Bilance covidu v KHL: 75 nakažených, 322 uzdravených. Amur stále dluží

23. října 2020, 16:04

Václav Jáchim

S nemocí covid-19 se vytrvale perou také kluby ruské KHL. Většina týmů už nákazou prošla, přesto vedení soutěže stále eviduje pozitivní případy. „Ke čtvrtečnímu večeru jich bylo 75," přiznal na oficiálních stránkách ligy její prezident Alexej Morozov (na snímku).

Hokejisté KHL bojují s nákazou od začátku společné přípravy, většina hráčů ji už má za sebou. Uvedený počet aktuálně pozitivních zahrnuje podle Morozova také trenéry, členy realizačních týmů a zaměstnance klubů. Všichni podstupují testování dle obecných pravidel soutěže.

V ruské nejvyšší soutěži věří, že se situace bude postupně zlepšovat. Většina nakažených měla jen lehký průběh nemoci, případně byli bez příznaků. „Z nemoci se vyléčilo 322 členů mužstev a osob, jež působí v klubech KHL," upřesnil Alexej Morozov.

Liga podle jeho slov uplatňuje v tomto ohledu jednotný postup. „Od začátku přípravného období, kdy jsme členy týmů začali testovat, už uplynulo dost času. Všechny procesy byly postupně automatizovány, uzavřeli jsme dohody s lékařskými laboratořemi, které provádějí testy a okamžitě zasílají jejich výsledky," uvedl prezident soutěže.

Aktuální situace už podle jeho slov vyznívá lépe, než tomu bylo na konci prázdnin a v průběhu září. „Počty nemocných a uzdravených vidíme v každém mužstvu Kontinentální ligy, ale i v juniorské MHL a ženské nejvyšší soutěži. Také proto nevznikají při neustálém testování žádné potíže. Statistiky ukazují, že se situace lepší," ocenil.

Při hodnocení dosavadního průběhu sezony upozornil Morozov na některá zajímavá čísla, jež se týkají hokejové úrovně. „Stoupla vyrovnanost ligy, oproti loňsku máme o něco víc utkání, kdy rozhodovaly nájezdy či prodloužení. Za sedm týdnů letošního ročníku evidujeme vyšší průměr vstřelených branek na zápas, konkrétně 5,32, před rokem to za stejné období bylo 4,72. A to jsme letos museli některá střetnutí odložit kvůli covidu," upozornil.

Aktuální ročník se zatím obešel bez spekulací o tom, zda všechny kluby včas hradí hráčům mzdy a nemají dluhy. Alexej Morozov před startem soutěže potvrdil, že pohledávky za dřívější období ještě nevyřešil Amur Chabarovsk, což dle jeho vyjádření stále platí.

„Dluhy Chabarovsku za minulou sezonu nebyly splaceny, bereme ale v úvahu, že ve vedení klubu i regionu došlo ke změnám. Situaci sledujeme. Úřadující guvernér veřejně přislíbil, že Amuru poskytne dostatečné finanční prostředky," uzavřel Morozov.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz