Hokej v číslech: Do Švédska jedou samopal od modré i machr přes buly

Foto: piratichomutov.cz

Dvanáct. Půlka národního týmu pro Švédské hry se do mezinárodního tempa vrhne z domácí soutěže. Jandačův tým bude mít k dispozici třeba borce, který pálí jako žádný jiný obránce, bodostroj z přesilovek, špičkového nahrávače nebo hráče, který získá puk snad z každého vhazování. Pojďme si projít hokejisty z Tipsport Extraligy v aktuálním výběru a zjistit, která ze statistik je charakterizuje.

Radim Šimek
obránce, Liberec
3,08 střely na zápas
Stačí mu poslat puk na modrou a víte, že jím vyslaná šlupka projde až k brance. Klíčový zadák loňských mistrů je perfektní v ostřelování soupeřových gólmanů. Jen pět hráčů (útočníků) v lize vypálí v průměru za zápas častěji, jeho 120 ran také patří do celkových top 10. Mezi obránci v tomto ohledu nemá konkurenci.

Ondřej Vitásek
obránce, Liberec
3,03 minuty v oslabení na zápas
Obrovitý silák s dobrou poziční hrou je jasnou volbou libereckých trenérů, když přijde na bránění početní nevýhody. Tygři jsou se 755 trestnými minutami nejvylučovanějším týmem soutěže, ale že si Vitásek a spol. nevedou úplně špatně, o tom svědčí, že jimi inkasovaných 32 branek se drží ve středu pořadí.

Jan Rutta
obránce, Chomutov
7,22 bodu na 60 minut přesilovky
Obdivuhodná produktivita. Ředitel pirátských přesilovek má prsty ve spoustě účinných kombinací. Mezi zadáky, kteří hrají početní výhody pravidelně, je jasně nejlepší, drží se v tomto ohledu i na šestém místě v lize celkově. V přesilovkách nabral už 16 bodů stejně jako třeba Viktor Hübl a víc než takový Jaroslav Hlinka.

 Tomáš Dvořák
obránce, Karlovy Vary
19:53 minut ve hře na zápas
Ač je mu teprve jednadvacet a Energie má starosti, jak se vyhrabat z posledního místa tabulky, dostává sebevědomý obránce vydatnou porci času na ledě. Po Vladimíru Sičákovi vůbec nejvíc v týmu plném zkušenějších beků a stabilních útočníků.

Lukáš Klok
obránce, Vítkovice Ridera
142 bodů v Radegast Indexu
Kolega z týmu Jan Výtisk si v ukazateli hokejové tvrdosti hraje vlastní soutěž, ale druhý nejlepší vítkovický hokejista v tomto ohledu si i díky své obětavosti právě odbude reprezentační premiéru. S bilanci 1,16 hitu na zápas patří k těm drsnějším hráčům v lize. 

Petr Holík
útočník, Zlín
18 % úspěšnosti střelby
Na to, jak je vytěžovaný, střel nesbírá zase tolik, necelé dvě na zápas. Jenže když už vypálí, končívá to gólem. Z jeho dosavadních 109 ran jich brankou skončilo už 15. V lize je jen 12 hráčů s alespoň 400 odehranými minutami v sezoně, kteří si v tomto ohledu vedou líp. 

Tomáš Hyka
útočník, Mladá Boleslav
16 primárních asistencí
Jen tři hráči v soutěži jich zatím nastřádali víc. Boleslavský rychlík přihrál na gól zatím devatenáctkrát, ale jen ve třech případech to byla asistence druhá. Bývá tím, kdo vymyslí finální pas nebo čí střelu úspěšně dorazí spoluhráč. Však si taky drží vysoké IPP kolem 50 % (přesně 46), takže skoro u každého druhého gólu, který Boleslav dá s ním na ledě, zapíše bod. 

Radan Lenc
útočník, Mladá Boleslav
7 přesilovkových gólů
Nezdá se to, že? Ale tenhle poctivec, to je v téhle sezoně bomber k pohledání, když přijde na trestání soupeřových faulů. Každá druhá z jeho dosavadních 14 branek se dostavila v početní výhodě. Jen pánové Petr Vrána a Dominik Kubalík jsou na tom v tomto ohledu lépe. 

David Kämpf
útočník, Chomutov
11 gólů v rovnovážném stavu
Šikovný čahoun, který si řekl, že má na to, aby s hokejem udělal díru do světa, za to v současném ročníku vzal a na rozdíl od kolegy Lence je zase nebezpečný při běžné hře pět na pět. I on už se trefil čtrnáctkrát, ale většinu svých zářezů obstaral proti plné obraně. Jen čtyři konkurenti jsou na tom líp. 

Vladimír Růžička
útočník, Chomutov
12,32 střely za 60 minut hry
Starosti, mezi něž patřily i ty vyloženě nehokejové, rodinné, ho připravily o dvanáct zápasů z dosavadního průběhu sezony. I tak už má ale na kontě 92 ran, což při jeho průměrném vytížení 19:20 minuty na zápas, dělá solidní číslo zohledňující, jak často ohrozí branku protivníka. 

Michal Vondrka
útočník, Chomutov
2 góly v oslabení
Jistě, statistik, v nichž je kapitán Pirátů skvělý, najdete víc. Vždyť je třetí v produktivitě soutěže a dal i sedm vítězných branek, nejvíc v lize. Ovšem rovněž s dvěma zásahy v početní nevýhodě patří k šestici hokejistů, kteří jsou v tomto ohledu nejlepší. U mazáka, jehož 21 branek zatím překonává jen Dominik Kubalík, to svědčí o jeho univerzálnosti. 

Petr Jelínek
útočník, Liberec
589 vyhraných vhazování
Jen karlovarský tank Václav Skuhravý zatím v sezoně na buly víckrát získal puk pro svůj tým, s úspěšností 58,32 % se nečekaný nováček v národním týmu drží v absolutní špičce. Na buly šel v tomto ročníku už v 1010 případech a i díky němu Liberec v tomto ohledu vládne.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz