<

Životní duel s hořkým koncem. Škoda, že jsme nedošli dál, štve Francouze

Foto: Michal Eger

18. května 2017, 20:11

Václav Jáchim

(PAŘÍŽ, od našeho zpravodaje) Dlouho se nevědělo, kdo se v rozhodujícím čtvrtfinále postaví do české branky. Pavel Francouz, nebo Petr Mrázek? Oba dostali na turnaji podobnou porci minut, v play off mohl ale do akce jen jeden z nich. Trenéři nakonec ukázali na gólmana ruského Čeljabinsku a Francouz se jim odvděčil spolehlivým výkonem. Pokryl několik těžkých akcí. Soupeř ho třikrát překonal, ovšem v brankářovi český problém nevězel.

Češi chtěli víc, na turnaji se loučí před branami medailových bojů. Tým, který nabízel zajímavý potenciál, a měl dost osobností, srazila v zásadních okamžicích koncovka. Takže zbyl jen vztek z promarněné příležitosti. "Samozřejmě jsme zklamaní, protože jsme chtěli vyhrát a jet do Kolína bojovat o medaili. To se bohužel nekoná," štve Francouze.

Od Rusů jste dostal tři branky, ale asi si při nich nic vyčítat nemůžete. Nebo ano?
Vždycky se dá něco dělat, vždycky se to dá chytit. Ale musím říci, že to byly krásné střely k tyčkám. Je vidět, že tak dobří hráči nejsou v NHL nadarmo. V utkání to ukázali.

Když se Rusové dostali do vedení, spíš vyčkávali a zkoušeli rychlá přečíslení. To bývá pro gólmana hodně náročné.
Oni už potom hráli, co potřebovali. Stáhli se do obrany, hráli výborně v obraně a moc nám toho neumožnili. Hrozili z brejků. Jak běžel čas, my se museli hnát do risku. Z toho pramenila ta jejich přečíslení..

Největší škoda je asi marného tlaku na začátku, souhlasíte?
Samozřejmě. Do utkání jsme vstoupili dobře, měli kvalitní pohyb. Na prvních pět minut jsme je tam zmáčkli, ale bohužel jsme z toho žádný gól nevytěžili. Kdybychom tam něco dali, tak by to zřejmě byla úplně jiná písnička. Bohužel se to nestalo.

Mrzí to, speciálně s Rusy. Bez gólů se ale nedá vyhrát, říká smutný Gudas »

Kdy jste začal tušit, že vyhraje soupeř? Po třetím ruském gólu?
Jo, přesně tak. Zázraky se dějí, ale já si myslím, že ve třetině to bylo o tom, jestli gól dáme my nebo oni: Povedlo se to Rusům, pak už podle mě nebyla šance.

Dohánět proti sborné ztrátu, to je hodně těžký úkol.
Ano. Oni jsou dobrý kombinační tým. Sami jste to viděli: ke konci si tam z nás už skoro dělali srandu. Házeli si puky, snažili se nám dát gól do prázdné. Když jsou Rusové na koni, tak jim to jde. Užívají si hokej. Musíte jim to ze začátku znepříjemnit, hrát co nejdéle 0:0. Což se nám nepovedlo. A to bylo rozhodující.

Určitě vás aspoň potěšilo, že jste dostal pro zápas důvěru vy a ne Petr Mrázek.
Jasně. Jsem rád, že jsem si mohl zahrát takový zápas. Bavilo mě to, kvůli tomu hokej hraju. Ale kdyby tam šel Mráza, fandil bych mu ze všech sil. Jsme tady jeden tým, bylo by to v podstatě stejné.

Berete to jako pokrok v kariéře? Na MS jste začínal jako trojka, loni jste se střídal s Dominikem Furchem. A letos z vás byl gólman číslo jedna pro čtvrtfinále.
Takhle to úplně neberu. Já jsem prostě šťastný, že jsem se turnaje mohl zúčastnit. Byl to pro nás svátek hokeje. Na konci sezony nás baví nejvíc. Užíváte si, když jste s partou kamarádů z Čech... Tak tragický šampionát to z naší strany nebyl. Ale bohužel - čtvrtfinále je rozhodující. A my ho prohráli.

Marné naděje. Češi v bitvě roku selhali, čeká na velkou medaili trvá »

Chytal jste největší zápas kariéry?
Asi by to tak šlo brát.

Cítil jste před cestou do haly nervozitu?
To ne. Vnímal jsem tíhu zápasu, ale tak nějak jsem věřil týmu a sobě, že tady nejsme jen tak. Že s Rusy dokážeme hrát. Nervózní jsem určitě nebyl, možná jen chvíli před zápasem. Jakmile se pak ovšem hodí puk do hry, snažíte se ho chytit.

Jaký máte celkový dojem z turnaje?
Bylo to fajn, bavilo nás to všechny. Užívali jsme si, že jsme tady pohromadě. Výborná práce trenérů, realizačního týmu. Všichni kluci makali, nikdo si nemůže říct, že by to prostě odevzdal. Jen škoda, že jsme nedošli dál: Podle mě bychom si to zasloužili.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz