Marné naděje. Češi v bitvě roku selhali, čekání na velkou medaili nekončí

Foto: Aleš Krecl, cslh.cz

18. května 2017, 18:26

Václav Jáchim

(PAŘÍŽ, od našeho zpravodaje) Den D a zápas roku, který na světovém šampionátu rozhoduje o všem podstatném. Bohužel, čeští hokejisté velké čtvrtfinále nezvládli a podobně jako loni na turnaji předčasně končí. Rusové rozhodli o postupu během první třetiny, kdy se prosadili Orlov s Kučerovem. Reprezentanti dřeli, srážela je však efektivita a produktivita, uklidněná sborná toho navíc moc nedovolila. Výsledkem je porážka a trpké vyřazení. Na velkou světovou medaili čeká český hokej od Helsinek 2012, tedy už pět let.

Do klíčové bitvy mistrovství světa poslal trenér Jandač brankáře Francouze, z obránců zůstal mimo základní sestavu Krejčík, mezi útočníky potkal stejný osud Radila a Hyku. Češi věděli, že proti sborné potřebují zvládnout dobře začátek, vstupy do utkání je předtím nešlechtily. Povedlo se, reprezentanti byli aktivní. Velká škoda, že z útočného tlaku a bruslivého hokeje nevytěžili vedoucí branku.

Životní duel s hořkým koncem. Škoda, že jsme nedošli dál, štve Francouze »

Ve třetí minutě srazil Andronov Kováře a v první české přesilovce minul Pastrňák. Voráček předtím sestřelil pukem Naměstnikova, útočník Tampy Bay se pak už v zápase neobjevil. Pastrňák záhy krásně vyzval Červenku, jenže do přihrávky stihl dát jeden z ruských beků hokejku. Útočník Bostonu poté putoval na trestnou lavici, Francouze pořádně vystrašil Plotnikov, jehož střela prošla brankovištěm, hokejisté ji naštěstí dokázali včas poslat pryč.

Když se Pastrňák vrátil na led, radovali se bohužel Rusové. Plotnikov od mantinelu viděl najetého obránce Dmitrije Orlova, který si poradil se Sobotku, nabruslil do pozice mezi kruhy a nedal Francouzovi šanci – 1:0. Stalo se, co Češi nechtěli. Soupeři setřásli určité obavy o vývoj utkání, uklidnili se na přesnosti jejich akcí to bylo vidět. Při vyloučení Guseva měl slibnou příležitost Sobotka, hrozila ale i sborná. Při oslabení ujela do přečíslení dvojice Ničuškin - Tkačjov, naštěstí neuspěla.

Pak rozhodčí poslali na trestnou lavici Jeřábka, jehož bodyček označili za nedovolený. A protivník se prosadil podruhé. Z levé strany se rozjel tank Kuzněcov, naznačil pohyb k bližší tyči, načež zpoza branky vyzval k přesné trefě Nikitu Kučerova – 2:0. Hvězda Tampy Bay zůstala zcela nepokrytá. Tenhle vývoj ruský výběr povzbudil, naopak Čechům do karet vůbec nehrál. Před koncem třetiny se líbila akce Pastrňáka s Voráčkem nebo práce Řepíka na brankovišti,jenže Vasilevskij v ruské kleci stále odolával.

Prostřední dějství bylo ve znamení české snahy o první trefu, nicméně ruský stroj frčel naplno a reprezentantům moc nedovolil. Francouz ukázal nádherný zákrok proti střele bez přípravy od Panarina. Češi hráli bez Jeřábka, jenž z utkání odstoupil vzhledem k podezření na zlomený prst na ruce. Z přesilovky se neprosadil Voráček, česká obrana musela být obezřetná při akci Ničuškina. Hezký průnik ukázali Pastrňák a Hanzal, pořád to ale bylo málo.. Ve 39. minutě projel do našeho obranného pásma obránce Bělov a jeho rána se otřela o horní tyčku.

Mrzí to, speciálně s Rusy. Bez gólů se nedá vyhrát, říká smutný Gudas »

Po druhé přestávce se hokejisté snažili konečně zužitkovat některou ze šancí a zažehnout naději. Při vyloučení Voráčka mohl ovšem přidat další trefu soupeř, elitní letka Šipačjova s Dadonovem však ztroskotala na Francouzovi. Gólman Čeljabinsku dával týmu šanci na případné probuzení, Francouz kryl nájezd Panarina a pak i dorážku Dadonova. Bohužel, na opačné straně mlčeli střelci ještě víc. Češi selhali v koncovce na konci základní skupiny proti houževnatě bránícím Švýcarům, teď si neužili gólovou radost ani s ofenzivněji laděnou sbornou.

V čase 53:55 bylo definitivně jasno, Kučerov v přečíslení vyzval Artěmije Panarina a útočník Chicaga střílel přesně k tyči – 3:0. Velká bitva skončila pro Jandačův výběr smutně. Hokejisté nepřekročili práh čtvrtfinále, podruhé za sebou budou na šampionátu chybět v bojích o medaile. Cenný kov bral národní tým naposledy v Helsinkách 2012, tak dlouhé čekání na medailové stupně náš hokej registroval naposledy na přelomu 40. a 50. let. Paříž nakonec štěstí nepřinesla: do semifinále jdou Rusové, český výběr na turnaji dohrál...

Výsledek utkání české reprezentace ve čtvrtfinále MS:

RUSKO – ČESKO 3:0 (2:0, 0:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 9. Orlov (Plotnikov, Antipin), 14. Kučerov (Kuzněcov, Antipin), 54. Panarin (Kučerov, Kuzněcov).
Rozhodčí: Lemelin (Rakousko), Wehrli (Švýcarsko) –  Oliver (USA), Vanoosten (Kanada).
Vyloučení: 5:3.
Využití: 1:0.
Střely na branku: 27:23.
Nejlepší hráči: Andrej Vasilevskij – Jan Rutta.
Diváci: 6 209.
Rusko: Vasilevskij – Gavrikov, Kiselevič, Antipin, Provorov, Zub, Orlov, Bělov – Ničuškin, Andronov, Tělegin –  Dadonov, Šipačjov, Gusev – Kučerov, Naměstnikov, Panarin – Barabanov, Kuzněcov, Plotnikov – Tkačjov. Trenéři: Znarok, Vitolinš, Vorobjov a Nikitin.
Česko: Francouz – Gudas, Šimek, Jeřábek, Šulák, Rutta, Kempný, Kundrátek – Voráček, Jan Kovář, Sobotka – Pastrňák, R, Hanzl, Červenka – Řepík, Vrána, Birner – Horák, Plekanec, T. Zohorna. Trenéři: Jandač, Kalous, Prospal a Špaček.

Finsko vynulovalo Američany a postupuje

Zatímco Američané po překvapivém vítězství v základní skupině A zůstali v Kolíně nad Rýnem, Finové šli do čtvrtfinále ze čtvrté pozice a museli se z Paříže stěhovat. Zvykli si ale rychle a v prvním dějství byli nebezpečnějším týmem. Howard poprvé inkasoval v čase 21:01, kdy americká obrana úplně zapomněla na Mikko Rantanena. Dvacetiletý útočník NHL nadvakrát poslal kotouč do sítě a potrestal vyloučení Leeho.

Zámořský tým se trápil, jen těžko hledal cestu k Säterimu přes pozorně bránící Finy. Nakonec se neprosadil ani jednou. Naopak ve třetí třetině Finové skvěle sehráli přečíslení a Kemppainen druhým gólem pojistil finský postup do semifinále. Američané na turnaji končí.

USA – FINSKO 0:2 (0:0, 0:1, 0:1)

Branky a nahrávky: 22. Rantanen (Savinainen, Aho), 47. Kemppainen (J. Aaltonen).
Rozhodčí: Gouin (Kanada), Jeřábek – Lhotský (oba Česko), Lazarev (Rusko).
Vyloučení: 6:2.
Využití: 0:1.
Střely na branku: 26:20.
Diváci: 8 968.
Nejlepší hráči: Jimmy Howard – Harri Säteri.
USA: Howard – Murphy, Hanifin, Trouba, DeKeyser, McAvoy, Skjei, van Riemsdyk – Eichel, Keller, Lee – Schmaltz, Larkin, Nelson – Gaudreau, Bjugstad, Hayes – Compher, Copp, Greenway – Dvorak. Trenér: Blashill.
Finsko: Säteri – Ohtamaa, Honka, Kukkonen, V. Lajunen, Lehtonen, Hietanen, Jaakola – Savinainen, Filppula, Rantanen – Aho, Pyörälä, Puljujärvi – Kemppainen, Pihlström, J. Aaltonen – M. Aaltonen, Hännikäinen, J. Lajunen – Osala. Trenér: Marjamäki.

Další program MS 2017 (Paříž a Kolín nad Rýnem)

Čtvrtek 18. května:
20:15 Kanada – Německo (čtvrtfinále, Kolín nad Rýnem)
20:15 Švýcarsko – Švédsko (čtvrtfinále, Paříž)

Sobota 20. května:
15:15 Semifinále (Kolín nad Rýnem)
19:15 Semifinále (Kolín nad Rýnem)

Neděle 21. května:
16:15 Utkání o 3. místo (Kolín nad Rýnem)
20:45 Finále (Kolín nad Rýnem)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz