Vítkovice dostaly lekci, Červenka je ve čtvrtfinále CHL zničil čtyřmi body

Foto: Petr Kotala, hc-vitkovice.cz

Zatímco Sparta teprve absolvovala trip do švýcarského Bernu, vítkovičtí hokejisté už na domácí půdě hráli proti Fribourgu. Úvodní čtvrtfinálové utkání jim však vůbec nevyšlo, dění na ledové ploše ovládla elitní formace Švýcarů s Michalem Birnerem a Romanem Červenkou. Bývalý Pirát zazářil čtyřmi body za čtyři nahrávky, hattrickem se zaskvěl Julien Sprunger. Vítkovice nakonec padly jasně 2:5, v odvetě budou muset za týden stahovat hrozivé tříbrankové manko.

Fribourgu se v domácí soutěží vůbec nedaří, trenér Petr přesto upozorňoval na obrovskou sílu soupeře, který jeho slova poprvé potvrdil už v deváté minutě. Červenka v přesilovce posunul puk na modrou a Yannick Rathgeb propálil vše, co mu stálo v cestě. Hostům radost nevydržela dlouho, už za 188 sekund potěšil vítkovické příznivce Jakub Illéš, mladý střelec se po Kovářově ráně nejlépe zorientoval před kasou a vykoupal Benjamina Conze.

Brankář Fribourgu měl více práce než jeho protějšek Daniel Dolejš. Ale byl to právě vítkovický gólman, kdo krátce po polovině střetnutí inkasoval podruhé. Leegerovu střelu z kruhu tečoval nechytatelně Flavio Schmutz. Za necelé čtyři minuty přišla pro Vítkovice další rána, a podobně jako při první trefě v tom měl prsty Roman Červenka. Český reprezentant využil zmatků před Dolejšem, předložil puk Julienu Sprungerovi a ten už mířil přesně.

Foto: Champions Hockey League

Vítkovice ve druhém dějství vyslaly na branku šestnáct střel, ujala se až ta poslední. Pouhých pět sekund před druhou sirénou stál ve správný čas na správném místě Ivan Baranka, který na brankovišti dorážel Illéšovu střelu z kruhu. Domácí byli zpátky v zápase, na startu třetí třetiny znovu tlačili, jenže pak přišel Slobodův faul a elitní formace Švýcarů ho potrestala. Červenka našel hůl Juliena Springera a ten už ranou z první propálil Dolejše.

Tahle dvojice v ostravské aréně dál řádila. Za dalších pět minut už to bylo 2:5, když se do role asistenta znovu vžil Červenka. Ten vybídl ke střele Juliena Sprungera, který dokonal svůj hattrick. Bývalý chomutovský útočník zase zapsal čtyři body za nahrávky a v letošním ročníku CHL nasbíral už neskutečných 12 bodů, které ho posunuly do čela produktivity soutěže. Skóre už se nezměnilo, do odvety půjdou Vítkovice s mankem tří branek.

První zápas českého týmu ve čtvrtfinále Ligy mistrů

HC VÍTKOVICE RIDERA – FRIBOURG-GOTTÉRON 2:5 (1:1, 1:2, 0:2)

Branky a nahrávky: 12. Illéš (Kovář), 40. Baranka (Illéš, Krenželok) – 9. Rathgeb (Červenka), 33. Schmutz (Leeger, Mottet), 37. Sprunger (Červenka, Rathgeb), 47. Sprunger (Červenka, Birner), 52. Sprunger (Maret, Červenka).
Rozhodčí: Gebei (Maďarsko), Smetana (Rakousko) – Gebauer, Lederer (oba Česko).
Vyloučení: 3:5.
Využití: 0:2.
Střely na branku: 39:27.
Diváci: 5 548.
HC VÍTKOVICE RIDERA: Dolejš – Sloboda, Klok, Krenželok, Baranka, Výtisk, Kovář, Puzič, Rudl – Roman, Tybor, Kucsera – Zdráhal, Olesz, Stastny – Květoň, Kolouch, Vandas – Tomi, Němec, Illéš. Trenér: Petr.
Fribourg-Gottéron: Conz – Leeger, Rathgeb, Abplanalp, Maret, Chavaillaz, Stalder – Červenka, Birner, Sprunger – Rivera, Neuenschwander, Fritsche – Ritola, Mauldin, Bykov – Schmutz, Chiquet, Neukom – Mottet. Trenér: Huras.

První zápasy dalších týmů ve čtvrtfinále Ligy mistrů

ZSC LIONS CURYCH – VÄXJÖ LAKERS 0:0

FRÖLUNDA INDIANS – HC LINKÖPING 4:0 (0:0, 3:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 21. Sundström (Lundqvist, Olofsson), 27. Hjalmarsson, 40. Olofsson (Tömmernes, Lundqvist), 44. Figren (Grundström, Hjalmarsson).

Další program čtvrtfinále Ligy mistrů

Středa 7. prosince – 1. zápas:
19:45 SC Bern – HC Sparta Praha

Úterý 13. prosince – 2. zápasy:
18:30 HC Sparta Praha – SC Bern
19:00 Växjö Lakers – ZSC Lions Curych
19:45 Fribourg-Gottéron – HC VÍTKOVICE RIDERA
20:00 HC Linköping – Frölunda Indians

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz