Běloruský obr chválí extraligu: Je velmi kvalitní! A Češi hokej milují

Foto: Jiří Princ, hcbilitygri.cz

28. května 2020, 9:02

Václav Jáchim

Dvě sezony strávil na tuzemských kluzištích. Roman Graborenko byl nejprve hráčem Litvínova, poté nastupoval za Liberec. Běloruský obr před několika dny uskutečnil návrat do ruské Kontinentální ligy, na naši nejvyšší soutěž bude mít příjemné vzpomínky. „Extraliga je velmi kvalitní soutěž! A Češi hokej milují," říká na stránkách klubu Něftěchimik Nižněkamsk.

Robustní obránce (194 cm, 105 kg) si během kariéry zahrál v zámoří a v dresu New Jersey krátce okusil i NHL. Do Litvínova se před ročníkem 2018-19 vydal po angažmá v čínském Kunlunu. „V české extralize se hraje rychlý kombinační hokej, všechny týmy jsou tam v podstatě na podobné úrovni," připomíná.

Donedávna válel za Bílé Tygry, ve 49 soutěžních utkáních si připsal deset nahrávek a 85 trestných minut. „K cizincům se v Česku chovají podobně jako všude jinde. Kluby je angažují na důležité role v týmech," hlásí. Graborenko hodnotí dvě uplynulé štace velmi pozitivně a považuje je za dobrou zkušenost.

„Česko je hokejová země, Češi hokej milují. Pravidelně chodí na stadiony, fandí velmi hlučně a emotivně. Tribuny bývají často vyprodané, v halách panuje skvělá atmosféra," zmiňuje zážitky z bitev v barvách Vervy či Liberce, s nímž díky vítězství v základní části slavil zisk Masarykova poháru.

Sedmadvacetiletý rodák z běloruského Mogileva je zvyklý bojovat za tým hokejovými přednostmi i tvrdostí. A pokud je třeba, i nějakou tou bitkou. „Ale v Česku při zápasech nevznikají konfliktní situace příliš často. Sem tam došlo na slovní potyčky, jinak jsme hráli hokej," usměje se účastník čtyř mistrovství světa.

S rolí důrazného bojovníka počítá Graborenko i na nové štaci. V Nižněkamsku už před lety hrál, ví, co ho čeká. „Na návrat do KHL se hodně těším. Ano, pokud bude tým potřebovat, půjdu do toho. Myslím, že doba pěstních soubojů je v dnešním hokeji minulostí. Snahou je hrát férově. Ale pokud k něčemu dojde, spoluhráči se na mě mohou spolehnout," upozorňuje.

Působení v Liberci skončilo pro Graborenka předčasně, pandemie koronaviru ho připravila o vyvrcholení v podobě play off. Důsledky krize pociťuje i v Bělorusku. „Jsem doma, s rodinou a blízkými. Jako všichni trénuju individuálně, je třeba najít si i zábavnější činnost. Někdy si zahrajui tenis, jindy vymyslím něco dalšího," doplňuje obránce, jehož parťákem v Nižněkamsku bude i bývalý liberecký spoluhráč Libor Hudáček.

Foto: hcverva.cz

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz