdyby to pokračovalo a body by začaly přibývat i týmu a dostaneme se do osmičky, bude to oukej. Zatím tam ale něco chybí,“ pokračuje Roman Červenka.

V našlapaném programu mu přišlo vhod, že mu „dal volno“ trenérský štáb české reprezentace. „Myslím, že to trenéři dělají dobře. Jezdí mladí kluci, kteří hrají dobře v extralize nebo jinde. Reprezentace jim hodně dá. Vím, jak jsem to měl já ve svých třiadvaceti, čtyřiadvaceti letech. Hráče to zvedá a dává mu to velké sebevědomí. Může jim to pomoct víc, než nám starším klukům, co už máme nějaké zápasy za sebou,“ tvrdí.

Červenka s Hradcem na Spengler Cupu? Vyloučeno

V poslední době se dost spekulovalo o tom, zda posílí Hradec Králové na tradičním Spengler Cupu. Z toho však nakonec sešlo. „Před Vánoci máme hrozně moc zápasů. Nechci říct, že jsem zraněný, ale pořád o sebe musím dbát. Každé utkání navíc pro mě není jednoduché. Klub si to moc nepřeje, ale to si myslím, že bych vyřídil. Bohužel osobně by mi to asi nic nedalo. Pro mě bude lepší odpočinek. Musím dbát o své tělo,“ vysvětluje Červenka.

„Věřím, že to bude hezký turnaj, ale takhle jsem domluvený s Hradcem. S panem Sýkorou jsem mluvil. Před sezonou jsme se bavili a říkal jsem, že bych si rád zahrál. Po Světovém poháru jsem ale měl problémy se zády a teď se o ně snažím pečovat,“ dodává na závěr.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz