Češi letí na sever. Gólmana proti Švédům tají, kapitánem je Kovář

Foto: Aleš Krecl, Český hokej

6. listopadu 2019, 13:35

Adam Bagar

Čeští hokejisté mají za sebou poslední trénink v pražské Tipsport aréně. Odpoledne svěřenci trenéra Miloše Říhy staršího odletí do Švédska, kde je už ve čtvrtek čeká úvodní duel Karjaly proti domácím Tre Kronor.

Trenérský štáb už má o složení jednotlivých formací jasno. V elitním útoku se ukáží zkušení Michal Řepík, Jan Kovář a Andrej Nestrašil, druhou ofenzivní trojici pak tvoří bratři Zohornovi, ve třetí si po boku Dmitrije Jaškina a Lukáše Sedláka zahraje Tomáš Rachůnek, čtvrtá je pak složena z extraligových hokejistů.

Na Švédy mimo hru Musil, Beránek, Kovařčík a Smejkal

„Jestli se nestane nic nečekaného, tak nastoupíme tak, jak jsme trénovali,“ potvrzuje asistent trenéra Robert Reichel. Mimo hru v úvodním zápase zůstanou David Musil, Ondřej Beránek, Michal Kovařčík a Jiří Smejkal, ale šanci dostanou později. „Když máme tu možnost, chceme vidět v akci všech 27 hráčů.“

Foto: Aleš Krecl, Český hokej

První dvě pětky budou zpočátku chodit na přesilovky, kapitánem týmu je Jan Kovář, ale kdo půjde na Švédy do branky, to olympijský vítěz z Nagana zatím nechce prozradit. „Bavili jsme se o tom a víme, jak bychom chtěli, aby gólmani nastoupili. Ale do utkání je času dost, může ještě přijít cokoliv,“ hlásí tajemně.

„Loni jsme nevěděli, co od prvního turnaje očekávat. Teď už jsme líp připravení a zkušenější. Jak hráči, tak trenéři.“

Jak už dřív zmínil hlavní kouč Miloš Říha, příležitost chce dát všem brankářům. Dá se čekat, že na Švédy půjde Roman Will, který na severu od letošní sezony působí, s Finy dostane šanci brněnský Karel Vejmelka a zápas s Rusy odchytá Marek Langhamer, který zase z působení v Chabarovsku zná Kontinentální ligu.

Foto: Aleš Krecl, Český hokej

Národní tým dorazí do Leksandu ve večerních hodinách, první trénink tam absolvuje až další den dopoledne. „Nevidím v tom žádný velký deficit, kluci si rychle zvyknou,“ míní Reichel, jenž od Švédů přes trenérskou změnu nečeká nic nového. „Myslím, že to bude podobné jako zápasy v loňské sezoně,“ pokyvuje.

Chceme hrát hokej, kterým jsme se prezentovali na MS

V pátek se pak Češi přesunou do Helsinek, kde sehrají zbylá dvě utkání. „Loni jsme nevěděli, co od prvního turnaje očekávat. Teď už jsme líp připravení a zkušenější. Jak hráči, tak trenéři. Teď jde o to, abychom pracovali, bojovali a hráli hokej, kterým jsme se prezentovali na MS,“ velí Reichel před první akcí sezony.

Předpokládaná sestava na Švédy:

(Will, Langhamer, Vejmelka?) – Jeřábek, Šustr, Krejčík, Moravčík, M. Doudera, Zámorský, Galvas, Pyrochta – Řepík, Jan Kovář, Nestrašil – R. Zohorna, T. Zohorna, H. Zohorna – T. Rachůnek, Sedlák, Jaškin – R. Pavlík, Filippi, M. Stránský.

Nominace české reprezentace na turnaj Karjala (7. – 10. listopadu 2019, Helsinky a Leksand):

Brankáři (3):
Roman Will (Rögle, Švédsko), Marek Langhamer (Chabarovsk, KHL), Karel Vejmelka (HC Kometa Brno).

Obránci (9):
Andrej Šustr (Kunlun, KHL), Jakub Jeřábek (Podolsk, KHL), Jakub Krejčík (Oulu, Finsko), Jakub Galvas (Jukurit, Finsko), David Musil, Milan Doudera (oba HC Oceláři Třinec), Michal Moravčík (HC Škoda Plzeň), Filip Pyrochta (HC Kometa Brno), Petr Zámorský (Mountfield HK).

Útočníci (15):
Jan Kovář (Zug, Švýcarsko), Andrej Nestrašil (Magnitogorsk, KHL), Lukáš Sedlák (Čeljabinsk, KHL), Dmitrij Jaškin (Dynamo Moskva, KHL), Tomáš Zohorna, Hynek Zohorna (oba Chabarovsk, KHL), Radovan Pavlík (Mountfield HK), Matěj Stránský, Michal Kovařčík (oba HC Oceláři Třinec), Michal Řepík, Jiří Smejkal (oba HC Sparta Praha), Radim Zohorna (BK Mladá Boleslav), Tomáš Filippi (Bílí Tygři Liberec), Ondřej Beránek, Tomáš Rachůnek (oba HC Energie Karlovy Vary).

Realizační tým:

Generální manažer: Petr Nedvěd.
Hlavní trenér: Miloš Říha st.
Asistenti: Robert Reichel, Karel Mlejnek a Miloš Říha ml.
Manažer: Jan Černý.
Trenér brankářů: Zdeněk Orct.
Video trenér: Josef Janča.
Kondiční trenérka: Hana Bubníková.
Lékař: MUDr. Dušan Singer.
Fyzioterapeut: Radovan Sakaláš.
Kustodi: Zdeněk Šmíd, Petr Ondráček a Petr Šulan.
Media manažer: Zdeněk Zikmund.

Program turnaje Karjala 2019:

Čtvrtek 7. listopadu:
17:30 Finsko – Rusko (Helsinky)
18:30 Švédsko – Česko (Leksand)

Sobota 9. listopadu:
12:30 Švédsko – Rusko (Helsinky)
16:30 Finsko – Česko (Helsinky)

Neděle 10. listopadu:
12:30 Česko – Rusko (Helsinky)
16:30 Finsko – Švédsko (Helsinky)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz