Britský hokej stojí, a tak Trončinský hlásí změnu. Míří do Rumunska!

Foto: Stanislav Souček, mountfieldhk.cz

29. října 2020, 12:21

Václav Jáchim

Nebýt pandemie koronaviru, hrál by nadále za Sheffield Steelers, kam přešel loni z Litvínova. Jenomže Marek Trončinský za kanálem La Manche pokračovat nemůže, nový ročník britské ligy nezačal, zkušený bek tedy hlásí změnu. A je na evropské poměry svým způsobem exotická: někdejší bek Dynama, Ocelářů, Bílých Tygrů a dalších klubů totiž míří do Rumunska.

Zadák s reprezentačními zkušenostmi se tento týden dohodl na spolupráci s týmem Gyergyói HK, který hraje maďarskou Erste Ligu. „V případě Marka jsme řešili několik variant v jiných evropských soutěžích, když se ozval zmíněný rumunský klub, zaujalo ho to. Nabídka byla totiž po všech stránkách zajímavá," konstatuje hráčův zástupce Tomáš Krejčí ze společnosti Unlimited Sports Management.

Kdyby ve Velké Británii nepanovala přísná opatření v boji s koronavirem, Trončinský by měl své jisté. Během uplynulé sezony sehrál v tamní elitní soutěži 43 utkání, vstřelil 12 branek a přidal 30 nahrávek – nasbíral tedy v průměru téměř bod na zápas. Hodnocení účasti na ledě při vstřelených a obdržených brankách měl navíc +24.

Foto: Facebook Sheffield Steelers

„Loni přišel do Sheffieldu a okamžitě zaujal. V klubu s ním byli velmi spokojeni, Marek si tam vybudoval pevnou pozici i směrem do budoucna. Jenomže britská soutěž ani nezačala, museli jsme na to tedy reagovat," připomíná Krejčí.

Trončinský nejspíš neuvažoval o návratu do vlasti, ostatně i v Česku profesionální hokej momentálně stojí. Určité kontakty probíhaly v rakouské IceHL, řešily se jiné evropské ligy. Volba nakonec padla na Rumunsko. Pro našince rozhodně nejde o tradiční a oblíbenou destinaci, byť v minulosti za tamní kluby někteří hráli – včetně bývalého reprezentanta Václav Nováka.

Trončinský jde svým způsobem do neznáma. „Gyergyói HK patří k předním účastníkům maďarské Erste Ligy a má ambice. Klub nabídl Markovi zajímavé finanční podmínky a jistotu velkého vytížení v soutěži, která má svoji kvalitu," dodal Krejčí.

Foto: Hynek Haruda, HC VERVA Litvínov

Zkušený bek se do Rumunska vydal vlakem, splnit samozřejmě musí hygienická nařízení. Erste Liga pokračuje, Trončinský by do ní měl naskočit záhy poté, co dorazí do města Gheorghieni, kde tým sídlí. S ohledem na dostatek zkušeností z KHL, české nejvyšší soutěže či národního mužstva by se měl velmi rychle adaptovat.

V mužstvu působí několik zahraničních hokejistů. Oporou defenzivy je slovenský bek Igor Bobček, jehož si pamatují fanoušci ve Vsetíně. Členy kádru jsou mj. také Fin Taro Koskiranta,  Američan Eric Neiley nebo Kanaďané Jordon Cooke a Shawn St-Amant, Jeremie Tendler. V klubu naopak skončili Švéd Andreas Valdix a kanadský bek Mark Matheson.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz