Naše komunikace s Dernerem? Jako s miminem, směje se Graborenko

Foto: Jiří Princ, hcbilitygri.cz

Dvacet dva. Tolik zápasů v řadě už Bruslaři pod Ještědem prohráli, naposledy vyhráli v listopadu roku 2010. A ani teď tuto nepříznivou šňůru nepřetrhli, špatný výkon však rozhodně nepředvedli. Všechny jejich šance ale pochytal skvělý Dominik Hrachovina, jenž si připsal druhé čisté konto v české extralize. Jak zápas viděli samotní hráči?

Už začátek utkání napověděl, že k vidění bude boj o každý centimetr ledu. První velká šance přišla v osmé minutě, když po faulu na unikajícího Marka Zachara v oslabení bylo nařízeno trestné střílení. Toho se ujal nájezdový specialista Rostislav Marosz, jenže na Gašpera Krošelje forhendovou střelou nevyzrál.

Stejný hráč si ale ještě před koncem třetiny spravil náladu, když do sítě hezkou tečí usměrnil střelu Lukáše Dernera a poslal tak Tygry do vedení. „Ta střela mě prakticky trefila do hokejky, jsem rád, že mi to tam konečně spadlo. Už to je od mého posledního gólu docela doba,“ svěřil se autor první branky.

I v druhé třetině byl obraz hry podobný, k vidění byla vyrovnaná bitva. Bruslaři si vypracovali několik šancí, všechny je ale vychytal skvělý Dominik Hrachovina, jenž si poradil třeba se samostatným únikem zkušeného Jakuba Klepiše.

„Byl to dobrý duel, hrálo se nahoru dolů. Po Vánocích to nebylo úplně jednoduché, naštěstí mě ale protihráči několikrát trefili. Kluci hráli výborně a dali dvě branky, které nám stačily k vítězství,“ hodnotil zápas Dominik Hrachovina.

Ještě před koncem prostřední části hry přidal druhou branku Jan Ordoš a s Boleslavskými to vypadalo zle. Ve třetí třetině měli navrch, střelecky ji dokonce vyhráli 12:1. Jenže nic z toho. Nejblíže k gólu byl Adam Zbořil, před nímž už byla jen prakticky prázdná branka, boleslavský forvard ale i kvůli skvělému zákroku Hrachoviny trefil tyč.

„Jakub Klepiš to dobře vystřelil, mě se to odrazilo trochu pod nohy, takže jsem to nemohl dát z první, napodruhé jsem bohužel trefil tyč,“ popisoval situaci Zbořil. 

Svěřenci trenéra Patrika Augusty tak díky dobrému týmovému výkonu a skvělému Hrachovinovi vyhráli 2:0. Nehráli přitom v plné sestavě, na marodce jsou opory Michal Birner s Michalem Bulířem a do ruské KHL nedávno odešel Tomáš Filippi.

„Všichni to jsou výborní hokejisté, samozřejmě je to znát. Je to ale taková věčná evoluce. Během sezony někdo odejde a někdo přijde. Člověk se musí těm změnám přizpůsobovat, což se nám zatím daří,“ myslí si Hrachovina. „Já musím být v brance trochu obezřetnější. Když před vámi hrají mladší kluci, musíte si na to dát pozor. Starší hráči jim ale skvěle pomáhají.“

Oslabenou libereckou ofenzivu tak teď musí nahradit defenziva. A zatím se to libereckým bekům daří skvěle. „Teď hrajeme jako tým, v čemž tkví naše největší síla. Při obraně je to na všech pěti hráčích, co jsou zrovna na ledě, není to jenom na becích. Hrajeme tvrdě a soupeři to proti nám nemají lehké,“ myslí si Roman Graborenko. Ten teď tvoří obrannou dvojici s Lukášem Dernerem.

„Lukáš moc neumí anglicky, takže je občas komunikace trochu složitější. Já jsem ho ale pár anglických slovíček naučil a on mě zase na oplátku vysvětlil několik českých slov. Někdy ta naše komunikace vypadá, jako když se snažíte bavit s miminem, ale zvládáme to,“ směje se běloruský bek v libereckých službách.

Základním stavebním kamenem obrany Severočechů je však bezesporu Hrachovina. „Chytá velmi dobře. Několikrát nás podržel v zápase, byl hlavním důvodem našeho vítězství. To mu ale neříkejte,” vtipkoval Graborenko. Kvality libereckého gólmana uznal i boleslavský Adam Zbořil: „Já se s ním znám už od mládí, vím, že je to skvělý brankář, což potvrdil.“

Bruslaři mají víkend volný, hned po něm ale půjdou opět do akce. V pondělí 30. prosince je čeká silná Plzeň. To Tygři výhru dlouho slavit nemohou, už v sobotu se totiž utkají s litvínovskou Vervou. Zvláštní nádech bude tento duel mít pro Romana Graborenka, který právě v Litvínově minulou sezonu působil. „Už se tam těším. Bude to dobrý zápas, musíme se svědomitě připravit. Jedeme si pro tři body!“ uzavírá běloruský obr.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz