Aktivní Oceláři zahájili vítězstvím, Kometa v prvním finále nestačila

Foto: Petr Rubal, hcocelari.cz

Předchozí série Generali play off zahájili vítězně, jenomže tentokrát hokejisté Komety narazili. Vstup do velkého finále zvládli lépe hráči Třince, v první třetině začali velmi aktivně, vybudovali si náskok a navzdory snaze hostů ho udrželi až do konce. Obhájci titulu tentokrát nestačili a poprvé v letošních vyřazovacích bojích na zápasy ztrácejí. První bod v sérii mají Oceláři, druhé utkání se na ledě WERK Arény hraje v neděli od 16 hodin.

Před startem finálové série se mimo jiné očekávalo, že by soupeři mohli nabídnout  víc ofenzivnější hokej, než v předchozím průběhu vyřazovacích bojů. Se spoustou bruslení a zajímavých situací. První třetina úvodní bitvy to potvrdila. Hodně aktivně nastoupili Oceláři, kteří se snažili soupeře z Komety přitlačit v jejich obranném pásmu a vynutit si střelecké pozice.

Dva góly Jakuba Petružálka

Domácí získali sebevědomí po první brance, které docílil už po 113 vteřinách hry Tomáš Marcinko. Hrňa po hezké otočce natáhl puk na čepel a pohotově nahrál před bránu, načež Marcinko usměrnil kotouč k tyči Čilakovy klece. V šesté minutě Třinec vedení navýšil, střelou z levého kruhu se prosadil Lukáš Krajíček. Ovšem hosté brzy zvedli hlavu, v 10. minutě dostal puk před bránou osamocený Marcel Haščák a mířil přesně.

Prostřední dějství nabídlo podobný průběh jako to úvodní, Ocelářům vrátil vedení o dva góly Jakub Petružálek, jelikož ve 23.minutě střelou z levého kruhu využil přesilovku. Početní výhody měli i hráči Komety, nicméně vyložených šancí ke skórování si moc nevytvořili. A nezměnila to ani třetí třetina. Domácí hráli stále soustředěně, v pohybu.

Hromadná potyčka na konci zápasu

Ve 47. minutě předvedla pětka Ocelářů parádní útočný výpad, bleskově si posunula kotouč z obranného pásma do útočného, kde Rákos vyzval Jakuba Petružálka a ten střelou na zadní tyč nedal Čiliakovi náskok. Kometa se ještě pokoušela odpovědět, na ledě se zajiskřilo, výhru domácích v závěru zvýraznil po parádním protiútoku polský reprezentant Aaron Chmielewski. Do finále Generali play off tedy lépe vstoupil Třinec, druhý zápas se na stejném kluzišti hraje v neděli od 16 hodin.

Václav Varaďa (trenér Třince): "Jsem samozřejmě rád za výsledek a první bod v sérii, která se určitě potáhne. Měli jsme výborný vstup do zápasu a dali jsme dva góly. I když jsme pak inkasovali, tak si myslím, že jsme byli lepším týmem. V druhé třetině jsme měli problémy hlavně v oslabeních, ale podařilo se nám je přestát a následně jsme sami dali gól na 3:1 a to nám pomohlo. Potom jsme si to zkušeně kontrolovali. I když se Kometa dostala do nějakých příležitostí, tak jsme byli lepším týmem a zaslouženě jsme vyhráli. Jedeme dál, zítra je nový zápas a série bude těžká. Věřím tomu, že náš výkon bude stále gradovat."

Kamil Pokorný (asistent trenéra Komety Brno): "Ráz utkání určilo rychlé dvougólové vedení domácích. My jsem pak sice snížili a měli jsme tam šanci na vyrovnání, ale ve druhé třetině jsme měli tři přesilovky a bohužel se nám ani jedna nepodařila proměnit. Domácí v závěru, když už jsme měli skoro hráče na ledě, svoji přesilovku využili díky šťastně odraženému kotouči. To byl takový zlom. Ve třetí třetině jsme se snažili hru otevřít a snížit, ale soupeř nám ujel a dal na 4:1. Potom v závěru i kvůli oslabením jsme neměli možnost skóre zkorigovat. Zítra se začíná od stavu 0:0 a určitě se z té jedné porážky nehroutíme."

Sestřih 1. finále Generali play off

HC OCELÁŘI TŘINEC – HC KOMETA BRNO 5:1 (2:1, 1:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 2. Marcinko (Hrňa, Dravecký), 6. Krajíček (Polanský, D. Musil), 23. Petružálek (Hrňa, M. Doudera), 47. Petružálek (Rákos, Cienciala), 58. Chmielewski (Marcinko) – 10. Haščák (Zaťovič, P. Holík)
Rozhodčí: Hejduk, Pešina – Hynek, M. Lhotský.
Vyloučení: 5:9, navíc Vondráček (Kometa) na 10 minut.
Využití: 1:0.
Střely na branku: 32:30.
Diváci: 5200 (vyprodáno).
Nejlepší hráči: Erik Hrňa – Martin Zaťovič
Stav série: 1:0.
HC Oceláři Třinec: Hrubec – M. Doudera, Krajíček, Matyáš, D. Musil, Kovář, Linhart – Petružálek, Cienciala, Rákos – Hrňa, Marcinko, Dravecký – Svačina, Polanský, Adamský – O. Kovařčík, M. Kovařčík, Chmielewski – Kofroň. Trenéři: Varaďa a M. Zadina.
HC Kometa Brno: Čiliak – O. Němec, Barinka, Krejčík, Gulaši, Bartejs, Malec, Štencel – M. Erat, Hruška, R. Zohorna – Haščák, Holík, Zaťovič – H. Zohorna, Nečas, Mallet – Vondráček, Čermák, Vincour.Trenéři: Zábranský, Pokorný a Horáček.

Další program finále Generali play off TELH

Neděle 15. dubna – 2. zápas:
16:00 HC Oceláři Třinec – HC Kometa Brno (ČT sport)

Středa 18. dubna – 3. zápas:
17:20 HC Kometa Brno – HC Oceláři Třinec (ČT sport)

Čtvrtek 19. dubna – 4. zápas:
17:20 HC Kometa Brno – HC Oceláři Třinec (ČT sport)

Neděle 22. dubna – případný 5. zápas:
17:00 HC Oceláři Třinec – HC Kometa Brno (ČT sport)

Úterý 24. dubna – případný 6. zápas:
17:00 HC Kometa Brno – HC Oceláři Třinec (ČT sport)

Čtvrtek 26. dubna – případný 7. zápas:
17:00 HC Oceláři Třinec – HC Kometa Brno (ČT sport)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz