Generálka se nepovedla. Češi padli s Rusy, ze Švédských her nemají ani bod

Foto: Aleš Krecl, cslh.cz

(STOCKHOLM, od našeho zpravodaje) Chtěli si zlepšit sebevědomí a v generálce před mistrovstvím světa zvítězit. Jenomže čeští hokejisté znovu nebodovali. Proti Rusku neměli špatné momenty, reprezentanti využili dvě přesilovky, ovšem také předvedli několik chyb, kterými olympijští vítězové nepohrdli. Národní tým v generálce na druhý vrchol sezony neoslnil, prohrál všechny tři zápasy na na Švédských hrách skončil poslední.

Stockholmská hala Hovet v minulosti hostila mraky velkých hokejových bitev, třeba legendární souboje československé reprezentace se sovětskou sbornou na mistrovství světa 1969. Kultovní stánek dosluhuje, po Švédských hrách ho údajně čeká demolice. Tentokrát byl svědkem utkání tradičních rivalů, v němž šlo o posílení sebevědomí před světovým šampionátem. Rusové nasbírali v přípravě pět porážek za sebou, Češi také nehráli podle představ.

Bitva soků svedla proti sobě nejhorší týmy Švédských her, hokejisté zahájili poměrně aktivně, ale víc šancí měla sborná. Na Francouze to bekhendem zkoušel Sošnikov, po vyloučení Kiseleviče se dostal do dobré pozice Kablukov, ovšem český gólman byl pozorný. Záhy šli hokejisté poprvé na turnaji do vedení, hezkou střelou z pravého kruhu překvapil Šesťorkina důrazný Dmitrij Jaškin – 0:1. Vedení mohlo dodat Čechům klid, ovšem Rusové bleskově odpověděli. Adam Musil ztratil puk v útočném pásmu, Jevgenij Dadonov upaloval sám na Francouze a v čase 9:24 mířil přesně – 1:1.

Reprezentanti se sami vyhodili ze sedla, předvedli několik chyb. Po špatné rozehrávce Hrbase měl kotouč Tkačov, posunul ho na Pavla Bučněviče a útočník New York Rangers napnul síť – 2:1. Ačkoli Rusové na turnaji nebyli v pohodě, obrat jim zvedl náladu. Po přestávce nebyl k vidění zrovna atraktivní hokej. Ani příliš šancí. Ve 30. minutě se líbila souhra Nečase se Zohornou, který z otočky vyzval ke střele Kousala. Francouz pokryl možnost mladíka Michejeve. Když podruhé v utkání zamířil na trestnou lavici Kiselevič, Češi znovu využili přesilovku. Nečas parádně přistrčil Filipu Chytilovi a ten v čase 33:02 vyrovnal – 2:2.

Hokejisté dřeli, měli místy tlak v pásmu, ale soupeř hrozil bleskovými výpady. Jeden takový předvedl Bučněvič, poradil si s Hrbasem a předložil Vladimíru Tkačovovi, jenž ve 38. minutě znovu poslal sbornou do vedení – 3:2. Třetí dějství zahájil šancí Tkačov, Francouz vyrazil ramenem, po trestu pro Semjonova vyslal tvrdou pumelici na Šesťorkina obránce Moravčík. Po tlaku v útočném pásmu minul z dobré pozice Nečas. Reprezentanti se snažili vyrovnat, Francouz v závěru zamířil na střídačku a hokejisté hráli power play. Střela Nečase za Šesťorkina neprolétla, v čase 58:20 výhru sborné potvrdil trefou do prázdné klece Nikita Sošnikov – 4:2.

Zatímco na domácích Carlson Hockey Games se české reprezentaci dařilo, poslední podnik letošního Euro Hockey Tour se nepovedl. Národní tým skončil na Švédských hrách bez bodu poslední. Kouč Josef Jandač dnes večer na tiskové konferenci oznámí zúžení kádru před cestou na mistrovství světa do Dánska. Šampionát pro elitní výběr začíná v sobotu 5. května utkáním proti Slovensku.

Výsledek třetího utkání českého týmu na Švédských hokejových hrách:

RUSKO – ČESKO 4:2 (2:1, 1:1, 1:0) 

Branky a nahrávky: 10. Dadonov (Anisimov), 13. Bučněvič (Tkačov), 38. Tkačov (Bučněvič), 59. Sošnikov – 9. Jaškin (Chytil), 34. Chytil (Nečas).
Rozhodčí: Björk, Holm – Laksola, Nyqvist (všichni Švédsko).
Vyloučení: 4:3.
Využití: 0:2.
Střely na branku: 31:24.
Diváci: 3 999.
Hráno: v neděli 29. dubna 2018 ve stockholmské hale Hovet.
Rusko: Šesťorkin – Kiselevič, Chafizullin, Gavrikov, Trjamkin, Jakovlev, Běreglazov, Bělov – Kaprizov, Anisimov, Dadonov – Mamin, Andronov, Sošnikov – Kručinin, Tkačjov, Bučněvič – Byvalcev, Kablukov, Michejev  – K. Semjonov. Trenéři: I. Vorobjov, Nikitin, Kudašov a Gatiatulin.
Česko: Francouz – Sklenička, Moravčík, Pláněk, Polášek, Pyrochta, Hrbas, F. Pavlík, D. Musil – Nestrašil, Chytil, Šťastný – H. Zohorna, Nečas, Kousal – Frk, Chlapík, Jaškin – Kaut, A. Musil, M. Stránský. Trenéři: Jandač, Kalous, Prospal a Špaček.

Další výsledek závěrečného hracího dne Švédských hokejových her:

ŠVÉDSKO – FINSKO 1:3 (0:0, 1:0, 0:3)

Branky a nahrávky: 30. Ekman-Larsson (J. Klingberg) – 42. Riikola (Ikonen), 44. Savinainen (T. Teräväinen), 60. Aho.

Konečná tabulka Švédských hokejových her:

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. Finsko 3 2 1 0 0 11:5 8
2. Švédsko 3 2 0 0 1 7:5 6
3. Rusko 3 1 0 1 1 7:8 4
4. Česko 3 0 0 0 3 5:12 0

Konečná tabulka Euro Hockey Tour:

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. Finsko 10 6 1 1 2 29:21 21
2. Česko 10 4 1 0 5 25:28 14
3. Rusko 10 4 0 1 5 23:20 13
4. Švédsko 10 4 0 0 6 21:29 12

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz