Z kapaček na čtvrtfinále. Konec jsme si představovali jinak, říká Dostál

Foto: Aleš Krecl, Český hokej

Měl to být on, kdo dotáhne českou dvacítku k úspěchu na domácím šampionátu. Jenže nedotáhl. Lukáš Dostál musel v průběhu turnaje i do nemocnice, na čtvrtfinále se Švédy se vrátil, ale upřímně – on jasné porážce zabránit nemohl.

Cítíte teď velké zklamání?
Určitě. Mrzí mě to a jenom těžko hledám slova. Měli jsme v týmu výborný charakter a mrzí mě, jak to dopadlo.

Poslední turnaj vašeho ročníku, zvlášť před domácím publikem, jste si asi představovali jinak...
Ano, přesně tak. Je možné, že s polovinou kluků se v dohledné budoucnosti nepotkám, takže po téhle stránce mě to dost mrzí. Potkával jsem se s nimi už od šestnáctek, vesměs se tady točí pořád stejní hráči, takže jsme měli výborný charakter, výborné pouto. Bohužel to nedopadlo. Všichni jsme si ten konec určitě představovali jinak.

Při vší úctě, Švédové ale byli ve čtvrtfinále ve všech činnostech lepší.
Já tady nebudu chodit kolem horké kaše. Švédi nás přehráli a ukázali svou kvalitu. Trošičku jsme zase doplatili na ta oslabení.

Druhý gól šel na váš vrub. Jak jste se z něj oklepal?
No tak stane se. Stává se to i gólmanům v NHL. Samozřejmě mě to mrzí. Nechci říct, že to byl zlomový gól, ale určitě byl důležitý. Nechci se obhajovat. Trošičku jsem zamrznul a viděl tři Švédy, kteří se na mě valili a zavřeli mi i mantinely. Jak jsem se trošku zasekl, tak už byl jeden u mě a já jsem se to jenom snažil odhodit. Bohužel jsem mu to nahrál. Ale říkám, to se stane. Snažil jsem se dál chytat a zůstat v zápase, a myslím, že se mi to i přes těch pět gólů trošičku podařilo. Po celý zápas jsem se cítil dobře.

Jak jste se vůbec cítil, když jste se vrátil po nemoci?
Bylo to hodně nepříjemné. Já jsem byl vůbec rád, že jsem se dal na zápas do kupy. Teď už to asi nebude tajemstvím, po zápase s Němci jsem celou noc zvracel. Nešlo to zastavit, tak jsem brzo ráno jel do nemocnice, byl jsem na kapačkách a pak jsem zase jel zpátky. Moc jsem neměl chuť k jídlu, měl jsem podrážděný žaludek a byl jsem vůbec rád, že jsem se dal dokupy.

Jak se celkově budete za šampionátem ohlížet?
Já bych chtěl v první řadě poděkovat fanouškům, kteří byli úžasní a vytvořili nám neuvěřitelnou atmosféru. Tohle si odnesu, protože ta atmosféra byla opravdu neuvěřitelná. Ale ten pocit, že to nedopadlo a že jsme to nezvládli, určitě bude přetrvávat a bude mě to mrzet dost dlouho.

Jaký jste podle vás zanechali na ledě dojem?
Jak bylo před turnajem avizované, měli jsme hodně těžkou skupinu. Já jsem byl rád, že přestože jsme nezvládli ten důležitý zápas s Němci, dokázali jsme se z toho oklepat a získali jsme cenný bod proti Americe. Po téhle stránce to pro nás dopadlo dobře, dostali jsme se do čtvrtfinále, ale to jsme bohužel nezvládli.

Vypadnutí ve čtvrtfinále hodnotíte jako reálný obraz českého juniorského hokeje ve srovnání se světovou špičkou?
To mi asi nepřísluší hodnotit. To je spíš otázka na lidi, kteří jsou výš postavení a kteří se o český hokej starají. Ale Švédové dneska ukázali obrovskou kvalitu.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz